Így lehet napelem telepítésénél a kábeleket átvezetni a tetőn

Építőanyag.hu

Így lehet napelem telepítésénél a kábeleket átvezetni a tetőn

Nem kell a fél tetőt lebontani, cserepet átvágni: a tetőátvezetésekkel megoldható a gépészeti berendezések beszerelése.

Ugrásszerűen nőtt az elmúlt években Magyarországon is a családi házakra telepített napelemrendszerek száma: 2015-höz képest már négyszer több napelem működik a háztartásokban.

A magánházak felszerelését egyre többen fontolgatják, részben az energiaárak emelkedése, részben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése miatt, részben pedig azért, hogy hőszivattyúval együtt telepítve biztosítsa a gáztól való minél nagyobb függetlenséget.

Első pillantásra azonban ijesztőnek tűnhet a panelek telepítése. Sokan attól félnek ugyanis, hogy túlságosan sok munkával jár, és esetleg a tetőcserepeket is cserélni kell a munkálatok miatt. Számukra jó hír, hogy egy speciális megoldással, a solar átvezető szettekkel, tetőátvezetésekkel a tető nagyobb megbontása nélkül lehet telepíteni a napelemet.

 

Gépészeti eszközök átvezetése

Otthonunkban egyre több olyan berendezést használunk, mint amilyen szagelszívó, a szellőzőrendszer, a napelem vagy a műholdvevő antenna. Ezek gyakran a tetőszerkezetre/tetőfedésre kerülnek, és a bekötésüket – ha nincs rá más megoldás – a tetőfedésen keresztül kell megoldani.

Fontos tudni, hogy a tetőáttöréssel megbontjuk a kialakított rétegrendet, emiatt az átvezető elemnek a tetőkkel szemben támasztott követelményeknek meg kell felelnie a beépítés során. A KLÖBER tetőkiegészítő termékeit különböző tetőfedésekhez és különböző gépészeti berendezésekhez fejlesztették, segítségükkel telepíthető például a szagelszívó vagy a szolár rendszer.

 

klöber rendszerek

 

a tetőátvezetésekkel megoldható a gépészeti berendezések felszerelése a tetőre

 

Páraelszívók – szagelszívók bekötése

Ezekhez a munkálatokhoz a tetőfedő anyagnak megfelelő alapcserepet kell választani mind színben, mind formában, csak így érhetjük el a tökéletes illeszkedést és az egységes fedésképet. Ha nem áll rendelkezésre formaazonos alapcserép, hullámos profilú tetőcserepek esetén univerzális alapcserép alkalmazható, de figyelembe kell venni a cserép méretét, és annak megfelelő műanyag alapcserepet kell választani. A sík profilú tetőcserép esetén pedig 40x40 vagy 60x60 négyszög formájú alapcserép használható.

Az alapcserép anyaga UV álló speciális műanyag. 20°-50° tetőhajlásszögig használható. , tűzvédelmi osztály EN 13501-1 E.

A másik elem a VENT kivezető szellőző: alkalmazható szellőzőcsőnek DIN 18017 és csatornaszellőző kivezetésnek is, DIN 1986-100 szabvány szerint. Alapcserépre könnyen csatlakoztatható. A széles perem alatti nyílásokon a pára a tetőfelületre folyik vissza, ezzel megakadályozza a csapadék visszajutását a csőbe. Amennyiben motoros páraelszívót kötünk a rendszerbe a szellőzőcső felső nyílását nem szabad nyitva hagyni. Amennyiben strang szellőzőt kötünk a rendszerbe a nyílást ki kell nyitni a könnyebb áramlás miatt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a szellőzőcső tetején lévő fedő sapkát egy mozdulattal óra járásának ellentétes irányában negyed fordulattal eltekerjük, így azt el tudjuk távolítani.

Régebbi szellőzőcső típusnál „szifonos” kialakítással lehetett védekezni a visszafolyó víz ellen, ezt az új szellőzőcsőnél el lehet hagyni. A csatornaszellőző általános bekötési vastagság 100 mm-es, de létezik ettől eltérő, 125 mm és 160 mm méretben is,. Ebben az esetben az alapcserépnek is 125 mm-esnek vagy 160 mm-esnek kell lennie. Anyaga UV álló speciális műanyag, 20°- 50° tetőhajlásszögig alkalmazható, tűzvédelmi osztálya EN 13501-1 E.

A fólia gallér, fólia gyűrű használata kötelező! A fólia és az átvezetőcső vízmentes csatlakozásának kialakítására alkalmazható. Rugalmas, könnyen beépíthető. A már jól ismert változat, 100 mm – 125 mm cső átvezetésére alkalmas, viszont ehhez ragasztószalag is szükséges. Az újabb, univerzális típus 100 mm – 125 mm – 160 mm – 180 mm cső átvezetéséhez is jó, és a beépítéshez nem kell ragasztószalag, így a beépítés gyorsabb és tisztább.

A gégecső kiváló minőségű lágy PVC-ből készült, alkalmazásával a szellőzőcső és az elszívó cső csatlakozását lehet rugalmasan összekötni. Különböző csőátmérőkhöz alkalmazható, felső csatlakozás 125 mm – 100 mm – alsó csatlakozás 110 mm – 90 mm – 75 mm.

 

Antenna átvezető termékek

A harmadik nagy család az antennák, függőleges rúdszerű, kör keresztmetszetű kivezetésekre alkalmazható tetőáttörés. Fontos, hogy ez az elem egybeöntött (nem kétrészes bádogpapucs, tehát nincs alsó és felső része), vagyis a rúdra úgy kell ráhúzni. Emiatt alkalmazása nem minden esetben lehetséges.

Ehhez az áttöréshez is szükséges egy formaazonos műanyag átvezető alapcserép, ahogy azt már előzőleg ismertettük. Antenna átvezető idom: ez az elem gyűrűsen szűkül, így a megfelelő csőátmérőnél lehet átvágni, emiatt univerzálisan alkalmazható, ami a méretet illeti.

 

klöber átvezetés tető

 

Szolár rendszerek átvezető termékei

Ha a Klöber termékei közül választunk, ehhez az áttöréshez is egy formaazonos műanyag átvezető alapcserép szükséges, a solar átvezetés: alapcserépre csatlakoztatható feltét. A hőálló 100 C°-ig hőálló gumi csőrnek köszönhetően különböző átmérőjű (10 mm – 70 mm) csövek és kábelek beázásmentes, esztétikus átvezetését teszi lehetővé. Az alaptest és a feltét összeépítésénél figyelembe kell venni a beépítési útmutatót.

Egy helyen dupla kivezetésként használhatjuk az univerzális műanyag alapcserép kétcsöves fejű szolár átvezetést.

A solar fólia mandzsetta a tetőfóliához könnyen beépíthető fóliagyűrű, amelyik különböző méretű csövek átvezetésére használható. Teljes felületén oldószermentes ragasztófelülettel látták el. Anyaga UV álló speciális műanyag, alkalmazása 5°≤ már lehetséges (tetőfedő anyagtól függően). Tűzvédelmi osztálya EN 13501-1 E.

Kapcsolódó cikkek:

A nyílászárók cseréjével is a takarékosságot segíted

Mi mindennel lehet energiahatékonnyá tenni az otthonodat

A rezsimódosítások miatt megugrott a kereslet a szigetelőanyagok iránt

Kapcsolódó termékek