Kerti támfalak építése

Építőanyag.hu

Kerti támfal

Kertünk éke lehet egy ízlésesen megépített, esetleg virágokkal teleültetett támfal. Ráadásképp különösebb szaktudásra sincs hozzá szükségünk, ha a támfal nem éri el a két méter magasságot. Cikkünkben összeszedtük, amit érdemes tudni az építéséről.

 

Mire van szükségünk támfal építéséhez?

Először is támfal elemekre, mégpedig körülbelül 12 darabra négyzetméterenként. A kötéshez sóderre, cementre, virágföldre. Az eszközök közül pedig talicskára, csákányra, lapátra, gumikalapácsra, zsinórra, mérőszalagra. Ezek közül sem feltétlen mindegyikre. Ez annak függvénye, milyen támfalat is szeretnénk pontosan építeni.

 

Hogyan helyezzük el a támfalelemeket?

A mennyiség és az elhelyezés nagyban függ a rézsűkő méretétől és formájától is. Például a 40 x 40 x 15 cm-es típusból az egy négyzetméternyi felületre számított anyagigény körülbelül 16 darab. Annak ismeretében, hogy mekkora felületet szeretnénk így lefedni, már könnyedén kiszámolható, hány darabot érdemes vásárolnunk. Ha a későbbiekben zöld növényekkel tervezzük beültetni a köveket, akkor érdemes 15 centiméter hézagot kihagyni az egyes elemek között. Ennek segítségével több helye lesz a növényeknek, és kevésbé látszódik majd ki a beton. Ez az eltérés még statikailag is biztonságos marad.

 

Hogyan készítsük elő a terepet a falnak?

Először is egy zsinór segítségével jelöljük ki az alap nyomvonalát mintegy 40 centiméter szélességben. Ezt követően ássuk is ki magát az alapot 30 centiméter mélyen. Ha a falmagasság nagyobb lesz, mint egy méter, akkor ez legyen inkább 50 centiméter. A kalkulációnál úgy számoljunk, hogy az első sor rézsűkő félig be lesz ásva a földbe. Az alap kiásása után homokkal és kaviccsal 20 centiméter vastagságban töltsük fel a mélyedést. 1 méternél nagyobb magasság esetén erre még jöhet további 20 centiméter földnedves beton is. Ezt azonban csak közvetlenül a kövek elhelyezése előtt tegyük meg, nehogy idő előtt megkössön.

 

Rézsükő

 

A rézsűkövek beépítése

A megfelelő előkészítés után jöhetnek maguk a rézsűkövek. Ezeket egymás mellé szorosan – vagy a korábban már részletezett hézagokkal – tegyük le. Ha betonalapunk is van, akkor gumikalapács segítségével tudjuk őket vízszintbe hozni. Ha letettük az első sort, máris feltölthetjük virágfölddel őket. A rézsűköveket és a mögötte lévő területet feltölthetjük a kiásott földdel, jól bedöngölve azt, vagy a maradék kaviccsal és homokkal is. Ezt minden sornál ismételjük meg. Ezzel segítjük a csapadékvíz útját is.

A második, illetve a további sorokat mindig fél kővel elcsúsztatva tegyük az előzőre. Érdemes ütközésig tolni őket, de legalább 10 centiméter eltérést hagyni a függőleges síkban is. Ha ütközésig toljuk a rézsűköveket, akkor érhetjük el a maximális 70 fokos dőlésszöget. Ezt mindaddig ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt magasságot.

 

Miért kell szakember a 2 méternél magasabb falhoz?

A válasz igen egyszerű. Ez az a határérték, aminél ha valamiért nem megfelelően építjük fel, és az leomlik, ekkora méreténél fogva már könnyedén veszélyeztetheti a környezetében élők testi épségét, illetve károkat okozhat a környezetében lévő tárgyakban, terepben. Ez elkerülhető, ha 2 méterenként beépítünk egy oszlopot is, amelyet betonnal és vasalattal is megerősítünk, illetve az alapot is érdemes megnövelni. Ezekhez viszont nem kizárt, hogy szükség lehet már hozzáértő szakemberre is.

 

Kapcsolódó cikkek
Hogyan építs kerti sütőt?
A kerti burkolatok fajtái
Kerítéslábazat készítése
 

Kapcsolódó termékek