Melyik hőszigetelés lesz a legjobb az otthonodhoz? Segítünk!

Építőanyag.hu

Milyen falazatra melyik hőszigetelési típus ideális? Elmagyarázzuk!

A legjobb hőszigetelés kiválasztása az otthonodhoz, több tényezőtől is függ, például az épület típusától, a szigetelni kívánt felülettől és a költségvetéstől.

Összegyűjtöttük, melyek azok az ismeretek és szempontok, amelyek segítenek a szigetelés kiválasztásában.

Hőszigetelő anyagok típusai

Polisztirol szigetelőkből két alaptípus létezik: az expandált és az extrudált polisztirol. Fontos, hogy páratechnikai tulajdonságai miatt a polisztirol szigetelőanyag nem alkalmas vályogházak vagy vegyes falazatú (vályog+tégla) épületek szigetelésére, páraáteresztő falazati anyagok (például hagyományos kerámiatégla fal) szigetelésére azonban igen.

Nézzük részletesen, melyik polisztirol szigetelőanyag mire használható!

EPS (expandált polisztirol)

Népszerű anyag hőszigeteléshez, különösen homlokzati szigeteléshez. Ez az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt hőszigetelő anyag.

Az EPS előnyei közé tartozik, hogy

  • költséghatékony,
  • egyszerűen kezelhető, vagyis jól vágható és formázható, ami megkönnyíti a telepítést,
  • remek hőszigetelő képességgel bír, hatékonyan csökkenti a hőveszteséget, ezzel segít megtartani az otthon melegét télen, és a kellemes hőmérsékletet nyáron,
  • ellenáll nedvességnek, ami különösen fontos a homlokzati szigetelésnél; itt érdemes megemlíteni, hogy a homlokzatra kerülő EPS lapokat minél hamarabb be kell vakolni, mert csak így biztosított a hosszú élettartam.

Grafitos hőszigetelés

A grafitos hőszigetelés olyan továbbfejlesztett polisztirol alapú szigetelés, amely grafit adalékot tartalmaz. Az adalékanyag jelentősen, mintegy 23%-kal javítja a hőszigetelő képességet.

Korszerű megoldást jelent akár régi, akár új épület hőszigeteléséről legyen szó. Ahhoz, hogy azonos hőszigetelő képességet érjünk el, mint a hagyományos EPS szigeteléssel, vékonyabb rétegben is elég alkalmazni. Ez nem csak a szállítást és a munkát könnyíti meg, de helytakarékos megoldás is lehet, ahol szükség van a komoly szigetelésre, de az épület adottságai nem teszik lehetővé a 15-20 cm-es vastagságú EPS borítást.

XPS (extrudált polisztirol)

Kiváló hőszigetelő anyag, ami rendkívül ellenálló a mechanikai terhelésnek, és szinte nulla százalékos vízfelvétellel rendelkezik. Hosszú élettartamú, nem penészedik, nem rothad.

Mindezeket a tulajdonságokat az extrudált polisztirol a zárt cellaszerkezetének köszönheti.

Felhasználása olyan helyeken ajánlott, ahol a felület ki van téve erős nedvességnek vagy mechanikai terhelésnek. Ilyen például a lábazatok szigetelése. Fontos tudni, hogy ha EPS lapokat választasz homlokzati szigeteléshez, azt csak a lábazatig teheted fel, a lábazathoz már XPS lapokat használj.

Az extrudált polisztirol lábazaton kívül talajjal érintkező padlók, pincék szigeteléshez ajánlott, valamint koszorúk szigeteléséhez.

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot magas minőségű hőszigetelő anyag, amely számos előnnyel rendelkezik, mint a hatékony hő-és hangszigetelés, tartósság, tűzbiztonság. Jó páraáteresztő tulajdonsága miatt használatával elkerülhető a penészedés.

Homlokzati és belső hőszigetelésre, válaszfalak szigetelésére egyaránt megfelelő. A szerelt fal- és tetőpanelek esetén kéthéjú panelnél alkalmazható kőzetgyapot szigetelés, úgy, hogy a belső oldalon párazáró réteget helyezünk el. Fafödém, nem járható padlásfödém szigetelésére is megfelelő.

Üveggyapot

Gyakran tévesztik össze a kőzetgyapottal, pedig azon kívül, hogy mindkettő szálas szerkezetű és jó hőszigetelő anyag, mindkettő jó páraáteresztő, tűzbiztos, számost tulajdonságban eltérnek.

Míg a kőzetgyapot szálak olvasztott bazaltkőből készülnek, az üveggyapot kvarchomokból és újrahasznosított üvegből. Az eredmény egy gyapjúszerű, puha anyag, ami könnyen vágható, de nincs tartása az ásványgyapottal ellentétben, ezért beltéri használatra, megfelelő rögzítéssel ajánlott a használata.

Tetők, tetőterek, gipszkarton falak szigetelésére használják. Bizonyos típusai alkalmasak pincefödém szigetelésére, átszellőztetett, légréteges szerelt homlokzatok vázszerkezetéhez is.

Multipor ásványi hőszigetelő lapok

Ásványi alapanyagból készült természetes, környezetbarát szigetelőlap. Páraszabályozó tulajdonságának köszönhetően belső oldali szigetelésnél párazáró réteg alkalmazása nélkül is használható.

Előnye, hogy ahol a külső homlokzati szigetelés nem lehetséges, belső oldali szigeteléssel Multipor ásványi lapokkal ugyanazt az eredményt érhetjük el.

Felhasználása széleskörű, homlokzati szigetelés, belső oldali szigetelés, minden alulról hűlő födém esetében alkalmazható, mint a nyitott átjárók, folyosók, pincék, mélygarázsok.

Hová, milyen szigetelőanyag ajánlott?

Az épület egyes szerkezeti egységére különböző szigetelőanyagok ajánlottak. Segítségül összefoglaltuk, melyek ezek, legfontosabb tulajdonságaikkal együtt.

Homlokzati falak

EPS (expandált polisztirol): Költséghatékony és könnyen telepíthető.

Grafitos EPS: Jobb hőszigetelő képesség, vékonyabb rétegben is hatékony.

Kőzetgyapot: Kiváló hő- és hangszigetelő, tűzálló.

Multipor ásványi hőszigetelő lapok: páraszabályozó, külső-belső szigetelés

Homlokzati falak belső szigetelése

Multipor ásványi hőszigetelő lapok

Kőzetgyapot: Kiváló hő- és hangszigetelő, tűzálló.

Üveggyapot

Belső válaszfalak

Üveggyapot: Jó hő- és hangszigetelő, könnyen kezelhető.

Kőzetgyapot: Kiváló hő- és hangszigetelő, tűzálló.

Tetőterek

Üveggyapot: Könnyen telepíthető, jó hő- és hangszigetelő.

Kőzetgyapot: Kiváló hő- és hangszigetelő, tűzálló.

XPS (extrudált polisztirol): Nagy nyomószilárdságú alacsony vízfelvételű szigetelőanyag.

Multipor ásványi hőszigetelő lapok: Páraszabályozó, külső-belső szigetelés

Lábazatok

XPS (extrudált polisztirol): Nagy nyomószilárdságú, ellenáll a nedvességnek.

Homlokzati szigetelés - Milyen szigetelőanyag ajánlott az egyes faltípusokra?

A fal anyaga és a szigetelőanyag kiválasztása szorosan összefügg, mivel a különböző falazatokhoz eltérő szigetelőanyagok lehetnek ideálisak. A fal anyagának és a szigetelőanyagnak a kiválasztása során fontos figyelembe venni a hőszigetelő képességet, a mechanikai tulajdonságokat, a tűzállóságot és a nedvességállóságot is.

A választás régi épületeknél nagy körültekintést igényel, mert például találkozhatunk vegyes falazatú épületekkel, vagy régi, tömör téglából épült házakkal. Az előzőnél a szigetelőanyag kiválasztására kell ügyelni, az utóbbira a hőszigetelés előkészítésére és kivitelezésére.

