Hogyan számoljuk ki a fugázóanyag mennyiségét?

Építőanyag.hu

Fugázás

Ezzel a kérdéssel általában már csak akkor szembesülünk, amikor a felújítás, építkezés kellős közepén járunk, és meg kellene venni a megfelelő fugázóanyagot. Tudjuk, hogy kell, sőt még azt is tudjuk, hogy milyenre van szükségünk, ám a mennyiség kérdésénél a legtöbb ember már a fejét vakargatja.

Régebben viszonylag egyszerűbb volt a képlet, mivel a burkolatok három szabványos méretben voltak kaphatóak: 15, 20 és 30 centiméteres élhosszúsággal. Épp ezért közkézen forgó információ volt, hogy ha hozzávetőlegesen négyzetméterenként fél kilogramm fugázóanyaggal számolunk, akkor olyan nagy meglepetés nem érhet minket.

Nézzük a legfontosabb tudnivalókat a fugázókról!

A burkolólapok mérete

Ma már azonban a legkülönbözőbb formák és méretek állnak rendelkezésünkre a csempék és járólapok világában. Épp ezért ehhez a klasszikus mennyiséghez már csak akkor nyúljunk, ha előzetesen semmilyen információnk nincs a burkolóanyagról, és akkor is készüljünk fel lélekben mindenféle eshetőségre. Mindez abból adódik, hogy amíg egy több méter hosszúságú, vékony greslapnál megúszhatjuk az egészet akár 0,1 kilogrammal négyzetméterenként, addig ugyanez a művelet egy mozaikburkolatnál már több kilogrammra is rúghat.

Milyen adatok kellenek a számításhoz?

Ha visszanyúlunk egykori matematikai és fizikai tanulmányainkhoz, hamar rájövünk, hogy a mennyiség a négyzetméterenként kitöltendő fugák térfogatától függ. Ezért befolyásolja a fugázóanyag mennyiségét az, hogy az általunk kiválasztott járólap vagy csempe mekkora szélességgel, hosszúsággal, vastagsággal rendelkezik. És persze az sem mindegy, mekkora fugaszélességet szeretnénk hagyni két burkolólap között.

De ettől nem kell megijedni, hiszen ezek könnyen kideríthető számok, és ebből adódóan aztán már a fuga mennyisége is egyszerűen kiszámolható. Ha megvannak a méretek, mindent váltsunk át milliméterbe. A varázsképlet pedig a következő: Adjuk össze a burkolólapunk hosszúságát és szélességét. Szorozzuk meg a burkolólap vastagságával. Az így kapott eredményt szorozzuk meg a fugahézag szélességével, majd osszuk el a burkolólapunk hosszúságának és szélességének szorzatával. S végül az egészet szorozzuk be 1,6-tal.

Ráhagyással számoljunk

Fontos! Az így kapott eredményt mindig kerekítsük felfelé, azaz hagyjunk rá valamennyit a biztonság kedvéért. Ha pedig nagyon belekavarodnánk a matekba, akkor a Google keresőjébe egyszerűen írjuk be a „fuga kalkulátor” szavakat: számos portál biztosít számunkra kész számlálókat, amelyek az adatok megadása után megmondják nekünk, nagyságrendileg mennyi fugázóanyagot érdemes vásárolnunk.

Ne feledd: webáruházunkban pár kattintással megrendelhetes a fugázót, amit a Vakolat, csemperagasztó, habarcs, cement, szilikon kategóriában találsz!

Kapcsolódó cikkeink:

Aljzatkiegyenlítés - A padló előkészítése

Házépítés lépésről lépésre - belső munkálatok

10+1 alkalmazás az okostelefonodra lakásfelújításhoz

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel