Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Így használhatjuk lakásfelújításra az SZJA-visszatérítést!

így használhatod felújításra az szja-visszatérítést

Milyen munkadíjakat fizethetünk ki ezekből az összegekből? Milyen feladatokat oldhatunk meg a kapott összegből? Adunk néhány ötletet!

Nagy segítséget jelenthet a családoknak a 2022 februárjában esedékes SZJA-visszatérítés, vagyis a családi adóvisszatérítés. Brumár Péter, az Építőanyag.hu szakértője és Füstös Zsolt építkezési kivitelező segítségével állítottunk össze egy több pontból álló javaslatot, hogy mire költhető el ez az év eleji plusz pénz.

 

Kik kapják az adóvisszatérítést?

Egy idei kormányrendelet szerint minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont személyijövedelem-adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. A NAV azok számára utalta vissza, akiknek megállapítható a jogosultsága az adataik alapján.

Egy-egy család a fizetésektől függően akár több százezer forintot kaphat vissza. Például, ha két katás vállalkozó szülő az alapösszeget, havonta 50-50 ezer forintot fizet adóként, fejenként 150 ezer forintot, összesen 300 ezer forintot kap vissza februárban. Az átlagkeresettel rendelkező szülő is már fejenként 400 ezer forint körüli összeget kapnak vissza, két szülőnél ez összesen 800 ezer forintos összeg. Személyenként pedig, akármilyen magas keresettel is rendelkezik az illető, legfeljebb 800 ezer forint lehet az adóvisszatérítés összege. A magasabb keresettel rendelkező szülők esetén tehát akár az 1 millió 600 ezer forintot is elérheti a kettejük által kapott SZJA-visszatérítés összege. Ezzel a családi adóvisszatérítés kalkulátorral kiszámolható, mennyi jár vissza az adóból.

Mivel szinte nincsen olyan ház vagy lakás, amelyen ne akadna akár évente valamilyen felújítási vagy átalakítási munka, megnéztük, milyen munkák végezhetők el, illetve milyen építőanyagok vásárolhatók meg 300 ezer, 500 ezer és 800 ezer forintból.

„Érdemes különválasztani a munkadíjak és az építőanyagok árát. Pontosan tervezni ez utóbbival lehet” – mondja Brumár Péter, az Építőanyag.hu szakértője. A kivitelezést akár mi magunk is elvégezhetjük, vagy kellő utánajárással később illeszthetjük be a költségvetésbe a szakember díját. Ha azonban nem értünk a felújítási munkákhoz, jobb szakemberekre bízni a festést vagy a laminált padló lerakását.

 

Ha 300 ezer forintos SZJA-visszatérítés:

Költhetjük például a fürdőszobánk kisebb felújítására, illetve a kertben kinti sütő vagy magaságyás megépítésére – javasolja Brumár Péter.

Ha kisebb lakásban élünk, ez az összeg elegendő a nyílászárók cseréjének munkadíjára is. Füstös Zsolt kivitelező elmondta, hogy például egy 1980-as években épült társasházi kis lakásában 4 ablak és a bejárati ajtó cseréjének díja 200-250 ezer Ft+áfa, de ez a munkadíj felmehet akár 300-350 ezer Ft-ra is.

Két nem túl drága, nem munkaigényes lépéssel újjászülethet fürdőszobánk a 300 ezres összegből: ha újrafestjük a falakat és kicseréljük a fürdőszobai szerelvényeket. „A munka csiszolással, gletteléssel kezdődik, majd a szakszerűen glettelt felület száradása után hordjuk fel több rétegben a festéket. Nem árt jó pára- és légáteresztő, mosásálló falfestéket választani. Festés után jöhet a szerelvények (csaptelepek, zuhanyfej) cseréje” – mondja Füstös Zsolt. Mint azt a kivitelező elmagyarázta, a munkadíjak meghatározása mindig több tényezőtől függ: az ingatlan típusától, korától, a felújítandó helyiség(ek) méretétől, az elvégzendő feladatoktól és a beépítendő anyagoktól. A fürdőszoba felújítása esetén például nem mindegy, hogy régi társasházi lakásról, új társasházi lakásról vagy önálló házról beszélünk. Az sem mindegy, mi mindent szeretnénk cserélni.

