Milyen zajok ellen véd a hangszigetelés?

Építőanyag.hu

Milyen zajok ellen véd a hangszigetelés

A hőszigetelésről sok szó esik, a hangszigetelésről sokkal kevesebb, pedig a saját és mások nyugalma ugyanolyan fontos.

Szerencsére a hőszigetelő anyagok többnyire hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek, de mégsem árt, ha tudatosan használjuk a hangszigetelést és az erre szolgáló anyagokat.

A zaj rontja életminőségünket

Minél komfortosabban élünk, annál nagyobb igényünk van arra is, hogy a zaj ne zavarja mindennapjainkat. Mióta szigetelt falak és 2-3 rétegű hő-és hangszigetelt ablakok mögött élünk, még feltűnőbb, még zavaróbb a szomszédból vagy a külső környezetből jövő zaj.

Természetesen be kell tartani az emberi együttélés szabályait, de sajnos a lakáson belüli hangokat az épület elemei továbbítják, ha nem gondoskodunk hangszigetelésről.

A zavaró hangok elleni védekezést pedig ne csak a szomszédoktól várjuk el, hanem mi is tegyünk érte.

Lépéshangok és léghangok

A felénk szűrődő hangok alapvetően két csoportba oszthatók: lépéshangokra, amelyeket a födémen keresztül hallunk, és léghangokra, amelyek a levegő közvetítésével terjednek.

Előbbiek a legjellemzőbb hangforrásról, a födémen át hallatszó lépések hangjáról kapták a nevüket, de ilyenek még a kopogó hangok is, amelyek szintén a födémen keresztül jutnak el hozzánk.

A léghangokhoz soroljuk az utca zaját, a szomszédból áthallatszó zenét, beszélgetést.

A lépéshangok elsősorban a társasházakban élőket zavarja, de egy beépített tetőteres családi házban is probléma lehet. A léghangoknak mindenki ki van téve, hiszen a környezetünkből származó zajok minden épületet érintenek.

Hangszigetelés lépéshangok ellen

A lépéshangok családjába soroljuk a járást, szaladgálás, ugrálás hangjait, a bútorok mozgatását, a tárgyak leejtését, és a háztartási gépek által keltett hangokat, amelyeket a födém vagy a falszerkezet továbbít.

Társasházakban egyrészt a felölről érkező lépéshangok ellen a födém szigetelésével védekezünk, másrészt saját lakásunk aljzatának hangszigetelésével, például hangszigetelő kőzetgyapottal, még akkor is, ha a földszinten lakunk, mert a falszerkezet és a csőrendszerek továbbítják a hangot.

Ugyanez a helyzet saját házunkban is, ha a beépített tetőteret lakótérként használjuk.

Ha a felülről jövő hangokat akarjuk megszüntetni, anélkül, hogy bonyodalomba keverednénk a szomszéddal, a mennyezet hangszigetelése jöhet szóba.

A lépéshangszigetelés, lépéshanggátlás annál eredményesebb, minél vastagabb a szigetelőréteg, de azzal számolni kell, hogy ezen felül még a vázszerkezet és a gipszkarton borítás is a mi helyiségünk belmagasságából vesz el.

Mivel a mennyezeten elhelyezett hangszigetelőnek nem kell lépésállónak lennie, ezért ide akár üveggyapotot is tehetünk.

Nagy belmagasságú lakásoknál álmennyezet mögé dughatjuk a hangszigetelő réteget. De álmennyezetet akár úgy is készíthetünk, hogy csak néhány centiméterrel hozzuk lejjebb a mennyezetet.

A saját lakásunk padlózatának hangszigetelése is fontos, egyrészt a lentről jövő hangokat tompítjuk, másrészt a tőlünk származó kopogó hangokat szüntetjük meg. A padló alá épített hangszigetelő lapoknak lépésállónak kell lenniük.