Téglafalak homlokzati szigetelése

A téglafalakra többféle szigetelőanyag is alkalmas, sok esetben az anyagi lehetőségek döntik el a választást.

Tömör téglafalra, régi építésű házak esetében a legideálisabb a kőzetgyapot szigetelés. Ezeknél az épületeknél általában szigetelés előtt érdemes eltávolítani a régi vakolatot, és a felületet javítani, előkészíteni a szigetelésre. A rögzítés akkor biztos, ha a ragasztóhabarcson kívül mechanikai rögzítés is történik dübelekkel.

Új építésű üreges kerámiatégla falazóelemre kőzetgyapot, EPS vagy grafitos szigetelőlap kerülhet. Ennél a faltípusnál a dübelezést körültekintően kell végezni, ügyelve a dübelek mélységére, mert nem fúrható szabadon, mint a tömör tégla.

Beton vagy pórusbeton falazóelemre homlokzati szigetelés

A pórusbeton falak szigeteléséhez többféle anyag is alkalmas, attól függően, hogy milyen tulajdonságokat keresel.

Így szóba jöhet EPS, grafitos szigetelés, kőzetgyapot, Multipor ásványi szigetelőlap, XPS.

Pórusbeton szigetelésénél figyelembe kell venni, hogy vakolatlan vagy vakolt felületről van-e szó. Ha vakolatlan, elő kell készíteni a felületet tisztítással és mélyalapozással. Ha vakolt, akkor ez felület már alkalmas a szigetelőréteg fogadására.

Vályogházak utólagos homlokzati szigetelése

Ezeknél az épületeknél kell a legkörültekintőbben kell eljárni. Ezeknél a jellemzően a legrégebben épült házaknál építésük idején nem volt fontos szempont a vízszigetelés, ezért, ha nem megfelelő anyagot választunk, vagyis ami nem páraáteresztő, könnyen a fal vizesedéséhez és penészedéshez vezet.

Éppen ezért vályogfalakra elsősorban a kőzetgyapot szigetelőanyag ajánlott, még egyszer hangsúlyozva, hogy az EPS nem megfelelő erre a faltípusra.

Vegyes falazatú házak utólagos homlokzati hőszigetelése

Ezeknél az épületeknél, amelyekből szép számmal találkozhatunk az országba. Vegyük figyelembe, hogy ez a legkritikusabb falazóelem, mert egymás mellett különböző építőanyagok vannak. Ezért ezekhez az épületekhez a leguniverzálisabb szigetelőanyagot kell választanunk. Ennek alapján jó választás a kőzetgyapot szigetelőanyag.

Régi házak esetében már szóltunk arról, hogy a vízszigetelés hiányzik az épületeknél. A szigetelési munka előtt érdemes először felmérni a vizesedést, az utólagos szigetelést elvégezni, a hibákat kijavítani.

Könnyűszerkezetes házak homlokzati szigetelése

A könnyűszerkezetes házak hőszigetelése különös figyelmet igényel, mivel ezek az épületek általában vékonyabb falakkal rendelkeznek, mint a hagyományos téglaházak.

A könnyűszerkezetes házak szigetelésénél fontos figyelembe venni a páraáteresztő képességet, a tűzállóságot és a vastagságot.

Az ajánlott szigetelőanyagok a kőzetgyapot, EPS, XPS. A könnyűszerkezetes házak esetében is a 15 cm-es szigetelőréteg az ajánlott ugyanúgy, mint más faltípusok esetében. A szigetelőanyag felhelyezésekor azonban a dübelezés helyett más módszert kell alkalmazni.

Ha már tudod, melyik a megfelelő szigetelőanyag otthonodhoz, webáruházunkban kiválaszthatod és pár kattintással megrendelheted a konkrét szigetelési típust.

Korábbi cikkek:

Az utólagos homlokzati szigetelés lépései

Mennyi energiát takaríthatsz meg az egyes szigetelési típusokkal?

Lábazat szigetelésére tökéletes az XPS szigetelőanyag

Kapcsolódó termékek