„Ha valaki kizárólag a szanitereket szeretné cserélni a fürdőszobában, annak a kiszállási díja 50 kilométeren belül 30.000 forint, a rezsióradíja szakemberenként 8.500 Ft+áfa” – magyarázta Füstös Zsolt kivitelező. „Ha javításra van szükség, hibakereséssel együtt 15.000 Ft+áfa a kiszállási díj és 8.500 Ft+áfa az óradíj.”

„Megvalósíthatjuk régi álmunkat is, egy profi, mutatós kerti sütőt építhetünk és egy ma divatos magaságyást. Egyik megépítése sem kíván külön szakértelmet, a kerti sütő kialakítását egy korábbi blogbejegyzésünkben lépésről lépésre bemutattuk” – ajánlja Brumár Péter. A sütőhelyhez a 300 ezer forintból még a fém kiegészítőket is megvásárolhatjuk, belefér az összegbe, ráadásul a kellékek télen is a helyükön maradhatnak, mert fagyállóak. A magaságyásba akár fűszernövényeket is ültethetünk, és frissen használhatjuk fel a sütögetéshez.

szja adóvisszatérítés lakásfelújításra

 

Ha 500 ezer forint az adóvisszatérítés

Ekkora összegből kicseréltethetjük az ereszcsatornát, vagy például új laminált padlót rakhatunk le ez az egyik szobában, illetve egy-egy falat gipszkartonnal boríttathatunk be.

Az ereszcsatornát bármelyik évszakban kicserélhetjük, csak arra kell ügyelnünk az időpont kiválasztásánál, hogy figyeljük az időjárás-jelentést, ne legyen aznap eső vagy hó. Egy régebbi ház külsején esztétikai szempontból is sokat javít a vadonatúj ereszcsatorna, ráadásul biztonságos megoldás, mert megvédi a falat a beázástól. Az igényeinknek megfelelően alumínium, acél vagy PVC ereszcsatornát is választhatunk.

Ha csak nem vagyunk valódi, tapasztalt mesterek, jobb ezt a munkát szakemberre bízni, mert a csatornának évtizedekig kell védenie a házat. Mint azt az építési kivitelezőtől megtudtuk, az ereszcsatorna cseréjénél 3 méteres magasságig az ár méterenként 2.000 Ft körül mozog. 3 méteres magasság felett már állványozásra is szükség van, ezért annak a munkadíját és az állványzat árát is bele kell számolni a költségvetésbe.

Ha régi padló megkopott, néhol sérült, akkor megérett a cserére. Bár ezt a munkát alapesetben az egész lakásban érdemes egyszerre végezni, mert az azonos felület nem csak sokkal szebb, de tágítja is a teret, arra is van mód, hogy csak egy helyiségben cseréltessük. Először válasszuk ki a padlót, vegyük figyelembe, milyen színek illenek a lakáshoz. Nézzük meg a kopásállóságát, mert ahol gyerekek vannak, ott ez sem utolsó szempont. Nagyon fontos, hogy kellően alászigeteljük a padlót, mert így jobb lesz a hőérzet.

„Ma már minden igényt kielégítenek a korszerű padlóalátétek. Magas hőszigetelő tulajdonságútól az egyszerűbb habszivacsig, padlófűtéshez vagy hagyományos fűtéshez egyaránt találhatunk. A szegőléceket, kiegészítőket is ki tudjuk választani a padló színéhez” – fejti ki Brumár Péter, az Építőanyag.hu szakértője.

A laminált padló lerakása legalább 2.500 Ft+áfa négyzetméterenként, szigeteléssel együtt. A szegély felrakása méterenként 200 Ft+áfa. 20 négyzetméteres helyiségnél ez 54.000 Ft+áfa, 30 négyzetméteres szobánál 81.000 Ft+áfával számolhatunk.

Egy nagyméretű szobából akár két kisebbet alakíthatunk ki gipszkarton segítségével a gyerekek igényeinek megfelelően. Akár beépített bútorokat, polcokat is készíthetünk belőle, ahol a gyerekek a könyveiket, játékaikat, tanszereiket tarthatják. Mennyezet vagy fal gipszkarton borítása 2.500-3.500 Ft+áfa négyzetméterenként, ám a gipszkarton polc kialakítása már eseti, egyedi munka, így rezsióradíjas, körülbelül 8.500 Ft+áfa óránként.

A kőburkolat dekoratív, hangulatos, elegáns akár beltérre, akár kültérre. Burkolhatjuk vele a nappali egyik falát, egy falrészletet az előszobában vagy a teraszunkon. Vigyázzunk, ne uralja a teret, mert könnyen nyomasztóvá válhat, igazi szépségét a tér, a fehér vagy pasztell színű festett fal emeli ki. Akár természetes kőburkolatot választunk, akár betont vagy mutatós, gipszből készült falburkolót, a hatás nem marad el, a lakás újjászületik.

 

építőanyag lakásfelújításhoz szja-visszatérítésből

 

adóvisszatérítésből építőanyag vásárlás

 

Ha 800 ezer forint az adóvisszatérítés

Egy ekkora összegből már kicserélhetjük, vagy lerakhatjuk a kertünkben a térkövet, nagyobb felújítást végeztethetünk a fürdőszobában, kicseréltethetjük a családi házunk ablakait, kifestethetünk 1-2 szobát, szigeteltethetjük a padlásunkat. „Utóbbi munka esetén a szarufák szigetelésének díja körülbelül 2.500 Ft+áfa/négyzetméter. Szobafestésnél pedig úgy kalkulálhatunk, hogy két gletteléssel és két festéssel a munkadíj 3.000 Ft+áfa négyzetméterenként” – mondja Füstös Zsolt.

Járdák, pihenőhelyek kialakításakor a saját kertünkben, nyaralónkban kerüljük az öncélú térkövezést. A kert a fáktól, bokroktól, virágoktól szép, csak kiegészíti a szép járdalap, térkő.

A 800 ezer forintos összeggel már komolyabb fürdőszobai átalakítást is végezhetünk - ez vagy a munkadíjra vagy a szaniterekre, csempékre lesz elegendő. Fürdőkád helyett például tusolót építhetünk be, vagy fordítva. Kicserélhetjük a szanitereket, új csempét, padlólapot rakhatunk le. A munka egy részét mi magunk is elvégezhetjük, a bontás, a törmelék elszállítása nem igényel szakértelmet. A szakipari munkákat hagyjuk egy rutinos szakemberre, akitől segítséget is kaphatunk, mit vásároljunk meg.

Mekkora munkadíjjal számolhatunk? Nem mindegy, hogy régi társasházi lakásról, új társasházi lakásról vagy önálló házról beszélünk, de az sem, hogy mi mindent szeretnénk cserélni. „Ha egy klasszikus, 1960-as években épült lakás fürdőszobáját vesszük alapul, akkor a felújítás munkaköltsége 650.000 Ft+áfa” – mondja Füstös Zsolt. “Ebbe beletartozik, hogy rákötünk a régi, meglévő csatornára, a vízgerincre, levesszük a szanitereket, a megfelelő szakember leveri a csempét, végig kibontjuk a gépészeti részt, és újracsövezünk, majd felrakjuk az új csempét és az új szanitereket.”

Érdemes a felújítási munkákhoz olyan, engedéllyel és tanúsítvánnyal rendelkező kivitelezőt keresni, aki leinformálható, megbízható, referenciával, végzettséggel rendelkező, a maguk szakterületén profi alvállalkozókkal dolgozik.

 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Fakro 78x118 cm-es tetőablakhoz
  Cserép, cserepes lemez, hullámpalához kompatibilis 90 mm-ig
  15-90° dőlésszögű tetőhöz

  Raktáron, 3 db
  37 585 Ft / db
  Megnézem

  Fa, színtelen lakkal
  Felső kiliccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Raktáron, 2 db
  109 630 Ft / db
  Megnézem

  280 cm magas, OLB
  3 részes, összecsukható
  Szigetelt
  Hőátbocsátási tényező: 1,54 W/m2K
  Rögzítés: födémhez

  Raktáron, 8 db
  49 580 Ft / db
  Megnézem