Tetőfólia kiválasztása a tetőszigeteléshez

Építőanyag.hu

tetőfólia a tető szigeteléséhez

Házunk teteje számos feladatot lát el. Ide tartozik a védelem az időjárás viszontagságaival szemben, a csapadék kizárása, a széltől való megóvás, és ma már a hőszigetelés is. Ez utóbbihoz pedig elengedhetetlen eszköz a tetőfólia.

Korábban a háztetőnek elsősorban az időjárás ellen kellett megvédenie otthonunkat. Ma azonban már azt is elvárjuk tőle, hogy a ház fenntartásának gazdaságosságából is kivegye a részét. Azaz segítsen csökkenteni télen a fűtés, nyáron pedig a klimatizáció költségeit.

A nyolcvanas évekig a családi házak tetőtere gyakran csupán padlásként funkcionált, ahol tárolni lehetett a terményeket, illetve a ház körül felgyülemlett lomokat. Ez a funkció azóta azonban kibővült a lakótér bővítésével is. Ahhoz, hogy a tetőtérben kialakított rész is ugyanolyan komfortos legyen, mint az alsóbb szintek, jóval gondosabb tervezés és kivitelezés szükséges. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges a megfelelő tetőfólia beépítése.

 

Mi a tetőfólia feladata?

A tetőfedő anyagok, mint amilyen a tetőfólia, ma már meglehetősen jó párazáró funkcióval rendelkeznek, ennek ellenére minimális csapadék mégis bejuthat alájuk. A fólia ezt vezeti el az ereszekhez. Ezzel egyben segíti az alatta lévő hőszigetelőanyag munkáját is.

Mindemellett a páraáteresztő fólia segíti a hőszigetelőanyagba bejutott pára elvezetését, s védelmet nyújt a nap káros UV-sugárzásával szemben is.

 

Milyen tetőfóliát válasszunk?

A fentebb említett feladatoknak a korábbi, egyszerűbb építkezési fólia már nem felel meg. Ehhez párazáró és páraeresztő, UV-védelmet biztosító bevonattal ellátott fóliára van szükségünk.

Jó hír, hogy a nagy tetőcserépgyártók a cserepeket teljes rendszerként értékesítik, azaz nemcsak a cserepek vannak benne a csomagban, hanem a kiegészítők közt ott van a megfelelő fólia is. Fontos, hogy mindenképp az onnan kapott fóliát építsük be, mert csak így érvényes a rendszergarancia.

tetőfólia tetőszigeteléséhez

 

Mire figyeljünk a vásárláskor?

Először is tisztáznunk kell, milyen funkciójú tető alá szeretnénk fóliát vásárolni: padlásként vagy tetőtérként szeretnénk azt hasznosítani.

Szintén döntő kérdés a tető formája, ebből adódóan a tető hajlásszöge is. Minél kisebb a hajlásszög, annál ellenállóbb, annál jobb tulajdonságokkal rendelkező fóliát érdemes vásárolnunk. Ennek okát a fizika törvényei közt kell keresnünk: minél nagyobb a dőlésszög, annál gyorsabban, könnyebben folyik le róla a víz. Ha kicsi ez a szög, lassabban vezeti el a csapadékot, nagyobb az esély arra, hogy bekerül a szerkezetbe és károkat okoz benne.

A légkondicionálás költségeinek csökkentéséhez a nyári meleget kell minél nagyobb hatékonysággal kívül tartanunk. Ehhez érdemes hőtükrös fóliát választani.

 

Érdemes olcsóbb tetőfóliát választani? Milyen tulajdonságokra figyeljünk még?

Általában a vékonyabb fóliák kerülnek kevesebbe. Sokan úgy tartják, hogy a vékonyabb tetőfóliák kevésbé tudják a feladatukat ellátni, a bejutó, illetve ki nem jutó nedvesség pedig olyan károkat okozhat, amelyek javítása később jóval többe fog kerülni nekünk, mint amennyit spóroltunk a fólia vásárlásakor.

Bár igaz, hogy a többrétegű és nagy szakítószilárdságú fóliák többnyire nem csak vastagabbak, hanem tartósabbak, az öregedéssel szemben is ellenállóbbak, mégsem lehet egyetlen vagy csupán pár tulajdonság alapján kiválasztani a megfelelő fóliát.

Több műszaki paraméter is számíthat: felületegységre eső tömeg, tűzállósági osztály, nyúlás, nyúlás mesterséges öregítés után, méretállandóság, szegszakító szilárdság, hideghajlíthatóság, légáteresztő képesség, UV sugárzásnak való ellenállás stb.

Kapcsolódó cikkek:

6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

Mire ügyeljünk a padlásfeljáró kiválasztásánál?

Tetőablak méretválasztás

Kapcsolódó termékek