Vízszigetelés: eső előtt köpönyeg

Építőanyag.hu

Vizes hálószoba

Vízszigetelésről általában két esetben esik szó egy háznál: amikor építik vagy amikor rájönnek, hogy rosszul lett megépítve és vizesedik. Vegyük végig, mi okozhatja ezt a problémát, és milyen megoldások vannak rá.

A víz önmagában még nem gond

Először is fontos megállapítani, milyen vízzel van dolgunk: talajszint alatti, talajszint feletti, esetleg csapadékból eredő. Meglepő lehet, de mindegyikhez más szaktudással rendelkező szakember, technológia és anyag szükséges.

Elterjedt tévhit, hogy a víz ártalmas a falakra nézve, ezért például szivattyúzással küzdenek ellene. Ez azonban hatalmas károkat okozhat a házat körülvevő talaj szerkezetében és mozgásában. Valójában nem árt a falaknak, és erre tökéletes példa Velence, és az ott több száz éve vízben álló házak. Ha a pincében víz van, az valóban kellemetlen. Ha pedig a falakon a kapillárisokon keresztül felkúszik, és ezáltal nedvesek lesznek a falak, majd megjelenik a gomba, az az egészségre káros lehet. Vagyis nem maga a víz, hanem a vizes fal a veszélyes, és ezt az állapotot kell megelőznünk vagy megszüntetnünk a megfelelő szigetelés segítségével.

Új ház esetén

Új házak építésénél a vízszigetelés több fázis során is szóba kerül. Egyrészt az épület szerkezetét, a benti falakat, az erkélyt, a teraszt és a belső terekben a vizes helyiségeket is szigetelni kell. Külső szigetelésnél jellemzően bitumenes vízszigeteléssel vagy szórt purhab technológiával, belső vízszigetelésnél pedig például kenhető folyékony fólia használatával oldják meg.

Új építésről lévén szó, elvileg nem okozhat gondot a megfelelő vízszigetelés kiépítése, de nem árt az óvatosság. Különösen érdemes odafigyelni az illesztésekre, és akár centiről centire átvizsgálni a vízszigetelést. Ha valahol sérülést találunk rajta, azt haladéktalanul ki kell javíttatni, különben a későbbiekben még komoly gondjaink származhatnak belőle.

Régi épületnél

Utólagos vízszigetelésnél sem feltétlen kell szidni az eredeti kivitelezőt, hisz nem csak szakszerűtlenség állhat a háttérben. Meglehet, hogy régebbi építésű ingatlanról van szó, ezért hiányzik a vízszigetelés, de akár el is öregedhetett az eredeti. De ha már előállt a probléma, nagyon fontos, hogy a megfelelő technológiával és szakemberekkel végezzük el vizes falaink helyreállítását.

Lehetőségek

Számtalan eljárás közül választhatunk. Az új ingatlanoknál már említett technológiákon (bitumenes, szórt purhab, kenhető folyékony fólia) túl van még pár lehetőségünk.

Választhatjuk a lemezbesajtolást is, amely az egyik legolcsóbb megoldás. Itt egy acéllemez vágja ketté a falat vízszintesen. Ez fizikailag akadályozza meg a víz feljutását. Hátránya, hogy csak az adott lakószintet védi, illetve csak fél méterrel a talaj szintje fölött alkalmazható, Az ez alatt lévő részeken minden a nedvesedéssel együtt járó kellemetlenség sajnos megmarad.

Hasonlóan félmegoldás az elektromos (elektrokinetikus, elektroozmotikus) eljárás is, ami szintén olcsó és szintén csak az eljárás alá vont lakószintet védi. Itt nem acéllemezzel, hanem az elektromos feszültségkülönbségek megszüntetésével akadályozzák meg a víz felfelé mozgását.

Választhatjuk az injektálást is, ahol egy vegyszeres falszigetelési eljárás során különböző oldatokat injektálnak a falba. Ezek módosítják a fal pórusszerkezetét, az pedig száradni kezd. Ennek ideje függ a fal vastagsága a nedvesedés mértékétől, a falazat anyagának minőségétől, a levegő hőmérsékletétől és nedvességtartalmától és a fal tájolásától is.

Bármely eljárást is választjuk, a szigetelést a falazat teljes egészén meg kell csinálni, csak így akadályozhatjuk meg, hogy a nedvesség a későbbiekben ismét feljebb vándoroljon.

Webáruházunkban néhány kattintással megvásárolhatók az alapanyagok a szigeteléshez.

Kapcsolódó cikkek
Mit tehetünk a penészedő fal ellen?
A falak hangszigetelése
Házépítés lépésről lépésre – Hőszigetelés

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel