Ezekre figyelj, ha térkövezel!

Építőanyag.hu

A térkövezés a kertben hosszú távú befektetés, ezért kell gondosan megtervezned a vízelvezetéstől a burkolt felületek arányáig, emiatt kell tartós, minőségi anyagokat választanod, és szakszerűen elvégeztetned a térkő lerakását.

A térkövezés a kertben hosszú távú befektetés, ezért kell gondosan megtervezned a vízelvezetéstől a burkolt felületek arányáig, emiatt kell tartós, minőségi anyagokat választanod, és szakszerűen elvégeztetned a térkő lerakását.

A térkövezés, pontosabban a különféle járófelületek és pihenőhelyek, teraszok burkolása egyrészt esztétikus, másrészt fontos funkciót töltenek be a megfelelően burkolt területek.

Gondos és szakszerű tervezéssel, illetve lerakással a térkövezés tartós és praktikus, jól bírja majd a mindennapi igénybevételt.

Ám nekifognál a térkövezésnek, érdemes alaposan átgondolni néhány lényeges szempontot, hogy hosszú távon is elégedett lehess az eredménnyel. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a térburkolatoktól a térkő lerakásának módjáig.

A térkövek és zöld felületek aránya

Rögtön az elején kezdjünk egy időszerű témával: kell-e térkő vagy sem, és ha igen, milyen arányban burkold vele a kertedet.

Térkővel fedett területekkel biztosíthatjuk, hogy a kerted bármilyen időjárás esetén bejárható legyen, a szabadidős tevékenységre kijelölt helyeket (például a grillezőhelyet vagy a külső teraszt) is gyakran burkoljuk. A térkő dekoratívabbá teheti a kertünket, rendezett környezetet biztosít.

Nem kell folyamatosan karbantartani, ezért is praktikus a térkövezés, de nem szerencsés, ha túlzásba visszük, sem esztétikai, sem klímavédelmi szempontból.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben a térkövezés az érdeklődés központjába került, viszont az egyre forróbb nyarak megkérdőjelezik, hogy nagy felületű kövezett részt alakítsunk-e ki.

A kert stílusának sem tesz jól, ha túlzásba visszük. Ha túl nagy a kövezett felület, az rideggé, egysíkúvá teszi a környezetünket, ám ha sikerül egyensúlyt teremtenünk a burkolt és a zöld felületek között, akkor a kert természetes és barátságos hangulatot áraszt.

Ne feledd: minél nagyobb kertedben a növényekkel fedett felület, annál kevésbé melegszik túl a közvetlen környezeted. A gyep, a virágok, bokrok, fák mellett zöld tetőket, magaságyásokat is kialakíthatsz, így a térkő és a zöld felület egyensúlyba kerül.

Mikor érdemes térkövezni?

Térkövet bármelyik évszakban lerakhatsz, ha erre alkalmas az időjárás, de leggyakrabban tavasztól őszig végzik el. Az legfontosabb, hogy hosszabb, csapadékmentes időszakot válassz a térkövezésre, amikor kellően száraz a talaj és a munkavégzést sem befolyásolják az esőzések.

A fagyos időjárás sem megfelelő, mert egyrészt a megfagyott talajban nem lehet alapot ásni, másrészt a fagy és a nedvesség károsíthatja a frissen lerakott térkövet és az alapozását.

A nyári forróság viszont nem árt a térkőnek és a felhasznált anyagoknak.

Arra is érdemes figyelni, hogy nem elég egy csapadékmentes hetet kinézni, fontos az is, hogy a talaj ne legyen felázva a korábbi esőzésektől, hagyj időt a száradásra.

Miért jobb a térkő, mint a betonozás?

Bár szép, egyenletes felületet lehet kialakítani betonozással, és a korábbi évtizedekben elterjedt módja volt a járdák, utak, teraszok készítésének, ma már, ha teheted, válaszd a térkövezést!

A beton ugyanis nem engedi, hogy az esővíz a talajba jusson, mert összefüggő felületet képez. Ezzel szemben a térkövek, ha nem beton alapba, hanem kavicságyba helyezik őket, biztosítják az esővíz talajba jutását. Az esővíz nagy kincs, az egyenletesen a talajban eloszló víz segít, hogy kerted üde maradjon, és ne száradjon ki.

Ha hibát vétenek a betonjárda készítése során, vagy a szélsőséges időjárást, például a rendkívüli fagyokat nem bírja, akkor megrepedezik, megsüllyed. Ez nem csak csúnya látvány, hanem balesetveszélyes is. Ezzel szemben a térkövezés hibáit könnyen ki lehet javítani, mert az elemek kiemelhetők és pótolhatók.

Itt megjegyeznénk, hogy a vízelvezetéssel is számolnod kell térkövezés előtt.

Gondos és szakszerű tervezéssel, illetve lerakással a térkövezés tartós és praktikus, jól bírja majd a mindennapi igénybevételt.

Gondos és szakszerű tervezéssel, illetve lerakással a térkövezés tartós és praktikus, jól bírja majd a mindennapi igénybevételt.

 

Igénybevételnek megfelelő térkő kiválasztása

A kertben a különböző funkciókhoz más-más típusú térkövet érdemes választani. A gyalogos közlekedésre használt járdákhoz és sétányokhoz általában vékonyabb, kisebb terhelhetőségű térkövek is elegendőek. Ezek lehetnek esztétikus mintázatúak, hiszen itt elsősorban a megjelenésre és a kényelmes járásra kell figyelni.

A nagyobb terhelésnek kitett felületek, mint például a kocsibeállók vagy parkolóhelyek, már erősebb, vastagabb térköveket igényelnek. Itt a térkövek anyaga is meghatározó, hiszen ezeknek el kell bírniuk a járművek súlyát anélkül, hogy sérülnének vagy megsüllyednének

A térkövek különböző vastagságban és anyagban kaphatók, és ezek kiválasztása az adott felület igénybevételétől függ. Kerti járdához, gyalogos forgalomhoz 3,5-6 cm vastagságú térkövek elegendőek, míg a járműforgalomhoz minimum 6 cm-es vastagságú térkövekre lesz szükséged. De persze ennél vastagabb is lehet: sokan 8 cm vastagságút használnak.

Összhang a környezettel

Ha ilyen nagy munkába fogsz, legyen olyan a végeredmény, amivel elégedett lehetsz. Ennek feltétele a körültekintő tervezés, a jó térkőválasztás, a szakszerű lerakás.

Minden munka sikere az előkészítéssel kezdődik, ne sajnáld az időt a tervezésre! Rajzolj, mérj, jelöld meg, hová kerülnek az utak, a teraszok, hogyan lehet a meglévő növényeket megtartani, milyen színeket, formákat álmodtál meg. A választás nagyban függ az anyagi lehetőségektől, de össze lehet hozni az elképzeléseidet a lehetőségekkel.

Sokan döntenek a beton térkő mellett, ami tartós és ellenálló. A természetes kő, például a gránit vagy a bazalt esztétikailag nagyon vonzó.

Ne csak a térkövet lásd, a színeket és a formákat is hozd összhangba az épülettel, a kerttel, az ízléseddel.

A térkövezés sokkal több, mint egyszerű burkolás: Ha ezeket a szempontokat figyelembe veszed, hosszú évekig élvezheted a szép és tartós burkolatot.

A térkövezés kivitelezése

Ha a tervezésen túljutottál és a térkövet is megvásároltad, kezdődhet a munka. A megfelelő eredményhez a következő tényezőket érdemes figyelembe venni.

Az alapozás minősége kulcsfontosságú a tartósság szempontjából. A különböző felületek kialakításához különböző mélységű alapozás szükséges. Egy gyalogos járda nincs jelentős súlynak kitéve, míg egy kocsibeállónál nem csak a követ kell jól megválasztani, de az alapnak is mélyebbnek és stabilnak kell lennie ahhoz, hogy később a térkő ne süllyedjen meg.

A vízelvezetésre is gondolni kell!

A hatékony vízelvezetés elengedhetetlen a vízkárok megelőzéséhez: a megfelelő dőlésszögek és a kövek közötti távolságok meghatározása segíthet ebben, a folyókák beépítésével együtt.

A precíz munka a tartósság feltétele!

A térkövezést nem lehet elsietni. Az alap legyen elegendő mélységű, a tömörítést lehetőleg gépekkel végezzék, a lerakásnál pedig légy körültekintő. Ahhoz, hogy homogén felületet tudj kialakítani, a különböző raklapokon található térköveket érdemes keverve használni, ugyanis a gyártás során árnyalatnyi eltérés előfordulhat, ami a kevert lerakásnál már nem érzékelhető.

A későbbi karbantartás is fontos

Ahhoz, hogy a térburkolat sokáig szép legyen, időnként tisztításra és javításra van szükség. Szerencsére ez gyorsan és könnyen megoldható feladat, cserébe még hosszú ideig díszíti a kertedet.

Ne feledd: térkő lerakásához a Térburkolat kategóriában találod a szükséges anyagokat webáruházunkban!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek a legnépszerűbb térkő típusok

A víz megfelelő elvezetése a kertben

Tipikus hibák, amelyeket térkövezésnél követhetsz el

Kapcsolódó termékek