Útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

Építőanyag.hu

útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

A tető megfelelő szigetelése nem csak azért fontos, mert az időjárás viszontagságaitól és a csapadéktól óvja az épületet; a környezetvédelemben és közvetve a rezsiköltségeink csökkentésében is szerepet játszik. Így kiemelt fontosságú, hogy megfelelő szigeteléssel rendelkezzünk, építés vagy felújítás során jó döntéseket hozzunk.

Korábbi blogbejegyzéseinkben sorra vettük, milyen szempontok alapján történjen a tetőfólia kiválasztása a tetőszigeteléshez, mit tehetünk, ha elviselhetetlen a hőség a tetőtérben, és írtunk a tető megépítésének alaplépéseiről is.

Mivel a szigetelés kulcsfontosságú az energiahatékonysághoz, ezúttal rövid útmutatót nyújtunk a megfelelő tetőszigeteléshez.

Mi köze van a tetőszigetelésnek a környezetvédelemhez?

Ma Magyarországon a primer energiafelhasználás 40%-át az épületek adják. Az energia előállításának ma még nem minden módja környezetbarát, így elengedhetetlen fontosságú, hogy csökkentsük az energiafogyasztásunkat. Egyénileg az otthonunk fűtésének-hűtésének megfelelő módjával, illetve az elért hőmérséklet minél tovább való megtartásával, azaz a hőszigeteléssel tehetjük a legtöbbet az energiafogyasztás csökkentéséért.

Miért fontos a tetőszigetelés?

A szigetelés szóról elsőre általában a homlokzati falak hőszigetelése, a nyílászárók cseréje jut eszünkbe. Pedig a tető megfelelő szigetelése legalább ugyanannyit nyom a latban. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a meleg levegő felfelé száll. Ezért szigeteléskor kihagyhatatlan a födémről és a tetőről való gondoskodás.

Komplex megközelítés

Fontos, hogy a tető szigetelésekor komplexen gondolkozzunk, azaz a teljes tetőrendszert egyben nézzük. A kivitelezésnél a hőszigeteléstől a párazárásig mindenről gondoskodni kell. Persze, egy már kész, régebbi tető esetében ezt nehéz kivitelezni, de idővel érdemes minden lépésen végigmenni. A vízzáráshoz hasonlóan a hőszigetelés esetén is már egy kisebb hiba is komoly károkat okozhat.

tetőszigetelés szigetelő anyagai

A vastag szigetelés a jó?

A tetőtér szigetelése alatt alapvetően a gerendák és szarufák közötti és alatti terek hőszigetelését értjük. Itt azonban egy vastag szerkezettel jelentős területet veszíthetünk magából a lakótérből. Ha egy okos megoldással csak pár négyzetmétert is nyerünk, az később egy eladás során milliókat jelenthet az árban. Épp ezért érdemes a szarufa külső oldala felé szigetelni – erre építkezéskor vagy tetőcsere esetén van leginkább lehetőségünk -, belső oldala felőli szigetelés esetén pedig kisebb térigényű megoldásokat keresnünk. Ilyen lehet például a befújt cellulóz vagy az olyan szálas termékek, amelyek kisebb vastagság mellett jobb hővezetési tényezővel rendelkeznek üveg- vagy kőzetgyapot társaikkal szemben.

Milyen értékekre ügyeljünk?

A kis térigényen túl a hővezetési tényező a legfontosabb mutató. Ennek jele a λ (Lambda), mértékegysége pedig a W/mK (Watt per méter-Kelvin). Az anyagon 1°C hőmérsékletkülönbség hatására átjutó hő mennyiségét mutatja meg. A harmadik mutató pedig a hőátbocsátási tényező. A hőátbocsátási tényező azt határozza meg, hogy egységnyi felületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik egy zárt térből. Ennek jele U, mértékegysége pedig W/m2K. A cél, hogy a házunk építésekor, hőszigetelésekor minél kisebb U értéket érjünk el.

Mit kezdjünk a párával?

A fentieken túl hasonló nagy jelentőséggel bír a páratechnika is. Minimálisra kell csökkenteni annak lehetőségét, hogy nedvesség tartalmú meleg levegő kerüljön a hőszigetelésbe. Ha a belső térből kifelé haladó pára eléri a harmatponti hőmérsékletet, az bizony komoly károkat okozhat. Ennek elkerülése érdekében használjunk úgynevezett párazáró tetőfóliát.

Mikor van szükség tetőfóliára és mire ügyeljünk a kiválasztásakor?

Néhány ritka eset kivételével szinte mindig szükség van tetőfóliára. A fólia védi meg a tető alatti, nedvességre érzékeny részeket – így a hőszigetelést is – a beszivárgó csapadéktól, párától, a por káros hatásaitól. Olyan fóliát válasszunk, ami minél hosszabb élettartalommal bír. A hosszú élettartam jelzője lehet a minél több és jobb minőségű alapanyag, a minél jobb a gyártási technológia.

Ha rossz döntést hozunk, nem megfelelő minőségű fóliát vásárolunk, akkor annak cseréje csak a teljes cserépfedés és lécezés elbontásával, majd újjáépítésével tehető meg, ennek munkadíja pedig négyzetméterenként minimum 8-10.000 Ft. Így könnyedén kiszámolhatjuk, hogy amennyit nyerünk a spórolással, annak a többszörösét veszítjük utólagos javítás esetén.

Ne feledd: webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted a szigetelés alapanyagait és kiegészítőit!

Kapcsolódó cikkek:

Milyen a jól megépített tető?

Tetőfólia kiválasztása a tetőszigeteléshez

Elviselhetetlen a hőség a tetőtérben? Mutatjuk, mit lehet tenni!

Kapcsolódó termékek