Így lehet luxus nappalink, ami a lakás értékét is növeli!

Építőanyag.hu

így lehet luxus nappalid ami a lakás értékét növeli

A lakás központi helyiségének felújításával és átalakításával látványos eredményt érhetünk el.

Mindannyiunk vágya, hogy a lakás, amelyben élünk, ne csak kényelmes és otthonos, hanem mutatós is legyen. Sokunknak azonban meghaladja a költségkeretét a luxus kiegészítők beszerzése. Viszont számos megoldással nagy összegű ráfordítás nélkül is több olyan változtatást hajthatunk végre, aminek látványos az eredménye és növeli az ingatlanunk értékét.

Tervezés, jó adottságok kiemelése, a hibák javítása, festés vagy tapétázás, a világítás cseréje és a lakás átrendezése – talán ezek a legfontosabb lépések. A felújításhoz pedig, ha szeretnénk visszakapni a lakásra fordított összeg egy részét, igényeljünk otthonfelújítási támogatást. Ez ugyanis kérhető belső tér felújítására is, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását.

 

Nézz körül és gondold át a nappalid adottságait!

Első körben néhány dolgot érdemes átgondolnunk, mielőtt átalakítanánk a nappalit. Mérjük fel az adottságait: a méretét, a helyiség alakját, a funkciókat, a nyílászárók elhelyezkedését, a belmagasságot, a többi helyiséggel való összeköttetést, a belsőépítészeti megoldásokat, a padló állapotát, a műszaki paramétereket és még azt is, hogy a nappalihoz kapcsolódik-e terasz, erkély vagy loggia, és milyen a kilátás az ablakból.

Nevezzük meg a helyiség jó adottságait, előnyeit, azokat a tulajdonságait, amelyeket szeretnénk kiemelni. Ezután írjuk össze, melyek a hibái vagy mit kell kijavítani, mi szorul cserére.

Azonosítsuk azt a stílust vagy atmoszférát, ami tetszik, és ami illeszkedik a nappali meglévő stílusjegyeihez. Ez lehet eklektikus is, vagyis, ha pl. szecessziós stílusú lakásban élünk, nem kell feltétlenül ehhez igazodnunk, elég, ha a harmóniát igyekszünk megőrizni.

Azt sem árt végiggondolni, hogy a ház adottságai, műszaki állapota milyen változtatásokat tesznek lehetővé, kell-e falat bontani, nagyobb átalakítást végezni, és ha igen, akkor ahhoz milyen engedélyekre lesz szükségünk.

A tervezésnél figyeljünk a színek harmóniájára. Érdemes lakberendezési, belsőépítészeti oldalakról ihletet, ötleteket meríteni. Ha kell, vegyük igénybe szakember segítségét.

luxus nappali kialakítása 1

Javítások

A luxus nappali kialakításának legfőbb feltétele, hogy ne maradjanak elhanyagolt elemek: elöregedett nyílászáró, pergő festékű, repedezett ajtó, málló festék a szekrény mögött, felpúposodott parketta stb. Lényeges, hogy a hibákat javítsuk ki, amit muszáj, cseréljünk ki és a többi. 

Az is lényeges, hogy a nappali meglévő, szépnek, értékesnek ítélt részletekből kihozzuk a maximumot. Csodásak a régi ablakok, de lepergett róluk a festék? Hangulatos a stukkós plafon, de itt-ott hiányos? Ezeket mindenképpen javítani kell.

Az általunk szépnek ítélt részletekre igyekezzünk felhívni a belépő figyelmét. Ha például gyönyörű a kilátás az ablakból, akkor ne takarjuk el, hanem inkább keretezzük valamilyen nem túl hivalkodó, mégis figyelemfelkeltő függönnyel. Ha mutatós a mennyezet, tervezzünk/terveztessünk hozzá olyan világítást, ami kellemesen emeli ki.

 

luxus nappali kialakítása 2

 

luxus nappali kialakítása 8

luxus nappali kialakítása 9

 

Alacsonyabb költségvetésű módosítások

A falak átfestése és/vagy a burkolat (mondjuk a padló) cseréje, óriási változást hozhat a nappali hangulatában. Legyen itt is elsődleges szempont az elhanyagolt, elöregedett részletek kiiktatása (pl. a repedezett, pergő vakolatú falakat vegyük előre a változtatások sorában). A falfestés során maradhatunk a jól bevált, egyszerűségében szép fehér mellett, de érdemes arra, is gondolni, hogy mennyi pluszt adna a nappalink megjelenéséhez egy ‒ akár szokatlan árnyalatú vagy kontrasztot adó ‒ színes fal vagy dekorburkolat

Ebben a cikkünkben részletesen írtunk a különleges dekor- és kőburkolatokról, valamint a felhasználásukról. A nappali felújítása, dekoratívabbá tétele során kiválóan alkalmazható megoldás, ha a négy fal egyikére ilyen különleges borítást választasz, hiszen feldobja, egyedivé varázsolja a teret. Mindenképpen gondoljuk azonban végig, hogy milyen szín és felületi struktúra lesz az, amely igény szerint növeli vagy éppen otthonos méretűvé szelídíti a teret, és melyek azok a termékek, amelyek a nappalink adottságai között megfelelő megvilágítást kaphatnak.

A legtöbb lakás esetében egy mutatós laminált padló lefektetése nagyon sokat dob a hangulaton. Ha járólap van a nappaliban, még a komfortérzethez is hozzátehet egy melegburkolat felhelyezése. A rossz állapotú parketta pedig olyan mértékben sugallja az elhanyagoltság érzetét, hogy helyette a laminált padló vagy fahatású padlólap minőségi esztétikai változást hoz. A laminált padló tulajdonságairól, lerakásának módjáról is írtunk korábban.

Ha érezzük magunkban az erőt és a tervezőkészséget, bevetheted a belsőépítészet egyik nagyágyúját, a gipszkarton elemeket. Ezzel a sokoldalú anyaggal nem csak különféle térelválasztókat, polcokat, pultot, beépített szekrény-öblöt alakíthatunk ki, hanem álmennyezettel csökkenthetjük a belmagasságot. A gipszkarton tulajdonságait és felhasználási lehetőségeit külön cikkben foglaltuk össze.

luxus nappali kialakítása 3

luxus nappali kialakítás 4

 

luxus nappali kialakítása 5

Egy drágább ötlet, ami megéri az árát

Az igazán nagystílű nappaliból nem hiányozhat valamilyen látványos melegforrás, mint amilyen a kandalló vagy a látványkályha. A valódi kályha kiépítésének költségei helyett azonban választhatjuk az elektromos látványkandallók széles kínálatát, amelyeket gipszkarton tartóelemek között tudunk szépen és biztonságosan elhelyezni. Ha a gipszkarton végül terméskő dekorburkolatot kap, az olyan lesz, mintha valódi kandallóval büszkélkedhetnénk.

 

luxus nappali kialakítása 7

 

Kapcsolódó anyagok:

Miért olyan jó laminált padlóval dolgozni lakásfelújítás esetén?

Beltéri gipszkarton megoldások

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Fotók: Sidekix, Spacejoy, Beazy, Amr Taha, Steven Weeks/Unsplash

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel