Kerti támfalak építése

Építőanyag.hu

Kerti támfal

Kertünk éke lehet egy ízlésesen megépített, esetleg virágokkal teleültetett támfal. Ráadásképp különösebb szaktudásra sincs hozzá szükségünk, ha a támfal nem éri el a két méter magasságot.

Cikkünkben összegyűjtöttük, amit a kerti támfal építéséről és a támfal elemekről tudni érdemes.

Mire van szükségünk támfal építéséhez?

Először is támfal elemekre, mégpedig körülbelül 12 darabra négyzetméterenként. A kötéshez sóderre, cementre, virágföldre. A kerti és kézi szerszámok közül pedig talicskára, csákányra, lapátra, gumikalapácsra, zsinórra, mérőszalagra. Ezek közül sem feltétlenül mindegyikre. Ez annak függvénye, milyen támfalat is szeretnénk pontosan építeni.

Hogyan helyezzük el a támfalelemeket?

A mennyiség és az elhelyezés nagyban függ a rézsűkő méretétől és formájától is. Például a 40 x 40 x 15 cm-es típusból az egy négyzetméternyi felületre számított anyagigény körülbelül 16 darab. Annak ismeretében, hogy mekkora felületet szeretnénk így lefedni, már könnyedén kiszámolható, hány darabot érdemes vásárolnunk.

Ha a későbbiekben zöld növényekkel tervezzük beültetni a köveket, akkor érdemes 15 centiméter hézagot kihagyni az egyes elemek között. Ennek segítségével több helye lesz a növényeknek, és kevésbé látszódik majd ki a beton. Ez az eltérés még statikailag is biztonságos marad.

Hogyan készítsük elő a terepet a falnak?

Először is egy zsinór segítségével jelöljük ki az alap nyomvonalát mintegy 40 centiméter szélességben. Ezt követően ássuk is ki magát az alapot 30 centiméter mélyen. Ha a falmagasság nagyobb lesz, mint egy méter, akkor ez legyen inkább 50 centiméter. A kalkulációnál úgy számoljunk, hogy az első sor rézsűkő félig be lesz ásva a földbe. Az alap kiásása után homokkal és kaviccsal 20 centiméter vastagságban töltsük fel a mélyedést. 1 méternél nagyobb magasság esetén erre még jöhet további 20 centiméter földnedves beton is. Ezt azonban csak közvetlenül a kövek elhelyezése előtt tegyük meg, nehogy idő előtt megkössön.

Rézsükő

A rézsűkövek beépítése

A megfelelő előkészítés után jöhetnek maguk a rézsűkövek. Ezeket egymás mellé szorosan – vagy a korábban már részletezett hézagokkal – tegyük le. Ha betonalapunk is van, akkor gumikalapács segítségével tudjuk őket vízszintbe hozni. Ha letettük az első sor rézsűkövet, máris feltölthetjük virágfölddel őket. A rézsűköveket és a mögötte lévő területet feltölthetjük a kiásott földdel, jól bedöngölve azt, vagy a maradék kaviccsal és homokkal is. Ezt minden sornál ismételjük meg. Ezzel segítjük a csapadékvíz útját is.

A második, illetve a további sorokat mindig fél kővel elcsúsztatva tegyük az előzőre. Érdemes ütközésig tolni őket, de legalább 10 centiméter eltérést hagyni a függőleges síkban is. Ha ütközésig toljuk a rézsűköveket, akkor érhetjük el a maximális 70 fokos dőlésszöget. Ezt mindaddig ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt magasságot.

Miért kell szakember a 2 méternél magasabb falhoz?

A válasz igen egyszerű. Ez az a határérték, aminél ha valamiért nem megfelelően építjük fel, és az leomlik, ekkora méreténél fogva már könnyedén veszélyeztetheti a környezetében élők testi épségét, illetve károkat okozhat a környezetében lévő tárgyakban, terepben. Ez elkerülhető, ha 2 méterenként beépítünk egy oszlopot is, amelyet betonnal és vasalattal is megerősítünk, illetve az alapot is érdemes megnövelni. Ezekhez viszont nem kizárt, hogy szükség lehet már hozzáértő szakemberre is.

Ne feledd: a tervezés után a támfal elemeket webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted.

Kapcsolódó cikkek
Hogyan építs kerti sütőt?
A kerti burkolatok fajtái
Kerítéslábazat készítése

 

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel