Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Mire jók az egyes munkavédelmi kesztyűk?

munkavédelmi kesztyűk típusai és tulajdonságai

A munkavédelmi kesztyűk és eszközök használata alapvető építkezések, lakásfelújítások idején is. A munkavédelmi felszerelések minőségén, alapanyagain, alkalmazott védelmi megoldásain emberek testi épsége, egészsége vagy élete múlhat.

A munkavédelmi kesztyűk gyártásának feltételeit Európai uniós szabványokban rögzítették (MSZ EN). A különféle kesztyűket a rendelet aszerint csoportosítja, hogy milyen jellegű baleset, milyen behatás ellen nyújtanak védelmet, és ennek megfelelően szabályozza, hogy milyen hatásnak milyen szinten vagy milyen határok között kell tudnia ellenállni, és ezt hogyan kell minőségileg tesztelni, szintekbe sorolni.

A kereskedelemben kapható kesztyűkön az MSZ EN-számot (vagy annak jelét), illetve a védelmi osztályokat és megfelelőségeket feltüntetik, továbbá a CE (Conformité Européenne) jelölés tanúsítja, hogy a munkavédelmi termék valamennyi, rá vonatkozó európai szabványnak megfelel.

Mindenféle típusú munkavédelmi kesztyűre vonatkozó általános előírás a 3,5-9,5 közötti pH érték, a kézre való illeszkedés (egy 5-ös skálán), vízgőz-áteresztő képesség (5 szinten), egészségre káros anyagoktól való mentesség, a kötelező jelölések és a méretek feltüntetése.

 

A munkavédelmi kesztyűk típusai

Az ember a kezével dolgozik, ez az elsődleges „vonal”, ami kapcsolatba kerül a munkadarabbal. Itt a védelem nélkülözhetetlen, és nem csak azt jelenti, hogy a munkavédelmi eszköz a tárgy fizikai tulajdonságaitól óv meg, hanem annak környezetétől, az azt éppen megmunkáló géptől, egyúttal biztosítja a megfelelő fogást, nehogy a kezünkbe vett eszköz megcsúszása eredményezzen balesetet.

A munkavédelmi kesztyűk között találunk vegyszerek és mikroorganizmusok ellen védő, mechanikai ártalmak (ezen belül koptató, vágó - leeső és elhúzott egyenes penge -, szakító, szúró, ütő hatások) ellen védő, hőártalom (ezen belül gyulladás, kontakt és konvektív, valamint sugárzó hő, kis és nagy mennyiségű olvadt fém), hideg, rezgés és elektrosztatikus töltés ellen védő típusok.

Külön kategóriába tartoznak a hegesztéshez és a villanyszereléshez használt (nagy feszültség ellen védő) kesztyűk, valamint az egyszer használatos, és az élelmiszerekkel való kontaktusra engedélyezett (káros anyagot ki nem bocsájtó) típusok.

A különféle típusokon belül léteznek a védelem fokában eltérő, továbbá bélelt, hosszban különböző (csuklóig, alkarig, könyökig érő), csuklónál gumírozott, külön csúszásmentesített, lélegző részekkel ellátott modellek. Az úgynevezett nagy teljesítményű kesztyűk tervezésénél külön gondot fordítottak arra, hogy a termék hosszan bírja a megterhelést, tartós legyen, esetleg többféle kényelmi funkcióval kiegészítve.

 

Milyen anyagból készülnek a munkavédelmi kesztyűk?

Munkavédelmi kesztyűket készítenek textilből, bőrből, (szín és hasított), műanyagból (latex, nitril, neoprén, PVC, poliuretán). Gyakori a vegyes anyagfelhasználás (textil és bőr, pamut alapú, poliuretánnal mártott kesztyűk stb.).

