Mire ügyeljünk a padlásfeljáró kiválasztásánál?

Építőanyag.hu

Padlásfeljáró

Ha padlásfeljáró beépítését, vásárlását tervezzük, jó néhány szempontot érdemes figyelembe venni. Összegyűjtöttük, melyek azok a legfontosabb tulajdonságok, amelyeket mindenképp ellenőrizzünk vásárlás előtt.

 

Hőszigetelő képesség

Feltétlenül győződjünk meg arról, hogy milyen hőszigetelő képességgel rendelkezik a kiválasztott padlásfeljárónk. Minél több és jobb hőszigetelésért felelős megoldás rejlik benne, annál inkább csökkenti a hőveszteséget, és ezáltal a fűtésszámlánkat is. Például, ha a tokban körkörös tömítés van, az tökéletes légzárást tud biztosítani. Arra is érdemes rákérdezni, hogy maga az ajtó ki van-e töltve valamilyen hőszigetelő anyaggal. Szintén sokat segíthet a hőszigetelő képességen egy kiegészítő ajtó, amely ráadásul zárt állapotban megvédi a padlásfeljáró ajtaját és létráját a padlástérben keletkező portól és szennyeződésektől is. Meglehet, hogy ezekért a beépítéskor mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, de ez a befektetés a későbbiekben az alacsonyabb fűtésszámlával meg fog térülni számunkra.

 

A létra teherbírása

A teherbírás nagyban függ a lépcsőfeljáró anyagától, azaz attól is, hogy fémből vagy fából készült-e. Persze, az sem mindegy, hogy maga a kialakítás fix vagy összecsukható. A fix létrák általában elérik a 200 kilogrammos teherbírást is. Ha pedig acélidomokat tartalmazó lépcsőfokokkal és masszív fémszerkezettel is rendelkezik a padlásfeljárónk, akkor akár a 360 kilogrammot is elbírja.

 

A helyiség belmagassága

Sarkalatos kérdés, mekkora belmagasságú helyiségbe lesz beszerelve a padlásfeljáró, ugyanis nem mindegyik típus alkalmas a méretre igazításra. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, válasszunk az úgynevezett ollós szerkezetű feljárók közül, mivel ezek speciálisan állítható nyílási szöggel rendelkeznek, így a lépcső méretre vágás nélkül a helyiség belmagasságához igazítható.

 

Nyílásméret

Vásárlás előtt mindenképp mérjük le a födémnyílást, hiszen a padlásfeljárókat ezekbe az előre kialakított áttörésekbe kell beszerelni. A standart méret 70x120 centiméter, de szerencsére több gyártó is rendelkezik ettől eltérő méretekkel, így amennyiben a mi feljárónk mérete eltér a fentebb írttól, akkor sem kell megijednünk.

 

Padlásfeljáró

 

 

Biztonsági talp

Talán evidensnek tűnik, mégis érdemes a vásárláskor rákérdezni, az általunk kinézett létra lábain vannak-e úgynevezett gumipapucsok. Ezek felelősek azért, hogy a létra minél jobban tapadjon a padlóhoz, ne csússzon el, illetve egyúttal a padlót is megvédik a karcolásoktól. Ráadásképp esztétikusabbá is teszi a padlásfeljáró lépcsőjét.

 

Csúszásmentes lépcsőfokok

Ahogyan a lábakon lévő gumipapucsok, úgy a lépcsőfokokon elhelyezett csúszásgátlók is fontos szerepet töltenek be a balesetek megakadályozásában. Lehetőség szerint csak olyan lépcsőt válasszunk az otthonunkba, amelyiknek fokai be vannak borítva valamilyen csúszásgátló anyaggal vagy csúszásgátló rovátkák vannak rajtuk. Nagyon kellemetlen, de még inkább rendkívül balesetveszélyes, ha megcsúszunk a létrán.

 

Kapaszkodó

Még mindig a balesetek megakadályozásánál maradva annak is érdeklődjünk utána, milyen megoldások segítenek minket a létrán való fel- és lejutásban. Ilyen lehet például egy-egy oldalsó kapaszkodó is. A magasabb komfortfokozatú lépcsők két kapaszkodóval is el vannak látva, tovább könnyítve számunkra a lépcsőn való közlekedést. Kiegészítő termékként akár védőkorlátokat is beszerezhetünk, melyek már fent, a padlástérben segítenek minket a feljutásban, illetve a lemászásban.

 

Tűzgátló minősítés

A padlásfeljárónk komoly szerepet tölthet be egy tűzesetnél: elejét veheti a tűz terjedésének. Egyrészt mert összecsukott állapotában nincs kapcsolat a szintek között, másrészt mert ajtólapba épített tűzgátló egyfajta tűzhatárként a hő és füst tovaterjedését is meggátolja. Itt ismét fontos szerepet tölt be a lépcső anyaga is, hiszen a fémből készültek hatékonyabban védenek a tűz ellen. A magasabb minőségű létrák táguló tömítéssel is rendelkeznek, mely magas hőmérséklet hatására kitágul, így megakadályozza, hogy a tűz vagy a füst átjusson a tűzmentes térbe, ezáltal értékes időt biztosítva a tűzoltók kiérkezéséig.

Kapcsolódó cikkek
Elviselhetetlen a hőség a tetőtérben? Mutatjuk, mit lehet tenni!
Mindent az álmennyezetről
Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje
 

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel