Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Kerti támfalak építése

Kerti támfal

Kertünk éke lehet egy ízlésesen megépített, esetleg virágokkal teleültetett támfal. Ráadásképp különösebb szaktudásra sincs hozzá szükségünk, ha a támfal nem éri el a két méter magasságot. Cikkünkben összeszedtük, amit érdemes tudni az építéséről.

 

Mire van szükségünk támfal építéséhez?

Először is támfal elemekre, mégpedig körülbelül 12 darabra négyzetméterenként. A kötéshez sóderre, cementre, virágföldre. Az eszközök közül pedig talicskára, csákányra, lapátra, gumikalapácsra, zsinórra, mérőszalagra. Ezek közül sem feltétlen mindegyikre. Ez annak függvénye, milyen támfalat is szeretnénk pontosan építeni.

 

Hogyan helyezzük el a támfalelemeket?

A mennyiség és az elhelyezés nagyban függ a rézsűkő méretétől és formájától is. Például a 40 x 40 x 15 cm-es típusból az egy négyzetméternyi felületre számított anyagigény körülbelül 16 darab. Annak ismeretében, hogy mekkora felületet szeretnénk így lefedni, már könnyedén kiszámolható, hány darabot érdemes vásárolnunk. Ha a későbbiekben zöld növényekkel tervezzük beültetni a köveket, akkor érdemes 15 centiméter hézagot kihagyni az egyes elemek között. Ennek segítségével több helye lesz a növényeknek, és kevésbé látszódik majd ki a beton. Ez az eltérés még statikailag is biztonságos marad.

 

Hogyan készítsük elő a terepet a falnak?

Először is egy zsinór segítségével jelöljük ki az alap nyomvonalát mintegy 40 centiméter szélességben. Ezt követően ássuk is ki magát az alapot 30 centiméter mélyen. Ha a falmagasság nagyobb lesz, mint egy méter, akkor ez legyen inkább 50 centiméter. A kalkulációnál úgy számoljunk, hogy az első sor rézsűkő félig be lesz ásva a földbe. Az alap kiásása után homokkal és kaviccsal 20 centiméter vastagságban töltsük fel a mélyedést. 1 méternél nagyobb magasság esetén erre még jöhet további 20 centiméter földnedves beton is. Ezt azonban csak közvetlenül a kövek elhelyezése előtt tegyük meg, nehogy idő előtt megkössön.

 

Rézsükő

 

A rézsűkövek beépítése

A megfelelő előkészítés után jöhetnek maguk a rézsűkövek. Ezeket egymás mellé szorosan – vagy a korábban már részletezett hézagokkal – tegyük le. Ha betonalapunk is van, akkor gumikalapács segítségével tudjuk őket vízszintbe hozni. Ha letettük az első sort, máris feltölthetjük virágfölddel őket. A rézsűköveket és a mögötte lévő területet feltölthetjük a kiásott földdel, jól bedöngölve azt, vagy a maradék kaviccsal és homokkal is. Ezt minden sornál ismételjük meg. Ezzel segítjük a csapadékvíz útját is.

A második, illetve a további sorokat mindig fél kővel elcsúsztatva tegyük az előzőre. Érdemes ütközésig tolni őket, de legalább 10 centiméter eltérést hagyni a függőleges síkban is. Ha ütközésig toljuk a rézsűköveket, akkor érhetjük el a maximális 70 fokos dőlésszöget. Ezt mindaddig ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt magasságot.

 

Miért kell szakember a 2 méternél magasabb falhoz?

A válasz igen egyszerű. Ez az a határérték, aminél ha valamiért nem megfelelően építjük fel, és az leomlik, ekkora méreténél fogva már könnyedén veszélyeztetheti a környezetében élők testi épségét, illetve károkat okozhat a környezetében lévő tárgyakban, terepben. Ez elkerülhető, ha 2 méterenként beépítünk egy oszlopot is, amelyet betonnal és vasalattal is megerősítünk, illetve az alapot is érdemes megnövelni. Ezekhez viszont nem kizárt, hogy szükség lehet már hozzáértő szakemberre is.

 

Kapcsolódó cikkek
Hogyan építs kerti sütőt?
A kerti burkolatok fajtái
Kerítéslábazat készítése
 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Növényi támfalak kialakítására
  Erősen szögletes, egyenes falú
  Fagyálló
  Beige színű
  Beton
  17,5 db/m2 
  30 db/raklap

  Raktáron, több mint 100 db
  1 730 Ft / db
  Megnézem

  Támfalak, növényi támfalak kialakításához
  Vízáteresztő
  Fagyálló
  Homok színű
  Beton
  11,1 vagy 7,4 db/m2
  32 db/raklap

  Raktáron, több mint 100 db
  2 010 Ft / db
  Megnézem

  Növénykosár és támfal elem
  Fagyálló
  Falvastagsága 4,2 cm
  Szürke színű
  Beton
  4 db/fm
  60 db/raklap
   

  Raktáron, több mint 100 db
  1 195 Ft / db
  Megnézem