Kerti építmények térkőből – Csináld magad!

Építőanyag.hu

Építés térkőből

Ha a kerti burkolatokat és felületeket nem szeretnénk túlságosan eklektikus stílusban megvalósítani, akkor az anyagválasztás során olyan sokrétűen felhasználható építőelemet kell kiválasztani, amelyek a szín és a forma által eleve egységes megjelenést biztosítanak. Erre tökéletes megoldásnak tűnik a hagyományos, kisméretű tégla vagy az ennél sokkal tartósabb, lényegesen nagyobb teherbírású térkőelem, amely pontosan ugyanazokkal az arányokkal készül.

Alacsony támfalak 

Nemcsak a lejtős építési telken készülhet alacsony támfal, hanem kertépítészeti szempontok szerint a kert tereit különválasztó, akár látvány érdekében, akár az egyes részeket elszeparáló megoldásként is. Ha egy kertnek van több, egyértelműen elhatárolható funkciója (pihenést szolgáló, díszítő, veteményes), annak elválasztása sokféleképpen megjelenhet. Ez lehet alacsony sövény, kerítés vagy a burkolt területekkel összhangban akár épített, alacsony támfal vagy fal is. Ha el szeretnénk kerülni a többfajta építőanyag használata által okozott eklektikus hatást, kitűnő lehetőséget nyújtanak a térburkolattal megegyező elemek.

Támfal térkőből

Tűzrakó hely

Az étel elkészülhet a villanytűzhelyen, beszélgetni bárhol lehet, de mégis: a tűz közelsége és vibrálása, illetve az általa sugárzott melegség egészen más hangulatot teremt. A térkőelemekből gondosan épített kerti tűzrakók különleges élményt nyújthatnak a szabadban, és nemcsak a nyári estéken, hanem akár a legnagyobb hidegben, forró teával a kézben. Legyen szó bográcsozásról vagy szalonnasütésről, a könnyen elkészíthető tűzrakó új lehetőségeket teremt a kertben.

Pergola

A pergola tartóoszlopát térkő elemekből éppúgy meg lehet építeni, mint kisméretű téglából. A térburkolattal megegyező színű és méretű elemek az egységes megjelenés miatt harmóniát sugároznak. Kitűnő lehetőség abban az esetben is, ha csapadékvédelemmel ellátott, és akkor is, ha csak árnyékolást szolgáló faelemekkel kombináljuk. Lágyabb hatást érhetünk el, ha egy-egy oszlopra kúszónövényt futtatunk, vagy közvetlenül az oszlop mellett dézsás növényt helyezünk el.

Kerti konyha és nappali

A családi ház kiterjesztéseként építhetünk olyan szabadtéri konyhát vagy nappalit, amely akár fél éven keresztül is a feltöltődést, a közös együttlétet, a főzést és étkezést szolgálhatja. A kert így új szerepet kap, ahol a gondosan telepített növényekkel, a házi kedvencekkel nem a négy fal között élünk együtt, hanem az általunk teremtett természetben. A kertbe telepített konyhabútor, grillező megépíthető az SW térkő által gyártott, jelenleg 8 színben elérhető antikolt Tokajkő termékéből.

Kerti konyha térkőből

Emelt ágyások, fűszerkertek

És ha a beltéri konyha szagelszívójának zúgása helyett a kerti főzéssel a madárcsicsergést választottunk, akkor a legjobb választás, ha a kerti konyha közvetlen közelében olyan emelt ágyást építünk, ahol a főzéshez szükséges fűszereket megtermeljük. A mindössze néhány négyzetméteren is elférő fűszerkert nemcsak friss fűszerekkel lát el, hanem díszítő hatású is.

Kerítés

Akár teljesen zárt falazattal szeretnénk a bontott tégla hagyományos megjelenését kölcsönözni, akár csak kerítésoszlopot vagy lábazatot építünk, ez az elem a pergola tartóoszlopa mellett kiválóan felhasználható erre a célra is. Tekintettel arra, hogy az autófelhajtó és a járda szinte minden esetben közvetlenül találkozik a térburkolattal, az egységes látvány érdekében érdemes figyelmet fordítani erre a részletre.

 

Hogyan kezdjünk hozzá?

Előfordulhat, hogy egyes építési tevékenységek még a fent felsoroltak közül is engedélyhez és szabályokhoz kötöttek. A helyi építési szabályzatban meghatározottak alapján a település sajátosságait figyelembe véve, a telkekre vonatkozó helyi építési követelmények, jogok és kötelezettségek szem előtt tartásával járjunk el.

Mivel a szaktudást a lelkesedés nem tudja pótolni, vagy nagyon részletesen olvassunk utána az egyes folyamatoknak, és nézzünk meg jó néhány ezzel kapcsolatos videót, vagy kérjünk fel egy megfelelő referenciával rendelkező vállalkozót. Kisebb munkáknál igénybe vehetjük olyan ismerősünk segítségét is, aki már többször is épített hasonló kerti építményt.

Első lépésként tervezzünk, számoljuk ki az anyagszükségleteket, tűzzük ki az építmény helyét. Szerezzük be az építőanyagokat, szerszámokat (kitűző karó és zsinór, kőműves serpenyő és kanál, kőműves kalapács, vödör, vízmérték, talicska, keverőgép...).

Építés térkőből

A falazási munka minden esetben alapozással indul. Jellemzően sávalapozást használunk, amelynél legalább 80 cm-es mélységbe a fagyhatár alá kell ásni. Az alap szélességét a fal vastagsága alapján határozzuk meg, amely legalább ugyanakkora, mint az épülő falazat, vagy annál szélesebb, ebben – ha nem csupán egy kerti tűzrakót építünk – nagy segítségünkre van a kitűző zsinór.

Az alaphoz szükséges betont kis mennyiség esetén zsákos készbeton formájában vagy előre keverve érdemes a helyszínre szállíttatni. A betonalapozás felső rétegének egyenletesnek és vízszintesnek kell lennie, amelyre 10 centiméteres átfedéssel elteríthetjük a bitumenes szigetelést, majd kezdődhet a falazás. Miután előkészültünk a megfelelő eszközökkel és alapanyagokkal, nekiláthatunk a falazó habarcs keverésének. A legegyszerűbb megoldás, ha készen kapható, zsákos falazó habarcsot használunk, így minden keverés során biztosan ugyanolyan minőségű anyagot tudunk készíteni.

Annak érdekében, hogy a falazat garantáltan egyenes és függőleges legyen, vízmértékkel folyamatosan ellenőrizzük a munkát.

Falazat térkőből

 

A munkát minden esetben a fal síkjának szélein indítjuk el, habarccsal rögzítjük a két szélső elemet, majd kihúzzuk köztük a falazó zsinórt. Ehhez, az épülő falazat vonalához viszonyítva kell leraknunk az első sort, később pedig legalább minden második sornál alkalmazzuk ezt az eljárást. A falazás során még a legkisebb munkáknál is kötést alkalmazunk: az egymás mellé helyezett elemekre a második sort úgy kell elhelyezni, hogy a két tégla az alatta fekvő tégla közepén találkozzon, és a falazás során így, váltogatva járjunk el egészen a falazat tetejéig. A habarcsot minden esetben egyenletesen kenjük fel, majd a frissen rakott fal megkötése előtt a téglák közti habarcsot kiszedve fugázzunk, így kialakítva a végleges, bontott téglafalra emlékeztető képet. A tégla alakú térkőelemeket a munkálatok során folyamatosan kell tisztítani, hiszen utólag mindez sokkal nehezebb lesz.

Ne feledjük: a kőművesé egy olyan nagy múltra visszatekintő szakma, ahol az elméleti tudást a hosszú éveken át történő folyamatos gyakorlat teszi teljessé. Fedett teraszok tetőszerkezeteinek, tartópilléreinek építését, magasabb támfalakat nemcsak az építésügyi előírások miatt bízzuk szakemberre, hanem balesetvédelmi okból is, illetve a saját munkával, a költségek csökkentése érdekében végzett tevékenység könnyedén pazarlássá válhat.

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel