Miért jók a grafitos hőszigetelő rendszerek?

Építőanyag.hu

Grafitos hőszigetelő

Új ház építésekor és felújításkor is felmerül a kérdés, mivel érdemes a hőszigetelést megoldani. Nézelődés közben szinte mindenki belefut abba a dilemmába is, hogy a polisztirol hőszigetelőből grafitos adalékanyaggal ellátott típust válasszon-e. Cikkünkben ennek a rendszernek az előnyeit és hátrányait járjuk körbe.

Ha a házunk hőtartása kapcsán a szintetikus anyagok mellett döntöttünk, jó, ha tudjuk, hogy a keményhab szigetelőkből két alaptípus létezik: EPS (expandált) és XPS (extrudált). Előbbi ömlesztett gyöngy és táblás, utóbbi csak táblás formában kapható. Ugyan mindkettő kőolaj alapú, de mind a gyártási technológia, mind a felhasználás helyében különböznek.

Mindkettő kiváló szigetelőanyag. Az EPS táblás kiszerelésében a polisztirol gyöngyök között ugyan levegő van, ennek ellenére kevésbé szellőzik jól. Párás, tartósan nedves helyekre kevésbé alkalmas. Tetők és külső falak hőszigetelésére érdemes használni. Az XPS tömörebb és nehezebb. Ebből adódóan jobb ütés- és nyomásállósággal rendelkezik, valamint a nedvességnek is jobban ellenáll, ezért az EPS-sel szemben kifejezetten alkalmas lábazatokhoz és pincékhez is. Igaz, az ára is magasabb.

 

A grafitos hőszigetelő tulajdonságai

Az expandált polisztirol hőszigetelőknek azonban van egy kevésbé ismert típusa is, mégpedig a grafitos formája. Nem kell nagy varázslatot sejteni mögötte, a nevéből is adódik: A gyártási folyamat során grafitport adnak az alapanyaghoz. Ennek az egyszerű „trükknek” köszönhetően azonban – mindamellett, hogy megőrzi nyomásállóságát, tűzbiztonságát és minimális nedvességfelvételét – tovább nő a szigetelőképessége. Olyannyira, hogy mintegy 25%-kal jobb hőszigetelést biztosít hagyományos társához képest. Mindez egyben azt is jelenti, hogy ugyanazt a hőáteresztési mutatót vékonyabb réteggel is el lehet érni.

Bár magas szilárdsággal rendelkezik, könnyen alakítható, szabdalható, pehely súlya miatt pedig a szerelhetősége is egyszerűen megoldható.

 

A grafitos hőszigetelő hátránya

Persze, nem csak előnyei vannak. Sötét színe miatt mind a tárolásánál, mind a szállításánál, mind a felhasználása során védeni kell a napsütéstől és az UV-sugárzástól. Ebből adódóan hátrányai leginkább a szigetelési munkálatokról mutatkoznak meg.

A szürke színe miatt direkt napsugárzás hatására könnyen felmelegszik, ezért nyáron, melegben nehéz vele dolgozni, a forró felületen gyorsan köt a ragasztó. A szigetelést gyártó cégek természetesen igyekszenek megtalálni a megoldást a problémára, így vannak már olyan felületkezelt lapok is, amelyek a rájuk eső fényt részben visszaverik, s így a felmelegedés és az azzal együtt járó nehézségek mértéke is kisebb.

Kapcsolódó cikkeink:

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten?

Kapcsolódó termékek