Az alapanyagok kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni, hiszen mondjuk az alapra mártáshoz használt alapanyagok (pamut, poliamid, poliészter, kevlár, taeki), maguk is rendelkeznek különféle védelmi tulajdonságokkal, nem csak a mártóanyag (PU, latex). Például a kevlár igen magas hőmérsékleten gyullad, önoltó, míg a poliamid és poliészter a mechanikai igénybevételnek (húzás, kopás) áll ellen kiválóan.

Természetesen számít a kényelem is, hiszen fontos, hogy a bőrrel érintkező rész elnyelje az izzadságot, tapintásra puha legyen. Ha a kesztyű alapanyaga nem ilyen (pl. alap nélkül mártott kesztyűk), akkor pamut részecskékkel való bolyhosítással vagy cérna béleléssel növelik a komfortot.

 

Hogyan válasszunk munkavédelmi kesztyűt?

A munkavédelmi kesztyű típusának kiválasztását két szempont határozza meg: a munkavégzés körülményei és a munkadarab jellemzői. A házépítés során elsősorban az anyagmozgatási munkákhoz (súrlódás elleni védelem), asztalos és kőművesmunkákhoz (szúrás, vágás, súrlódás elleni védelem), festéshez (vegyi anyag elleni védelem) lehet szükség kesztyűre, és minden esetben fontos szempont a fogásbiztonság. Külön védelmet igényelnek a kezek a hegesztési vagy más hőfejlődéssel járó munkák során.

A precíziós munkákhoz a vékonyabb, rugalmasabb (vékony bevonatú, esetleg mártásmentes) textil vagy cérnakesztyűk alkalmasak, a nagy tapadást, jó fogást igénylő feladatokhoz pedig a mártott típusok a megfelelőek. A vegyszerekkel való munka erre a célra minősített gumikesztyűben a legbiztonságosabb.

Ha hideg időszakban dolgozunk szabad téren (pl. tetőfedés, külső burkolás), igyekezzünk bélelt ipari védőkesztyűt vagy téliesített mártott védőkesztyűt választani.

Gondoljuk végig azt is, hogy milyen környezetben alkalmazzuk a kesztyűt, hiszen a nedves közegben hordott textil modell hamar átázik, és inkább kellemetlen érzést nyújt, az átnedvesedő bőrkesztyű pedig tönkre is mehet.

Ha speciális védelemre van szükségünk, ne mulasszuk el ellenőrizni, hogy az adott ellenállósági kategórián belül milyen szintet, illetve milyen konkrét tényezőket bír el a modell. Például, ha vegyvédelemre van szükségünk, járjunk utána, hogy az adott szernek ellenáll-e, ha pengével dolgozunk, ellenőrizzük, hogy milyen fokon vágásbiztos stb. Ez utóbbira példa, hogy meghatározott vágási erő ellen lánckesztyűre cserélik a más anyagú védelmi kesztyűket, de speciális védőkesztyű létezik a láncfűrész használatához is.

A munkavédelmi kesztyűk méretét úgy állapíthatjuk meg, hogy megmérjük a kézfejünk hosszát és a tenyér szélességét, és kikeressük a vonatkozó táblázatból a hozzá tartozó méretet.

Kapcsolódó cikkek:

Vegyük webshopban és szállíttassuk házhoz – így lesz kényelmes az építőanyag vásárlás

Tippek a stresszmentes építkezéshez

Többgenerációs otthonteremtés

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Munkavédelmi kesztyű
  Sokoldalúan felhasználható
  Bőr és szövet
  Színes
  10,5-ös méret

  990 Ft / pár
  Megnézem

  Nyári munkavédelmi kesztyű
  PU mártott
  Zöld-sárga színű
  10-es méret

  Raktáron, több mint 10 pár
  590 Ft / pár
  Megnézem

  Munkavédelmi kesztyű, vágásbiztos
  PU mártott
  5-ös vágásbiztonságú
  Szürke színű
  9-es méret

  Raktáron, 4 pár
  1 980 Ft / pár
  Megnézem