Mi a különbség az Ytong és a Silka között? Melyikkel építkezz?

Építőanyag.hu

ytongot vagy silkát használj építkezéskor? elmondjuk az előnyeiket és hátrányaikat

Melyik az a két építőanyag, aminek a népszerűsége töretlen, és vetekszik az első helyért? Nos, az Ytong és a Silka.

Képzeletbeli versenyükben azonban alighanem döntetlen eredmény születne a két falazóelem között, mert a két építőanyag látszólag hasonló, de számos ponton eltérnek egymástól, rendeltetésük más és más. Abban azonban megegyeznek, hogy mindkettő megfelel a mai igényeknek, az építőanyagokkal kapcsolatos követelményeknek.

Nézzük meg közelebbről, melyik falazóanyagot mi jellemzi, mire a legalkalmasabbak. Így ezentúl nem leszel tanácstalan, hogy az Ytong és a Silka közül melyiket válaszd.

Mi az Ytong?

Az Ytong egy Svédországban kifejlesztett építőanyag, amely porózus betonból azaz ismert nevén pórusbetonból készül. Az építkezéshez szükséges minden formában megtaláljuk, úgy mint falazóelemek, válaszfalelemek, előfalazó lapok, U-zsaluk, teherhordó áthidalók, és még számos esetben.

Ha röviden kellene jellemezni, akkor azt emelhetnénk ki, hogy az Ytong masszív, kiváló hőszigetelő és könnyű súlyú, vagyis ideális választás építkezéshez.

Miből készül az Ytong?

Az Ytong kiváló tulajdonságait – hogy ugyan porózus szerkezetű, de erős anyag –, a jól kiválasztott összetevőknek köszönheti.

A finomra őrölt kvarchomok az anyag szilárdságát biztosítja.

A mész a kötőanyag szerepét tölti be.

A cement további szilárdságot és tartósságot ad az anyagnak.

A víz az összetevők megfelelő eleggyé keverésében vesz részt.

Végül a pórusképző adalék hatására megduzzad, térfogata növekszik, mely során zárt pórusok milliói jönnek létre. A kialakult pórusszerkezet biztosítja a termék kiváló hőszigetelő képességét.

Ismerd meg az Ytong kiváló tulajdonságait!

Kiváló hőszigetelés

Már a polisztirol szigetelőanyagoknál megtapasztalhattuk, hogy levegős szerkezet, vagy az anyagban lévő légbuborékok mennyire jól szigetelnek. Az Ytong is pórusszerkezetének köszönheti, hogy a belőle épült házak télen nehezebben hűlnek le, nyáron lassabban forrósodnak fel, illetve, hogy általuk sikerül a mérsékelt és egyenletes hőmérsékletet megtartani.

Ha például egy Ytong Lambda tégla 37.5 cm széles, az épület már nem is igényel további hőszigetelést, mert a falazat önmagában megfelel azoknak az értékeknek, amelyek ma Magyarországon követelménynek számítanak.

Remek hangszigetelés

Porózus szerkezetének köszönhetően a hanghullámokat is nehezebben közvetíti, ezért a hagyományos téglánál sokkal jobb hangszigetelő a pórusbeton.

Az Ytong környezetbarát építőanyag

Természetben megtalálható alapanyagokból áll, valamint könnyű megmunkálhatóság jellemzi, ezért kevés hulladék keletkezik az építkezéskor.

Mindenképpen kiemelnénk, hogy azért is környezetbarát, mert kiváló hőszigetelő tulajdonsága miatt kevesebb fűtőanyagot kell felhasználni a fűtési szezonban, így kevesebb káros anyag kerül a légkörbe.

Könnyű megmunkálhatóság

Könnyű formázni, vágni, és kevés hulladékkal dolgozhatunk, ha az Ytong téglát választjuk.

Ismerd meg a Silka építőanyagot!

Alapanyagait tekintve igazán környezetbarát. Mindössze három fő alkotóelemből áll: mészből, homokból és vízből. A gyártási folyamat lényege ezeknek az anyagoknak az összepréselése és gőzszilárdítással való megerősítése.

A Silka mészhomoktégla számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik

Magas nyomószilárdság: a Silka téglák rendkívül nagy nyomószilárdsággal bírnak, ami alkalmassá teszi őket teherhordó falak építésére.

Jó hangszigetelés: nagy testsűrűségük miatt kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért például helyiségeket elválasztó falak építéséhez kiválóak a Silka válaszfaltéglák.

Tűzállóság: a Silka téglák rendkívül jó tűzálló képességgel bírnak, ez pedig növeli az épületek biztonságát.

Környezetbarát: természetes alapanyagokból (mész, homok, víz) készülnek, tehát környezetvédelmi szempontból is előnyösek.

Méretpontosság: A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően a Silka téglákat nagy méretpontossággal gyártják, ami megkönnyíti az építkezést, ráadásul kevesebb habarcsot kell használni.

Ytong vs. Silka!

A mindennapi gyakorlatban a tapasztalatlan építkezők tanácstalanok, mikor érdemes Ytong, és mikor Silka építőanyagot választani, mi a hasonlóság, illetve és a különbség köztük.

Az eddigiek alapján könnyen összehasonlíthatjuk őket, így könnyebb lesz a választás.

Mindkét terméket azonos gyártó készíti, első ránézésre hasonlóak is egymáshoz, mindkettő jó hőszigetelő. No de szükség van-e két hasonló építőanyagra a piacon? Igen, mert eltérő tulajdonságaik miatt más-más területen és célból használhatjuk fel őket.

Anyaguk eltérő: az Ytong pórusbeton, a Silka mészhomok tégla.

Nyomószilárdság tekintetében nincs számottevő különbség köztük.

Az Ytong tégla előnyei a Silkával szemben

Az Ytong, mivel pórusbeton, sokkal jobb hőszigetelő.

Könnyebb formázni az építkezés során. Ez a gépészeti elemek helyének bevésésekor előnyös tulajdonság.

A Silka előnyei az Ytonggal szemben

Mivel jóval tömörebb anyag, hangszigetelő tulajdonsága sokkal jobb. Társasházak építésekor, még akkor is, ha Ytong téglából építkeznek, két lakás közé Silka falat húznak, hogy ne zavarják egymást a szomszédok.

A Silka egy sokkal sűrűbb, sokkal tömörebb anyag, ez abból az érdekességből is meglátszik, hogy egy méreteit tekintve nagyobb Ytong könnyebb súlyú, mint egy kisebb Silka.

Hol használjunk Ytong, és hol Silka téglát?

Az Ytong és a Silka téglák különböző tulajdonságaik miatt különböző építési célokra alkalmasak. Íme néhány példa, hogy hol érdemes használni őket:

Az Ytong felhasználása

Családiház építés: az Ytong téglák könnyűek és jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, ideálisak családi házak teherhordó falak építéséhez.

Belső válaszfalak: kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságaik miatt az Ytong téglák jól használhatók belső válaszfalak építéséhez.

Energiahatékony épületek: az Ytong téglák hőszigetelő képessége segít az energiahatékonyság növelésében, így ideálisak passzívházakhoz és alacsony energiaigényű épületekhez.

A Silka felhasználása

Teherhordó falak: a Silka téglák nagy nyomószilárdsággal rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak teherhordó falak építésére.

Lakáselválasztó falak: jó hangszigetelő tulajdonságaik miatt a Silka téglák ideálisak lakáselválasztó falakhoz, ahol fontos a zajcsökkentés.

Tűzálló szerkezetek: a Silka téglák tűzállósága miatt jól használhatók olyan épületekben, ahol magas tűzvédelmi követelmények vannak.

Mindkét anyag kiváló választás lehet az építkezéshez, attól függően, hogy milyen speciális igényeknek kell megfelelniük.

Ne feledd: webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted az Ytong és a Silka téglákat, valamint a falazáshoz szükséges anyagokat és eszközöket is.

Kapcsolódó cikkek:

Falazat-típusok és falazóanyagok - falazó tégla, teherhordó fal, válaszfal

Átépítés, utólagos falmozgatás, válaszfalak építése

Tippek a stresszmentes építkezéshez

Kapcsolódó termékek