Igazodjunk el a szilikon tömítők, ragasztók, fugázók között!

Építőanyag.hu

Igazodjunk el a szilikon tömítők, ragasztók, fugázók között!

A szilikonos kötő- és tömítő anyagok rövid idő alatt terjedtek el és váltak népszerűvé az építőiparban.

Bár néhány évtizede már ismerték, az utóbbi pár év alatt terjedt el a szilikonos anyagok nagyarányú használata.

Sikerüket előnyös tulajdonságaiknak köszönhetik: rugalmasak, követik a dilatációt, precízen és gyorsan lehet velük dolgozni, vizes környezetben védenek a nedvesség károsító hatásától, nem vezetik az áramot és rendkívül erősen kötődnek más anyagokhoz.

Amikor munkánk során szilikonra van szükségünk, azzal szembesülünk, hogy ez nem egyfajta termék: a felhasználástól függően kialakított termékcsoportokról van szó.

Az építőiparban leggyakrabban szilikonos tömítőként, ragasztóként, fugázóként használjuk.

Szilikonos tömítés

A magas páratartalmú helyiségek kialakítása, mint amilyen a konyha, a fürdőszoba és a WC, azért is igényel körültekintő munkát, mert a víz károsító hatása tönkre is teheti a helyiséget. Ha a mosogatótálca mellett kifolyik a víz és eláztatja a bútort, a falat, nem csak annak állaga romlik, hanem a penészgombák is megtelepedhetnek a helyiségben.

A szaniter tömítők mindezeket a problémákat előzik meg. Kifejezetten a vízzel érintkező rések tömítésére fejlesztették ki. Penész és gombagátló, ecetsav tartalmú, víztaszító termék.

Ha régi tömítést akarunk kicserélni, akkor előbb alaposan el kell távolítani az előzőt és megtisztítani a felületet. Maszkoló szalaggal határoljuk be, hogy hova kerüljön a tömítő, mert utólag nehéz a csempéről, kőről eltávolítani. A szilikon tubusokhoz kinyomó cső is tartozik, ennek felhelyezése után már kezdődhet is a tömítés. Szakember közreműködését nem igényli a munka, a tömítők ára elérhető, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, milyen károk előzhetők meg használatával.

Ragasztás

A szilikon tömítők ragasztási feladatokhoz is kiválóan alkalmasak. A Mester Szilikon Tömítő Ragasztó például nem nedvszívó felületeken bel- és kültéren is alkalmazható. Tartósan rugalmas marad, UV-álló, hőállósága -60 °C és +180 °C között van.

Ragasztásnál körültekintően kell eljárni. A felületet le kell tisztítani, nem lehet rajta sem szennyeződés, sem por, sem nedvesség. A ragasztandó felület mindkét oldalára fel kell hordani a ragasztót, de ügyeljünk arra, hogy a túl nagy mennyiség akadályozza a biztos kötést. Fontos tudni, hogy legalább 24 óra kell az erős kötéshez, száradáshoz, addig ne mozdítsuk el a ragasztott darabot.

Nem mindegy az sem, milyen felületet ragasztunk. A szilikon ragasztók megfelelőek csempe, porcelán, fém és fa felületen, de alkalmatlanok polipropilén és polietilén felületek ragasztására, valamint nem tapadnak olajos, zsíros felületen sem.

A szilikon ragasztók felhasználása otthoni és ipari felhasználása sokoldalú. Használják vízvezeték és szennyvíz csövek illesztéséhez, hűtőberendezések tömítésének ragasztásához, de klímaberendezések és fűtési rendszerek szerelésénél is.

Fugázás szilikonos tömítővel

Fürdőszoba, konyha csempe és járólap lerakásakor szívesen használnak szilikonos fugázót, jellemzően kapcsolódási pontoknál: fürdőkád csempe találkozásánál, ajtótokoknál. A hagyományos fugázás merev, törékeny, sérülékeny, ha nem tökéletes munka, könnyen kipotyoghat. Ilyen a rugalmas tömítéssel nem fordulhat elő.

A szilikonos fugázó tömítők jól alkalmazkodnak a hőmérséklet különbségekhez. Elkerülhetők velük a repedezés, amit a dilatációs hatás okoz. Magas ellenállóképességgel rendelkeznek penésszel, gombákkal, tisztítószerekkel szemben. Jól tapadnak üveghez, kerámiacsempéhez, zománchoz, porcelánhoz. Könnyen bedolgozható anyagok, megkötés után szagtalanok, tartósan rugalmasak maradnak. Ügyeljünk a felhasználás körülményeire, mert nedves felületen nem tapadnak.

A szilikon tömítők, ragasztók, fugázók megkönnyítik a mindennapi munkát. Ha univerzális felhasználású szilikont tartunk otthon, egyaránt használhatjuk tömítésre és ragasztásra akár porózus felületre, mint a beton vagy a tégla, akár sima felületre, mint az üveg.

Amikor szilikont választunk, elsődleges szempont a felhasználási terület. Figyeljünk arra is, milyen szín lenne a legjobb. Van, ahol átlátszó, színtelen anyagot érdemes használni (például egy WC csésze ragasztásakor), fugázáshoz színezett típust. Szerencsére nagy a kínálat, csak a legmegfelelőbbet kell kiválasztani.

Webáruházunkban a Vakolat, csemperagasztó, habarcs, cement, szilikon kategóriában találhatók a szilikon tömítők, ragasztók, fugázók.

Kapcsolódó cikkek:

Mit gondoljunk át, mielőtt házat építünk magunknak?

A külső és belső szigetelés szerepe az energiahatékonyságban

Hogyan számoljuk ki a fugázóanyag mennyiségét?

Kapcsolódó termékek