Kültéri burkolatok – Melyiket válasszuk?

Építőanyag.hu

terasz burkolása

Ha a külső terek, teraszok burkolásán gondolkozunk, bizony itt is beleütközhetünk a hatalmas választék zavarába. Az első kérdés, hogy milyen anyagból legyen a térburkolat. Választhatunk műanyagot, kerámiát, keményfát vagy akár kompozit teraszburkolatot is. De vajon melyik a megfelelő számunkra?

Talán a legegyszerűbb ezt a döntést úgy meghozni, ha a következő három fontos szempontot átgondoljuk, és annak függvényében választunk, hogy számunkra ezek közül melyik a legfontosabb. Ez a három szempont a tartósság, a megjelenés és a költség mértéke.

Ezeket végig gondolva, már meglesz a tökéletes megoldás is a térburkolatrateraszburkolatra. Nézzük, melyik típusnál mit érdemes számításba venni!

Fa kültéri burkolatok

Az egyik leghagyományosabb és mai napig az egyik leggyakoribb burkolóanyag a fa. Ha az autentikus, meleg, otthonos hangulatot, természetes külsőt preferáljuk, jó választás lehet. Árazását tekintve bizonyos fa típusok az olcsóbb megoldást jelenthetik (például bizonyos fenyőből készült termékek), ugyanakkor más, keményfa típusok (tölgy, kőris, egzotikus fafélék) a magas árkategóriába tartoznak. Fontos az ápolása, gondozása, többek közt antimiotikus készítményekkel. Az elhanyagolt burkolat megrepedhet, elmozdulhat, elszíneződhet.

Kinek ajánljuk: Aki örömmel ápolgatja, gondoskodik róla akár kikapcsolódás gyanánt is.

Megjelenés: Meleg, otthonos, természetes, autentikus a hatása.

Árkategória: Fa típusától függően olcsó és magas árfekvésű is megtalálható a kínálatban.

Kompozit kültéri burkolatok

A fa alternatívája lehet a fa-műanyag kompozit burkolat, amely ötvözi a fa természetességét a műanyag előnyös tulajdonságaival. A WPC burkolat gyártása során újrahasznosított fa alapanyagokat, növényi rostokat, valamint környezetbarát polypropilént használnak. Időjárásálló, könnyű, nem szálkásodik, nem rohad, a fával ellentétben kevesebb karbantartást igényel. Ugyanakkor kevésbé természetes a hatása, s az idő is könnyebben meglátszik rajta.

Kinek ajánljuk: Aki kevesebb időt szeretne az ápolással tölteni, és akinek fontos az újrahasznosítás, a környezetvédelem.

Megjelenés: Kevésbé természetes hatású, mint a valódi fa, de nagyon hasonlít rá.

Árkategória: Az újrahasznosításnak és a környezetbarát polypropilénnek köszönhetően kedvezőbb az ára, mint a keményfáé.

teraszburkolat tisztítása

Műanyag kültéri burkolatok

Ennél a burkolattípusnál az előállítás során kidobott műanyagot, palackokat, dobozokat és flakonokat használnak fel, így kifejezetten környezetbarát megoldás. Abban különbözik a kompozit burkolatoktól, hogy itt fát nem használnak az előállításához. Időjárásálló, nincs szükség a festésére, könnyű, nem igényel különösebb karbantartást, ráadásképp könnyen tisztítható is. Hátránya, hogy komolyabb aláépítés szükséges hozzá, mint a faburkolatoknál, illetve sem színében, sem textúrájában nem emlékeztet a fára.

Kinek ajánljuk: Aki nem szeretne sok időt tölteni a karbantartással, és kifejezetten fontos számára az újrahasznosítás.

Megjelenés: Színét és textúráját tekintve rengeteg lehetőség áll előttünk.

Árkategória: Anyagát tekintve kifejezetten pénztárcabarát megoldás, ugyanakkor az aláépítés költségeivel is számolni kell, ha ezt az anyagot választjuk.

Kerámia kültéri burkolatok

Ha nem ragaszkodunk a fához, csak a fa hatáshoz, akkor remek választás lehet számunkra a kerámia is. Szinte teljesen élethűen tudja visszaadni a fa természetes, meleg jellegét. Előnye, hogy fagyálló, különösebb kezelést, ápolást nem igényel, könnyű tisztítani, sokféle színből, textúrából választhatunk. Ráadásképp túl sok hátrányt sem tudunk felsorolni. Talán annyit, hogy az olcsóbb típusoknál a csúszósság előfordulhat.

Kinek ajánljuk: Akinek egyaránt fontos a nagy választék és a természetes, meleg hatás.

Megjelenés: A szín- és textúraválasztéknak köszönhetően szinte korlátlanok a lehetőségeink a megjelenés terén.

Árkategória: Minden pénztárca megtalálja a számára megfelelő burkolatot ebből az anyagtípusból.

Ne feledd: webáruházunkban néhány kattintással rendelheted meg a számodra legmegfelelőbb térburkolatot, teraszburkolatot!

Korábbi cikkeink:

Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása

Nagy tavaszi teraszfelújítás
 

Kapcsolódó termékek