Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

Tetőtér

Akár a család bővülése miatt, akár más okból nagyobb élettérre van szükségünk, logikus gondolat, hogy felfelé építkezzünk, és a tetőteret építsük be. Ugyanakkor, mint minden házépítéssel kapcsolatos kérdésnél, itt is van néhány tényező, amelyekkel nem árt számolni. Összeszedtük az öt legfontosabb dolgot, amire figyelni kell a tetőtér tervezésekor.

Sokan elfeledkeznek az ötletelgetéskor az egyik legfontosabb kérdésről, nevesül arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a házunk a tetőtér beépítésére. Pedig az építmény adottságain kívül még különféle állami és helyi rendeletek is meghatározzák a bővítés mikéntjét.

 

1. A homlokzat falmagassága

Tetőtérnél többek közt a homlokzat falmagassága határozza meg, egyáltalán gondolkozhatunk-e ebben. Röviden, ha a homlokzat falmagassága 3 méter, akkor csak egyszintes lehet a házunk, ráadásképp tetőtér nélkül. Ha ugyanez 4,5 méter, akkor is egy szintről beszélünk, viszont ott már beépíthetjük a padlást, mégpedig 1 méter magas térdfallal számolva. Ha a homlokzat falmagassága eléri a 6 métert, akkor két szintre bővülnek a lehetőségeink, igaz, tetőterünk ott nem lehet. Ha pedig ugyanez a szám 7,5 méter, akkor a két szinten túl még a beépítés ötletéről sem kell lemondanunk.

 

2. Szintterületi mutató

Ezután azt is meg kell néznünk, mit írnak a helyi rendeletben az úgynevezett szintterületi mutatóról. Ez a szám határozza meg, hogy mekkora lehet a telek teljes területének és az összes szint hasznos alapterületének az aránya. Ezt könnyen kiszámolhatjuk mi magunk is. Például ha a telek mérete 1000 négyzetméter, és a helyi rendelet 0,2 maximális szintterületi mutatót határoz meg, akkor a hasznos alapterületünk – amibe a pincét nem számoljuk bele – 200 négyzetméter lehet (0,2*1000).

 

3. A tető típusa

Nem mindegy, milyen formájú tető fedi a házunkat, mivel annak alakja is befolyásolhatja terveinket. Ha sátortetős az otthonunk, gondoljuk át, van-e más lehetőségünk a bővítésre a beépítésen kívül, mivel ennél a formánál jutunk a legkevesebb hasznos alapterülethez, ráadásul a födémet is meg kell erősíteni, és a szigetelést is meg kell oldanunk. Nyeregtetős szerkezetnél már sokkal jobb helyzetben vagyunk, de a legideálisabb az úgynevezett manzárdtetős családi ház, ahol szinte a teljes alapterület hasznosítható a tetőtérben is.

 

4. A tetőtér műszaki állapota

A műszaki állapot is elgáncsolhatja még az elképzeléseinket, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy padlásunk alkalmas a beépítésre. Erről csak építész és statikus szakvéleménye alapján hozzunk döntést! Szerencsés, ha a két szakember egyszerre tekinti meg az ingatlant, és tudnak egymással egyeztetni a szakmai kérdésekről.

 

5. Jár-e szerkezetváltoztatással, engedélyeztetni kell-e?

Nem kizárt, hogy engedélyeztetnünk kell a tetőtér beépítését. Alapszabály, ha a bővítés e formája nem jár térfogatnövekedéssel, akkor nem kell engedély hozzá. Ha viszont terveink kivitelezéséhez szükség van a szerkezet megváltoztatására – például a födém megerősítése beton gerenda segítségével –, akkor már szinte egészen biztos, hogy végig kell mennünk a hivatali procedúrán is. Ebben az esetben szükségünk lesz a jogosultság igazolására (tulajdonlap), hivatalos térképkivonatra, építész által elkészített tervdokumentációra is. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a kéményseprőknek, sőt a közüzemi szolgáltatóknak is nyilatkozniuk kell. Meglehetősen összetett folyamat, érdemes szakemberre bíznunk ezeket feladatokat is.

 

6. Az ablakok a tetőtérben

A beépített tetőtér kiemelten fontos elemei az ablakok, hiszen több szempontból is befolyásolják komfortérzetünket: legyen szó a bevilágítás mértékéről, a kilátásról vagy éppen a hőszigetelésről. Érdemes elolvasni korábbi posztjainkat arról, hogyan válasszunk okosan tetőablakot, illetve megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni. Tetőablak konfigurátorunk segítségével te is megtalálhatod magadnak az ideális tetőablakot!

Kapcsolódó cikkeink:

Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?

Tetőablak - Méretválasztás

Tetőablak - Nyitási mód

Tetőablak - Anyag és szín

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Biztosítja a hővédelmet
  Mérsékelten páraáteresztő
  Belső oldali párafékező fólia használata ajánlott
  50 m2/tekercs

  Raktáron, több mint 100 m2
  900 Ft / m2
  Megnézem

  Feszített vasbetongerenda
  3,2 m hosszú, 3 m nyílásközre
  Elhelyezés után azonnal terhelhető
  Közbenső és zárófödémekhez

  Raktáron, több mint 50 db
  19 860 Ft / db
  Megnézem

  Műanyag, fehér színben
  Alsó kilinccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Rendelésre
  104 910 Ft / db
  Megnézem