A homlokzat felújító festése

Építőanyag.hu

Homlokzat felújító festésének lépései

A festés nem pusztán esztétikai szempontból lényeges: szerepet játszik a ház állagának megóvásában is.

Családi házak tulajdonosai jól tudják, hogy folyamatos újítás, karbantartás nélkül egyetlen egy év sem telhet el. Hol a tetőablakokat kell lecserélni a padlástérben, hol az ereszcsatornát kell kicserélni, hol a vízelvezető rendszert korszerűsíteni, hol pedig a homlokzatra fér rá egy felújító festés.

A ház homlokzata az összkép szempontjából a legfontosabb. Ha egyre több helyen sérült a vakolat vagy repedések tarkítják, ha a festést az erős napsütés kifakította, ideje tervbe venni a hibák javítását. Több érvet is tudunk mondani, miért nem érdemes halogatni ezt a beruházást.

-          Egy kisebb repedést, leválást a vakolaton könnyebb javítani, mintha ebből kiindulva nagyobb darabok esnek le.

-          A felújító festés óvja a ház állagát.

-          Minél később fogunk hozzá, annál többe fog kerülni, mert egyre nagyobb területet kell javítani. A festés előtti kőműves munka drága, a kisebb javítások viszont még nem járnak nagy kiadással.

-          Egy elhanyagolt ház rossz üzenetet hordoz a gazdájáról.

-          Az ingatlan értéke növekszik egy felújító festéssel.

Miről árulkodik a repedezett vakolat a homlokzaton?

A repedés a vakolat leválásnak előjele. Különösen az adhat okot az aggodalomra, ha egyszerre több helyen is megjelenik. Ha a repedések körül megkopogtatjuk a falat, és üresen kong, akkor azt a területet le kell verni, különben magától esik majd le nagy darabokban. Az utolsó négyzetcentiméterig el kell távolítani a kongó részt, hogy ne szakítsa meg a vakolat folytonosságát. Ha nem így járunk el, néhány hónap múlva újra kezdhetjük a munkát.

Ha már kisebb darabok le is esetek, az pedig intő jel, hogy eljött a javítás ideje.

Hogyan javítsuk ki a kisebb hibákat?

A laza részt a falazóanyagig kell eltávolítani, majd portalanítani és kültérre is használható mélyalapozóval kezelni.

Ezután készítsük el a javítóhabarcsot, hordjuk fel kőműveskanállal a javítandó részre, majd szintbe hozzuk a fal többi részével. Vakolat simítóval a végén sima felületet tudunk létrehozni.

Mielőtt folytatnánk, jól szárítsuk ki, csak ezután fogjunk a festéshez.

a homlokzat festéshez és homlokzat vakolathoz mindent megtalálsz az Építőanyag webáruházban

A javított rész festése

Keressünk a falszínhez leginkább hasonló árnyalatot. A színezett falfestékek előnye, hogy legközelebb is ugyanazzal az árnyalattal tudunk dolgozni. A festékboltokban színminta alapján is kikevertethetjük a megfelelő árnyalatot. Ilyenkor ajánlatos felírni a színkódot, és azt is, hogy milyen festékbe keverték, hogy legközelebb is ki tudják keverni ugyanolyanra.

Az sem mindegy, milyen festéket használunk. A minőségi kültéri falfesték egy évtized múlva is kifogástalan, és megóvja a homlokzatot. Még egy kisebb javításhoz is érdemes körültekintően választani: a páraáteresztő képesség, a vízállóság, az UV állóság, a könnyű kezelhetőség fontos tulajdonságok.

A kültérre is használható Mapei Silancolor Pittura falfesték jó páraáteresztő és vízlepergető képességű, szilikon bázisú diszperziós festék. Kültéri alkalmazása azért is előnyös, mert nagyon kevés vizet vesz fel a falat érő csapadékból. Öntisztuló anyag, egyrészt kevésbé tapad rá a szennyeződés, másrészt az eső ezt le is mossa róla, könnyen megtisztul. Tökéletesen tapad minden hagyományos- és szárítóvakolatra, valamint a megfelelően kötött, meglévő festésre is. Automata színkeverő rendszerrel a kívánt árnyalat előállítható.

Ha a ház vakolata inkább rusztikus felületet igényel, a Mapei Silancolor Pittura vékonyvakolat a megoldás. Tetszetős megjelenésű, kiváló páraáteresztő és vízlepergető képességű, szilikongyanta bázisú, szálerősítésű, diszperziós vékonyvakolat bel- és kültéri falakra.

Felhordás előtt azonos színre kevert Mapei Silexcolor Base Coat akril alapozóval kezeljük a felületet.

Újítsuk fel a lábazatot is!

A lábazat minősége az egész ház jellegét meghatározza. A hibák kijavítása ugyanolyan fontos, vagy talán még fontosabb ezen a részen. Ne legyenek rések, leomlott vakolat, olyan felület, ahol a víz megtámadhatja az épületet.

A gyanúsan kongó részek leszedésével kezdődik itt is a munka, majd a javítás következik. A lábazat felújításával új külsőt is adhatunk a házunknak.

Erre válasszunk egy finomszemcsés mozaik vakolatot. A Mapei Mape-Mosaic díszítővakolat kiemelkedő ebben a kategóriában az alkalmazást illetően is. Könnyű felhordani állagának és kiváló tapadó tulajdonságának köszönhetően. Különösebb erőkifejtés nélkül, simító mozdulatokkal szép felületet lehet létrehozni vele.

Ismerjük meg a homlokzati festékek típusait!

A felsorolt, ajánlott festékek a szilikon festékek kategóriájába tartoznak. Számos előnyös tulajdonsága miatt ez mindig remek választás. Könnyű velük dolgozni, némi gyakorlattal és megfelelő eszközzel szép falfelületet tudunk a segítségükkel kialakítani. A szilikon festékek jó páraáteresztő tulajdonsággal rendelkeznek, vagyis a házban keletkezett párát átengedik. Ez segít abban, hogy a beltérben ne alakuljon ki penész. Emellett vízálló is, mert a külső nedvességtől óvja a falazatot, nem hajlamos a fakulásra.

A szilikát festékek is igen kedveltek, mert kedvező áruk mellett jó minőségűek. Színüket sokáig megőrzik, jól bírják az esőzéseket, a fagyokat.

A mészfesték átmenetet képez az oltott mész és a diszperziós festékek között. Összetevői között természetesen megtalálható az oltott mész, de a tulajdonságok javítása érdekében más adalékanyagok is belekerülnek. A mésztartalmú festékekkel könnyű bánni. Vízzel való hígítás után már használható is. Előnye, hogy jól takar és jól színezhető, jó páraáteresztő. Ez pedig fontos a házban keletkezett pára szabadba való kijutása miatt. A nálunk kapható Trilak Héra mészfesték kitűnő páraáteresztő képességű, oldószer- és biocid mentes. Vakolt, beton, és glettelt belső és külső falfelületek festésére, illetve régi és új vakolt homlokzati felületek festésére alkalmas.

Milyen évszakban végezzük ezeket a felújításokat?

A tavaszi és a kora őszi hónapok alkalmasak a javító felújításra. Télen a fagy, nyáron a magas UV sugárzás nem kedvező sem a felhasznált anyagoknak, sem a száradásnak. Az is fontos, mint minden kültéri munkánál, hogy csapadékmentes napokat válasszunk.

A kültéri munkák elvégzése előtt nem is annyira a naptárban látható dátumot, hanem inkább az időjárást érdemes figyelembe venni. Késő ősszel is lehetnek még kellemes hőmérsékletű, napsütéses, csapadékmentes napok, amikor elvégezhetjük a homlokzati javításokat.

Ne feledd: a munkához a Vakolat, csemperagasztó, habarcs, cement, szilikon kategóriában, a Vakolatok, alapozók, falfestékek között találod az alapanyagokat.

Kapcsolódó cikkek:

Mi mindennel lehet energiahatékonnyá tenni az otthonodat

2022-es trendek a lakberendezésben

Milyen felújítási és építési munkák végezhetők a téli hónapokban?

Kapcsolódó termékek