Amit az ereszcsatorna vásárlásról tudnod kell

Építőanyag.hu

amit az ereszcsatorna vásárlásról tudnod kell

A ház nélkülözhetetlen tartozéka, nem mindegy tehát, hogy milyet választasz.

Nem is gondolnánk, hogy az ereszcsatornának mekkora a jelentősége egy ház életében. Ha jól működik, ha esztétikus, szinte észre sem vesszük, ám az ódon, rozsdás, lyukas rendszer nyomban szembetűnő lesz.

Néha már egy csatornacserével is újjászületik egy régi ház, biztonságosabbá és szebbé válik.

Csatornázás előtt alaposan szét kell nézned a piacon. Ma már többféle alapanyag, forma, szín közül választhatsz. Melyikről mit kell tudni? Melyik lenne számodra a legjobb? Ehhez nyújtunk most segítséget.

Miért fontos az ereszcsatorna hibátlan állapota?

Egy több évtizedes szerkezetnél rendszerint nem érdemes javíttatáson gondolkodnod, ki kell cserélni teljes egészében. Ha viszont halogatod a cserét, az új rendszer megvásárlását, bármilyen, a csatornarendszerben felmerülő kár esetén a költségek magasabbak lehetnek, mint az új ereszcsatorna megvásárlása és felszereltetése. Ilyen eset például az, amikor a régi rendszer akár a korrózió, akár az elavult rögzítések miatt kilyukad vagy leszakad, és az esővíz vagy az olvadó hó átáztatja a falat, amit azután helyre kell hozni.

Új ház építésénél is fontos elem az esőcsatorna. Miután több évtizedre előre tervezel, olyat kell választanod, ami időtálló.

ereszcsatornák lefolyók vízelvezetők

Miből készülnek az ereszcsatornák? Melyiket válaszd?

Csak akkor tudsz jól dönteni, ha tudod, milyen alapanyagokból készülhetnek, melyiknek mi az erőssége.

  • Acél rendszerek

Korábban szinte csak ez az egy típus jelentette a jó minőséget. Az acél alapanyag erős, ellenáll a fizikai behatásnak. Mindigfelületkezelt formában találkozunk vele, mert az acél önmagában rozsdásodik. Ez a kezelés sokáig az úgynevezett horganyzás volt, vagyis az acél cinkkel való bevonása. Ez a típus ma is szép és mutatós, nem kell lemondanod róla kizárólag azért, mert régebbi technológia.

Változatossá teszi a kínálatot, hogy ma már az acélt színes festékkel is kezelik. Így legtöbbször a tetőhöz vagy esetleg falhoz illőt választhatsz.

Az acélból készült csatornarendszerek élettartama minimum tíz év, ez alatt az idő alatt biztonságban tudhatod otthonodat. Azért is szeretik sokan, mert könnyű vele dolgozni, így kisebb épületet akár te magad is felszerelhetünk csatornával. Ám jó tudni, hogy a horganyzott acélból készült rendszereknél – gyakorlott bádogosok véleménye szerint – forrasztással lehet elérni a legbiztonságosabb illesztést. Családi háznál jobb, ha ezt a munkát szakemberre bízod.

  • Miért jó az alumínium csatorna?

Ennél az alapanyagnál nincsen szükség külön védelemre, mivel maga az anyag ellenáll az időjárás okozta hatásoknak. A korróziómentesség nagy előny, biztosítja a hosszú élettartamot.

A mai alumínium ereszcsatornák külső felületét többrétegű festékkel is bevonhatják, míg a belső felület festetlen marad. A szokásos tisztításon kívül más karbantartást nem igényel.

  • PVC elemek

A korszerű PVC-csatornák minősége vetekszik a fémmel szemben. Nagy előnye, hogy nem rozsdásodik, ellenáll a mechanikai hatásnak, tartós. Olyan speciális bevonattal látják el, ami védi az UV sugárzástól is. Érdekessége, hogy míg a külső felület színes, addig a belső oldalon világos színnel festik, hogy kevésbé melegedjen fel.

Ha műanyag elemekkel dolgozol, ezek összeszerelése egyszerűbb, mert csak össze kell csúsztatni őket, majd gumicsíkkal tömíteni.  Ha szögletes formákkal dolgozol, ezek illesztéséhez a ragasztás ajánlott. A műanyag rendszereket szívesen választják, akik házilag szeretnék megoldani a csatornázást, mert egyszerűbb, mint a fém elemek felhelyezése.

ereszcsatorna vásárlás

Hogyan vásárold meg?

Most azokat az elemet vettük számba, amelyek általában kellenek, speciális igények nélkül.

Mielőtt vásárolsz, mérj és tervezz! Akár egy kisebb melléképület, akár a családi ház ereszcsatorna szükségletét méred fel, mindig körültekintő pontossággal járj el. A legjobb, ha lézeres távolságmérőt használsz.

  • Mérd körbe az épületet, összesen hány méter ereszcsatornára lesz szükséged.
  • Számold meg, hány darab csatornatartóra lesz szükséged a szarufához vagy homlokdeszkához való rögzítéshez. Egymástól ne legyenek távolabb 80 cm-nél.
  • A végzáró vásárlásnál arra figyelj, hogy külön van balos és jobbos.
  • Belső-és külső szegletre is szükség lesz.
  • Fontos elem a lefolyócső. Tíz méternél rövidebb épületekre elég egyet felszerelni, ennél hosszabbra kettőt. A lefolyócső több elemből áll, szükség lesz betorkoló csonkra, csőívre alul és felül, csőbilincsre a függőleges elemek rögzítéséhez, valamint csatornatartóra, hattyúnyakra, karmantyúra, mobilcsonkra, vagy üstre, lefolyócső bilincsre - annak szárára. Mindez természetesen csatorna- és gyártó függő.

Az ereszcsatorna elemek mellett még kiegészítők is kellenek, ezeket is megtalálod webáruházunkban.

Kapcsolódó cikkek:

Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje

Mire figyeljünk, ha ereszcsatornát cserélünk?

Ezért érdemes Tondach ereszcsatorna-rendszert felszereltetni

Kapcsolódó termékek