Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

A tető megfelelő szigetelése nem csak azért fontos, mert az időjárás viszontagságaitól és a csapadéktól óvja az épületet; a környezetvédelemben és közvetve a rezsiköltségeink csökkentésében is szerepet játszik. Így kiemelt fontosságú, hogy megfelelő szigeteléssel rendelkezzünk, építés vagy felújítás során jó döntéseket hozzunk.

Korábbi blogbejegyzéseinkben sorra vettük, milyen szempontok alapján történjen a tetőfólia kiválasztása a tetőszigeteléshez, mit tehetünk, ha elviselhetetlen a hőség a tetőtérben, és írtunk a tető megépítésének alaplépéseiről is. Ezúttal rövid útmutatót nyújtunk a megfelelő tetőszigeteléshez.

 

Mi köze van a tetőszigetelésnek a környezetvédelemhez?

Ma Magyarországon a primer energiafelhasználás 40%-át az épületek adják. Az energia előállításának ma még nem minden módja környezetbarát, így elengedhetetlen fontosságú, hogy csökkentsük az energiafogyasztásunkat. Egyénileg az otthonunk fűtésének-hűtésének megfelelő módjával, illetve az elért hőmérséklet minél tovább való megtartásával, azaz a hőszigeteléssel tehetjük a legtöbbet az energiafogyasztás csökkentéséért.

 

Miért fontos a tetőszigetelés?

A szigetelés szóról elsőre általában a homlokzati falak hőszigetelése, a nyílászárók cseréje jut eszünkbe. Pedig a tető megfelelő szigetelése legalább ugyanannyit nyom a latban. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a meleg levegő felfelé száll. Ezért szigeteléskor kihagyhatatlan a födémről és a tetőről való gondoskodás.

 

Komplex megközelítés

Fontos, hogy a tető szigetelésekor komplexen gondolkozzunk, azaz a teljes tetőrendszert egyben nézzük. A kivitelezésnél a hőszigeteléstől a párazárásig mindenről gondoskodni kell. Persze, egy már kész, régebbi tető esetében ezt nehéz kivitelezni, de idővel érdemes minden lépésen végigmenni. A vízzáráshoz hasonlóan a hőszigetelés esetén is már egy kisebb hiba is komoly károkat okozhat.

 

tetőszigetelés szigetelő anyagai

 

A vastag szigetelés a jó?

A tetőtér szigetelése alatt alapvetően a gerendák és szarufák közötti és alatti terek hőszigetelését értjük. Itt azonban egy vastag szerkezettel jelentős területet veszíthetünk magából a lakótérből. Ha egy okos megoldással csak pár négyzetmétert is nyerünk, az később egy eladás során milliókat jelenthet az árban. Épp ezért érdemes a szarufa külső oldala felé szigetelni – erre építkezéskor vagy tetőcsere esetén van leginkább lehetőségünk -, belső oldala felőli szigetelés esetén pedig kisebb térigényű megoldásokat keresnünk. Ilyen lehet például a befújt cellulóz vagy az olyan szálas termékek, amelyek kisebb vastagság mellett jobb hővezetési tényezővel rendelkeznek üveg- vagy kőzetgyapot társaikkal szemben.

 

Milyen értékekre ügyeljünk?

A kis térigényen túl a hővezetési tényező a legfontosabb mutató. Ennek jele a λ (Lambda), mértékegysége pedig a W/mK (Watt per méter-Kelvin). Az anyagon 1°C hőmérsékletkülönbség hatására átjutó hő mennyiségét mutatja meg. A harmadik mutató pedig a hőátbocsátási tényező. A hőátbocsátási tényező azt határozza meg, hogy egységnyi felületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik egy zárt térből. Ennek jele U, mértékegysége pedig W/m2K. A cél, hogy a házunk építésekor, hőszigetelésekor minél kisebb U értéket érjünk el.

 

Mit kezdjünk a párával?

A fentieken túl hasonló nagy jelentőséggel bír a páratechnika is. Minimálisra kell csökkenteni annak lehetőségét, hogy nedvesség tartalmú meleg levegő kerüljön a hőszigetelésbe. Ha a belső térből kifelé haladó pára eléri a harmatponti hőmérsékletet, az bizony komoly károkat okozhat. Ennek elkerülése érdekében használjunk úgynevezett párazáró tetőfóliát.

 

Mikor van szükség tetőfóliára és mire ügyeljünk a kiválasztásakor?

Néhány ritka eset kivételével szinte mindig szükség van tetőfóliára. A fólia védi meg a tető alatti, nedvességre érzékeny részeket – így a hőszigetelést is – a beszivárgó csapadéktól, párától, a por káros hatásaitól. Olyan fóliát válasszunk, ami minél hosszabb élettartalommal bír. A hosszú élettartam jelzője lehet a minél több és jobb minőségű alapanyag, a minél jobb a gyártási technológia.

Ha rossz döntést hozunk, nem megfelelő minőségű fóliát vásárolunk, akkor annak cseréje csak a teljes cserépfedés és lécezés elbontásával, majd újjáépítésével tehető meg, ennek munkadíja pedig négyzetméterenként minimum 8-10.000 Ft. Így könnyedén kiszámolhatjuk, hogy amennyit nyerünk a spórolással, annak a többszörösét veszítjük utólagos javítás esetén.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen a jól megépített tető?

Tetőfólia kiválasztása a tetőszigeteléshez

Elviselhetetlen a hőség a tetőtérben? Mutatjuk, mit lehet tenni!

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Csapadék elvezetéshez
  Kétszeresen átszellőztetett tetőkhöz
  Kis mértékben páraáteresztő
  Mikroperforált
  75 m2/tekercs

  Raktáron, több mint 100 m2
  167 Ft / m2
  Megnézem