Léghangok ellen

A léghangok egyik forrása nem az épületből, hanem a külső környezetből származik. Ez lehet egy nagyforgalmú út, hangos szórakozóhely, alkalmanként tartott rendezvények színhelye. A léghangok másik forrása a szomszédos lakás vagy lakások, vagy lakásunkon belül más helyiség lehet.

A külső zajok elleni védelem többlépcsős. Ha saját lakóházunkat vagy a társasházat külső szigeteléssel láttuk el, ez általában már egy zajszűrő réteg is. A többrétegű ablakok és a rések tömítése egy második védelmi rendszert jelent.

Egyes esetekben a külső szigetelés nem lehetséges, ilyenkor belső megoldást kell találni. A házon belüli zajok kiszűrésének is ez a megoldása.

A külső falakat, illetve a szomszédos lakással közös falakat lássuk el hangszigetelő réteggel.

Hogyan végezzük a hangszigetelést?

Anyaga a falazat típusától és az elvárt eredménytől függ. A lényeg, hogy hanggátló és hangnyelő anyag kerüljön fel.

Általában a szálas szerkezetű, sűrű anyagok alkalmasak a hangszigetelésre, ezzel szemben a merev anyagok, mint a hungarocell, nem alkalmasak. Amúgy is kerülni kell a merev rögzítési pontokat, mert ezek sajnos nagyon jól közvetítik a hangokat.

Mivel szigeteljünk?

Leggyakrabban üveggyapot, kőzetgyapot és Multipor ásványi szigetelőlap kerül szóba. Ez utóbbi elsősorban hőszigetelő anyag, de kiváló akusztikai tulajdonságokkal is rendelkezik.

A kőzetgyapot remek hő -és hangszigetelő, szálas szerkezete között lévő levegő tölti be a szigetelő szerepet. Alkalmazható homlokzatra, belső falra, födémre és aljzatra. Utóbbi esetben lépésállónak kell lennie.
Külső szigetelésre érdemes kiemelni a Rockwool Frontrock Super hő-és hangszigetelő lemezeket. Kiemelkedő hangelnyelő és hangszigetelő képességgel rendelkezik, emellett tűzbiztos, víztaszító, vakolható.

Az üveggyapot szintén kedvelt szigetelőanyag, környezetbarát, de nem lépésálló. Belső oldalfalra remek választás, mint a tekercsben kapható Isover Akusto válaszfal-hangszigetelő, hangnyelő üveggyapot filc. Nem csak válaszfalakhoz, hanem szarufák közé és alá is alkalmas.

Az AUSTROTHERM AT homlokzati akusztikus hőszigetelő lemez olyan helyekre ajánlott, ahol fokozott hanggátlás szükséges.

Az Öko habszivacs hangszigetelő szőnyeg az aljzatba építhető kopogó-és lépéshangok ellen.

A hangszigetelés vastagsága

A szigetelőanyag és a zaj típusa alapján dönthetjük el a szigetelőréteg vastagságát. Általánosságban igaz, hogy minél nagyobb a szigetelőanyag testsűrűsége és vastagsága, annál hatásosabb a hangszigetelés. Ez alól csak az a kivétel, amikor nem áll a rendelkezésünkre túl sok hely a szigetelésre, erről Hőszigetelés helyhiány esetén című korábbi blogbejegyzésünkben írtunk.

És azzal is számoljunk, hogy egyre korszerűbb anyagot fejlesztenek ki, ami vékonyabb kivitelben is hatásos. Ilyenek például a hangszigetelő panelek, amelyek 12 és 15 mmm vastagsággal készülnek.

A zajok nem csak kellemetlenek, hanem egészségünket is károsítják. Védekezzünk tehát ellenük, ez az épületek korszerűsítésének fontos része! Webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted a hangszigetelés nélkülözhetetlen alapanyagait.

Kapcsolódó cikkek:

Lépéshang szigetelés

Padlásfödém szigetelése utólag

A falak hangszigetelése

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel