Hatékony a homlokzati szigetelés Austrotherm grafitos polisztirollal

Építőanyag.hu

Bár nagyon jó homlokzati szigetelőanyag a fehér színű EPS, a gyártók előállították ennek grafitporral kevert változatát, hogy hatékonyabb anyagot hozzanak létre. Ilyen az Austrotherm grafitos homlokzati hőszigetelő lemeze is.

Mit tud a grafitos polisztirol a hagyományossal szemben?

Mostanában lépten nyomon a homlokzati szigetelésről lehet hallani. Azt már eddig is tudtuk, hogy minden modern épületnek fontos eleme, javítja az energiahatékonyságát, védi a falazatot, ezzel biztosítja a ház hosszú élettartamát, hozzájárul az épület esztétikai értékéhez.

De nem csak az újakat, a régi házakat is érdemes szigetelni, ha energiahatékony, komfortos, külső megjelenésében is újjászületett otthonra vágyunk.

Jelenleg a legnépszerűbb és legköltséghatékonyabb szigetelőanyag a piacon a polisztirol.

A legtöbb épülettípushoz megfelelő hőszigetelést biztosít, különösen a tégla és a beton falazathoz alkalmas, de fontos, hogy a kiválasztott anyag megfeleljen az épület specifikus igényeinek.

Ezt kell tudnod a polisztirolról

Ez a fehér, habszerű műanyag tábla egy szintetikus polimer, amely kiválóan alkalmas hőszigetelésre és más építőipari felhasználásokra. Kiváló tulajdonságát annak köszönheti, hogy 98%-ban levegőből áll, és ezek a légbuborékok remekül szigetelnek.

Szívesen használjuk az építőiparban, mert alaktartó és időtálló, könnyen formázható, vágható, nem mérgező, a tüzet nem terjeszti tovább, de hő hatására elolvad.

A polisztirollal különböző néven találkozhatsz, mint hungarocell, EPS, XPS. Az EPS, vagyis expandált polisztirol a legelterjedtebb homlokzati szigetelőanyag, ami nem csak árban elérhető, de a típusai között is könnyű eligazodni felhasználásnak megfelelően.

Elsősorban a vastagság és terhelhetőség, vagyis nyomószilárdság, amit meg kell jegyezned. Homlokzati szigetelésnél 10-15 centiméteres az a vastagság, ami már jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A nyomószilárdság esetén minél nagyobb ez a szám, annál terhelhetőbb a lap (ez utóbbi padlók és födémek szigetelésénél lényeges).

Van-e még jobb a jónál?

Bár nagyon jó homlokzati szigetelőanyag a fehér színű EPS, a gyártók előállították ennek grafitporral kevert változatát, a grafitos polisztirolt, hogy hatékonyabb anyagot hozzanak létre. Ilyen az Austrotherm grafitos homlokzati hőszigetelő lemeze is.

A továbbfejlesztett változatokat ultrafinom grafitrészecskékkel dúsítják annak érdekében, hogy akár 15-33%-kal jobb legyen a hőszigetelő képességük. Színük sötét, így nem nehéz őket megkülönböztetni a hagyományostól. Ez a sötét szín a beépítésnél gyors és körültekintő munkavégzést igényel, mert a napsugárzás hatására gyorsabban felmelegszik, így a ragasztó is gyorsabban köt.

A homlokzati grafitos EPS szigetelő kiváló választás lehet, mivel vékonyabb lapokkal is ugyanazt a szigetelőképességet érhetjük el, mint vastagabb fehér színű EPS lapokkal. Ez különösen olyan helyen előnyös, ahol nincs elég hely vastag szigetelőanyag felhelyezésére.

Milyen vastagságú grafitos szigetelőlapokat érdemes választani?

A grafitos hőszigetelés vastagsága függ a konkrét alkalmazási területtől és a hőszigetelési követelményektől is. Általánosságban, de csak általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb a hőszigetelő réteg, annál hatékonyabb lesz a hőszigetelés.

Az optimális vastagság meghatározásához néhány tényezőt érdemes figyelembe venni.

Fontos szempont, hogy milyen mértékű hőszigetelést szeretnénk elérni. Általában, ha ESP lapokkal dolgozunk, lakóépületek esetében általában 10-15-20 cm vastagságú hőszigetelő réteg a legoptimálisabb, ez azonban változhat a falazat anyagától, vastagságától, a környezeti feltételektől és attól, hogy mekkora megtakarítást akarunk elérni.

Az, hogy ezeket a célokat milyen szigetelőanyaggal érjük el, függ a szigetelő tulajdonságaitól. Ha az EPS lapokat vesszük alapul, ennek grafitos változata előnyösebb.

A grafitos EPS hőszigetelő anyagok hővezetési tényezője alacsony, ami azt jelenti, hogy vékonyabb réteg is hatékony lehet. Az épület hőveszteségének csökkentése érdekében azonban megfelelő vastagságot ebben az esetben is ki kell választani.

A vastagság tervezésekor figyelembe kell venni az aktuális falazatot és az elérni kívánt hőátbocsátási tényezőt. Érdemes megcélozni, hogy a hőszigetelési érték 0,2-0,15 W/m²K között legyen.

Ha egyes speciális falfelületek, épületek szigetelését magas hatásfokkal szeretnénk elvégezni, ám annak jellege miatt azonban a hagyományos vastag szigetelőlapokat nem tudjuk feltenni, akkor vékonyabb, de ugyanolyan hatásfokú szigetelésre van szükségünk. Ekkor ideális a grafitos EPS lapok használata.

Austrotherm GRAFIT, a sokoldalú szigetelő

Épület típusa is befolyásoló tényező a választásnál. Például egy régi, rosszul szigetelt ház esetében nagyobb vastagságú hőszigetelést érdemes használni.

A GRAFIT hőszigetelő lemezek különböző vastagságokban érhetők el. A választásnál a gyártó ajánlását érdemes figyelembe venni.

Általánosságban elmondható, hogy legalább 10 cm vastagságú GRAFIT hőszigetelést érdemes alkalmazni, de konkrét tervezési szempontok alapján lehet pontosabb döntést hozni. Érdemes szakemberrel konzultálni, hogy az épület sajátos igényeinek megfelelő vastagságot választhasd ki.

Grafit Reflex változat

A grafitos hőszigetelőlapok felforrósodása sok problémát okoz a beépítésnél, ezért a gyártó létrehozta a Grafit Reflex lapokat, ami továbbfejlesztett változata a hagyományos grafitos lapoknak. Az Austrotherm GRAFIT REFLEX hőszigetelő anyag jó megoldás lehet, mivel egyik oldalán világos színű festékbevonattal rendelkezik, amely visszaveri a napsugárzást és a beépítés során nem kell tartani a lapok felforrósodásától, a ragasztás megbízhatóan tartja a hőszigetelést. Ez a típus védelmet nyújt a napsütéstől a felragasztás után egészen a vakolásig, így könnyebb vele dolgozni.

Austrotherm hőszigetelő lapok homlokzatra

Mégis melyiket válasszam? Hogyan tudok eligazodni a különböző típusú és vastagságú lapok között. Az alábbiakban ebben segítünk.

Legyen fontos a megbízható minőség!

A hőszigetelő lapok választásánál vedd figyelembe, hogy az Austrotherm 33 éves tapasztalattal rendelkezik a hőszigetelőanyag gyártás területén, több mint 10 millió m³ polisztirolt gyártott 1989 óta, hozzájárulva a magyar épületek energiahatékonyságához.

Válaszd a legmegfelelőbb típust!

Austrotherm Grafit

Mint köztudott, ez a termék sötétszürke a hozzáadott finom szemcséjű grafit miatt, hőszigetelő képessége pedig 15-33%-kal jobb a hagyományos fehér színű lemezekhez viszonyítva.

Ha ezt választod, a homlokzati szigetelést végezd a megfelelő időjárási körülmények között, és kerüld el az erős napsütést, a forróságot! A tavaszi és őszi hónapok alkalmasabbak a grafitos lapok felhelyezésére. Ha jókor végzed ezt a munkát, nem fognak lepotyogni a lapok.

Homlokzatra ajánlott típusok az Austrotherm Grafit 80 homlokzati hőszigetelő lemezek, amely 2-30 cm-es vastagságban, 100x50 cm-es táblaméretben, 0,031 W/mK hővezetési tényező értékkel készülnek.

Austrotherm Grafit Reflex

Ez a típus a melegedésből adódó problémák kiküszöbölésére készült. A Grafit Reflex lapok egyik oldala világos színű. A festett felület biztonságosabbá teszi a kivitelezést, mert megakadályozza, hogy a lapok olyan mértékben felmelegedjenek, hogy a ragasztás stabilitását, vagyis a kivitelezést veszélyeztetnék.

Kiváló minőségű homlokzati hőszigetelő rendszer, amely a grafit adalék révén fokozott hőszigetelő képességgel rendelkezik, közben kevésbé függ a beépítése az időjárási tényezőktől.

Homlokzatra ajánlott típusok az Austrotherm Grafit Reflex 6-30 cm vastagságban, 100x50 cm-es táblaméretben, hővezetési tényező értéke: 0,031 W/mK.

Az Austrotherm Grafit és az Austrotherm Grafit Reflex ideálisak olyan területeken, ahol a hagyományos szigetelő lapok túl vastagnak bizonyulnak, például műemlékvédelem alatt álló ingatlanoknál vagy speciális homlokzati kialakításoknál. A vastagság tervezésekor vegyétek figyelembe az aktuális falazatot és a kívánt hőátbocsátási tényezőt.

Hatékony hőszigeteléssel jelentősen csökkentheted a fűtésre és hűtésre fordított kiadásaidat – ez célozza meg az otthonteremtési program is. A befektetés megtérül, a házad kellemesebb klímájúvá válik, és a kevesebb fűtőanyag használatával bolygónk éghajlatát is véded.

Ha körülnéznél a szigetelőanyagok között, a Szigetelés menüponton belül a Hőszigetelés, hangszigetelésre kattints.

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Minden, amit az új otthonfelújítási programról tudnod kell!

Hová milyen hőszigetelés az ideális? Segítünk a döntésben!

Miért népszerű a polisztirol szigetelés?

Kapcsolódó termékek