Milyen szerszámokat vásároljunk, ha mi is részt veszünk a felújításban vagy építkezésben?

Építőanyag.hu

szerszámok felújításhoz és építkezéshez

Ha szakembereket bízunk meg a munkálatokkal, akkor ők minden eszközzel rendelkeznek, amire szükség lehet. Ám ha viszont mi is részt veszünk a folyamatban, vagy mi magunk végezzük a házfelújítást vagy házépítést, nem árt beszerezni néhány szerszámot. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire lehet szükségünk.

Mielőtt az eszközöket beszereznénk, érdemes átgondolni, milyen lépések követik egymást a felújítás vagy építkezés során, és mely munkákhoz kellenek majd szerszámok.

 

A házépítés menete

Első természetesen az alapozás, amelyet a földmérő és a tervező szaktudásának segítségével terveznek meg. A stabil alapok után következik a szigetelés és a falazás (a nyílászárók helyével), majd a tető megépítése. Az ácsmunkákat követi a bádogozás és az ereszcsatorna elkészítése, végül a tetőcserepek felrakása.

A belső elválasztó falak megépítése után kerülnek a helyükre a villamos és vízvezetékek is, illetve helyet kapnak a fűtési rendszer elemei is. Ezután jöhet a falak vakolása, festése, a burkolás, a szaniterek beépítése, azután csempék, járólapok lerakása.

Az utolsó körben a gépészet és a villanyszerelés következik, ekkor teszik a helyükre a fűtőtesteket, és jöhet a ház külső festése.

 

A felújítás legfontosabb lépései

Házunk vagy lakásunk felújításakor sokféle feladat várhathat ránk. Az egyik leggyakoribb a belső helyiségek, jellemzően a szobák átfestése vagy kitapétázása, amelyet glettelés előz meg. Amennyiben nem tapétázásról, esetleg tisztasági festésről, hanem teljes körű felújításról van szó, a padló cseréje, parketta vagy laminált padló lerakása is a munkálatok között lesz.

Gyakori a konyha átalakítása és a fürdőszoba átépítése is, valamint a nyílászárók korszerűbbre cserélése.

Miután összeírtuk, mire lesz szükségünk, az egyes feladatokhoz a megfelelő szerszámokat kényelmesen, otthonról is megrendelhetjük, webshopból.

 

Készüljünk fel a munkákra!

Jó pár feladattal előkészülhetünk a mesterek megérkezéséig. Amennyiben beltéri munkálatokra kerül sor, mindenképp pakoljunk el, ürítsük ki a szóban forgó helyiségeket. A mégis bent maradó bútorokat fedjük le takarófóliával. Amennyiben nem a padlóval kapcsolatos munkálatokról van szó, úgy érdemes azt is befedni kartonlapokkal és védőfóliával. A nyílászárók széleit, a határvonalakat ragasszuk körbe festőszalaggal, hogy megvédjük őket a szennyeződéstől.

 

Építési, felújítási és barkács eszközök, amelyekből sosem elég

Függetlenül attól, hogy otthonunk melyik részét érintik a feladatok, milyen jellegű munkákról is van szó, akad pár eszköz, amikre szinte minden esetben szükség van, így nem árt, ha mi is beszerezzük őket előre.

Tipikusan ilyen a tapétavágóként is ismert vágókés közismert nevén snitzer.. Ha sokat dolgunk vele, a penge elfogyhat, ezért érdemes plusz pengéket vásárolni hozzá.

A snitzerhez hasonlóan gyakori eszköz a vödör is. Remekül ki lehet bennünk keverni a glettanyagokat, festékeket, de a keletkező hulladék összegyűjtésére és kihordására is tökéletesek.

Szinte minden építkezési fázisnál elmondhatjuk, hogy mérni, vízszintbe hozni elengedhetetlen. Így érdemes beszereznünk egy rövidebb és egy hosszabb vízmértéket is, és mérőszalagokból sem árt néhány.

Amennyiben nem talajszinten dolgozunk, akkor szinte biztos, hogy szükségünk lesz létrákra is. Vágáshoz, darabolásra pedig néhány kiselejtezett asztalra vagy tartóbakokra tett bútorlapokra.

 

Ne feledkezzünk el a munkavédelemről sem!

A saját testi biztonságunk érdekében, s hogy feleslegesen ne kenjük össze magunkat, érdemes bevásárolnunk pár munkavédelmi eszközt is. Ilyen lehet az eldobható overál vagy a később is sok mindenhez használható munkaruházat. Ha fentről is potyoghatnak ránk dolgok, akkor egy sisak sem árthat.

Bármilyen, kisebb- nagyobb porral, szikrázással járó munkákról van szó, védőszemüveget is vegyünk fel.

Kesztyűkre is szükségünk lehet – hogy mikor melyikre, és hogy mire jók az egyes munkavédelmi kesztyűk, egy korábbi blogbejegyzésünkben már részleteztük. Itt a munkálatok és a felhasznált alapanyagok, valamint a potenciális balesetveszély függvényében választhatunk páraáteresztő latexet vagy vastagabb anyagból készült munkavédelmi kesztyűt is.

 

Kérdezzünk!

Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor kérdezzünk meg a szakembert is arról, hogy milyen eszközöket érdemes eleve otthon tartani egy alapkészletben.

Sok vita elkerülhető azzal is, ha előre letisztázzuk a szakemberekkel, kinek milyen feladatai lesznek, és az egyeztetés során kitérhetünk arra is, milyen alapanyagokat, eszközöket, szerszámokat szerezzünk be, készítsünk elő a munka megkezdése előtt.

Kapcsolódó cikkek:
 

Lakásfelújítás eladás előtt? Megéri!

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel