Tipikus hibák, amelyeket térkövezéskor követhetsz el

Építőanyag.hu

térkövezés tipikus hibái

A nyári és kora őszi hónapok tökéletesek a térkövezéshez, térkőcseréhez. Milyen hibák fordulhatnak elő a munka elvégzésekor? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Hódítanak a szebbnél szebb térkövek a hazai kertekben. Egyik-másik típus méltán népszerű, mivel ha a zöld terület méretéhez azzal arányosan alkalmazzuk, inkább a természetközeli látványt hangsúlyozzuk.

A térburkolat egyrészt nélkülözhetetlen – gondoljunk csak a kerti járdákra, kocsibeállókra stb. –, másrészt stílusával, kialakításával növeli a környezete esztétikai értékét.

A térkövezés összege változó lehet a terület nagyságától, a burkolóanyag minőségétől és mennyiségétől, illetve a munkadíjtól függően. Érdemes körültekintően tervezni, vásárolni, és ha magunk végezzük el a munkát, alaposan utánajárni, számunkra melyik a legmegfelelőbb technológia.

A térkő, térburkolat kialakításának akadnak olyan buktatói, amelyeket érdemes elkerülni. Kíméljük meg magunkat a bosszúságoktól, a plusz munkától és anyagi ráfordítástól, ezért mielőtt belefogunk, ismerjük meg a gyakran elkövetett hibákat.

A tervezés hiánya

Hogy ne bánd meg, hol vezet az út, mekkora lett a terasz, grillezőhely vagy kerti pihenő mérete, pontosan tervezd meg és mérd ki, mi hol helyezkedjen el, mekkora területet foglaljon el.

Egy terasznál különösen fontos végiggondolni, mire is akarjuk használni. Ha pihenésre és akár sütögetésre, legyen akkora, hogy elférjen rajta egy közepes méretű asztal kerti székekkel, a grillező vagy bográcsozó. Ha a kikapcsolódás színtere is, alakítsunk ki pihenőrészt, ahol elfér egy hintaágy vagy pár nyugágy.

Rossz térkőválasztás

Gyakori melléfogás, ha a térkő színe, mérete, formája nincs összhangban a ház és a kert stílusával, vagy a minősége nem felel meg a várható igénybevételnek.

Amikor megnézzük egy építőanyag kereskedés kínálatát, hajlamosak vagyunk azt választani, ami akkor és ott a legjobban megragadta figyelmünket, és árban is megfelelő. A négyzetméter árat valóban érdemes mindig figyelembe venni, de színt, méretet, formát hozzuk összhangba azzal a környezettel, ahova beépítésre kerül.

A teraszokra keressünk csúszásmentes burkolatot – különösen ott lényeges ez, ahol kisgyermekek vagy idősek is laknak.

A nem megfelelő vastagságú térkő

A térkő kiválasztásánál alapvető szempont, hogy a használathoz igazítsuk annak vastagságát.

Kocsibeállóhoz általában 8 cm-es, de minimum 6 cm vastagságú kő kell, hogy bírja a terhelést. Mivel nem tudhatjuk előre, mikor lesz szükség arra, hogy egy furgonnal vagy teherautóval is be lehessen hajtani a burkolat károsodása nélkül, ezért egy kocsibejárót nem lehet felültervezni.

Ahol kizárólag gyalogos forgalomra számítunk, ott elég a 4 cm vastagságú térkő. Felesleges kiadás ezekre a járdákra a legvastagabb követ választani.

Tipp: Vásárlásnál ne csak a raklapon lévő árut nézzük, hanem keressünk olyan üzletet, ahol legalább egy négyzetméternyi látható a lerakott kőből.

A járda és a kocsibejáró méretezési hibája

Ha csak nem kert útról vagy tipegőről van szó, a járda legyen olyan széles, hogy azon akár két ember elférjen. Rendszerint ilyenek a kaputól a ház bejáratáig, a háztól a garázsig, vagy a ház körül vezetett utak.

A kocsibejárónál szintén fontos a szélesség, nem praktikus az egy keréknyomra kialakított járdasor, a terhelést sem bírja, mert nem lehet megfelelően alátámasztani. Kiszállásnál, pakolásnál is legyen olyan hely, ahová eső után is ki lehet lépni. Ha nem akarunk túl széles bejárót, a két oldalán kavicsos részt alakíthatunk ki, alatta geotextíliával, ami elvezeti a vizet, de nem engedi felnőni a gazt.

Saját térkövezési munka előzetes tudás nélkül

Nem foghatunk hozzá a térkövezéshez hiányos ismeretekkel. Szerencsére ma már sok helyen találkozunk pontos leírással és videóval, bár az utóbbiak gyakran éppen a rossz példát szemléltetik.

A talaj, a környezet és az éghajlat tulajdonságainak megfelelően háromféle megoldás közül választhatunk: vízáteresztő, vízzáró térkövezés és betonra fektetés.

A megfelelő rétegrendet mindig az adott talajhoz és igénybevételhez szabjuk.

A munkát legalább 30 cm mély tükör kiásásával kezdjük, a földet döngöljük, majd erre kerül a durva szemcséjű zúzott kő, amit tömörítünk. Ezután következnek azok a rétegek, amelyek eltérnek attól függően, hogy vízáteresztő vagy vízzáró rétegrendet alakítunk ki.

A vízáteresztő rétegrend hibái

A vízáteresztő rétegrend a következőkből áll: az említett zúzott kő, majd a finomabb kavics, végül a vízáteresztő ágyazóréteg, ami sóder vagy homok, végül erre kerül a térkő.

A rétegek közé geotextília kerülhet, ami megnöveli a kövezet teherbíró képességét. Az egyik gyakori hiba, ha teljesen kimarad a geotextília, mert ha nem is tudunk minden réteg közé elhelyezni, a zúzott kő és az ágyazóréteg alá érdemes geotextíliát fektetni.

Másik gyakori hiba, ha nem elég mély a tükör, így nem elég a zúzott kő vastagsága.

A tükör kiásása után a föld döngölésének elmaradása a további rétegek egyenetlenségét, teherbíró képességének csökkenését jelenti.

A vízzáró rétegrend hibái térkövezéskor

Ha a talaj nem biztosít tartós alátámasztást, vízzáró rétegrend javasolt. A vízzáró rétegrendnél az ágyazó réteg alá polimer homok kerül, ami tömörítés és nedvesítés hatására 24 óra alatt vízzáróvá válik.

Alapvető hiba, ha a talajra nem kerül fagyvédő réteg, ami ebben az esetben is zúzott kő. Gondot okozhat az is, ha a fugázás nem vízzáró anyaggal történik, mert csak az biztosítja a stabilitást.

Az így kialakított térkő tervezésekor kérjünk fel szakembert, aki a vízelvezetést megtervezi.

A betonba fektetés hibái

A technológia lényege, hogy az ágyazóréteg alá beton kerül. Ha nagy teherbírású kocsibejárót akarunk készíteni, indokolt lehet ez a megoldás.

A betonba fektetés legfőbb hibája a megfelelő vízelvezetés hiánya. A lehullott csapadék a térkő és a beton közé szorul, a térkő a súly hatására a homokon megcsúszik. A hiba elkerülése a jó vízelvezetés kialakítása.

A tömörítés hiánya

A térkövezés lelke a tömörítés. Sok kőműves, hogy elkerülje talaj tömörségének hibáját, inkább a betonnal kombinált rétegrendet javasolja. Ez valóban stabil, és bizonyos talajokon indokolt. A kavicsos, vízáteresztő rétegrend azonban környezetvédelmi és anyagi szempontból sokkal előnyösebb. Az értékes esővíz a talajba szivárog, és nem kell vízelvezető rendszerről gondoskodnunk.

Ha magunk végezzük a térkövezést, a tömörítéshez béreljünk gépeket, mert a megfelelő tömörítés hiányában hamar megsüllyed, szétcsúszik a gondos munkával készített kövezet.

Hiba a fugahomok körül

A fugák homokkal való besöprése nem maradhat el. Ez biztosítja az egyenletes felületet, és növeli a lerakott kövek stabilitását.

Nem elég az egyszeri besöprés, ezt a lerakás után néhány napig meg kell ismételni és lapvibrátorral tömöríteni addig, amíg a fugák teljesen fel nem töltődnek.

Nem csak lerakáskor, de később is figyelni kell fugákra, és pótolni a fugahomokot.

Szegéllyel kapcsolatos hibák

A szegély feladata a térkövezett terület egyben tartása. Az első és legnagyobb probléma, ha elmarad a szegélyezés. Ezt a hibát gyakran járdák kialakításánál követik el: vagy takarékossági okokból, vagy mert úgy gondolják, hogy nem éri nagy terhelés. Szegély nélkül azonban a járda is szétcsúszik, nem hagyhatjuk el.

Nem mindegy, mikor rakjuk le a szegélyt! Tévhit, hogy azzal kell kezdeni a munkát a tükör kiásása után. Amikor a rétegek ledöngölése megtörtént, akkor érdemes a szegély helyét kialakítani. Ellenkező esetben a keretként használt kövek mellett a rétegek lazák maradnak, és térkő a széleknél megsüllyed.

Tipp: Hogy elkerüld a szegélyezés hibáit, használhatsz műanyag gyorsszegélyt is. A ledöngölt rétegere helyezve már kezdheted is a kövek lerakását. Munka, költség és időtatakarékos megoldás.

A legnagyobb esztétikai hiba

A térkövek gyártási technológiájából adódóan raklaponként előfordulhat egy kis árnyalati vagy egyéb eltérés a kövek között. Ha raklaponként használjuk fel az építőanyagot, ez a különbség lerakás után feltűnő lesz, úgynevezett szigetek alakulnak ki. Ha 3-4 raklapból vegyesen történik a burkolás, a különbség nem látható, a felület egységesebb látványt nyújt.

Ennek a hibának a kiküszöbölés a legegyszerűbb, mert csak egy kis figyelmet kíván.

Nagyobb eltérés lehetséges, ha nem azonos gyártósorról lekerült lapokat veszünk. Vásárlásnál inkább nagyobb mennyiséggel számoljunk, mert az utólagos pótlás az eltérések miatt kockázatos lehet.

Ne feledd! A térkő lerakásához a Térburkolat kategóriában rendelheted meg a szükséges anyagokat webáruházunkban!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

A kerti burkolatok fajtái

Gyönyörű térkövezési megoldások a kertben

Beton gyeprács kialakítása a kertben

Kapcsolódó termékek