Elviselhetetlen a hőség a tetőtérben? Mutatjuk, mit lehet tenni!

Építőanyag.hu

Tető hőségben

A tetőtér egy remek találmány. Egyrészt a padlás beépítésével jelentősen kibővíthetjük a lakóteret, másrészt a tetőtéri ablakoknak köszönhetően ezek a részek általában naposak, világosak, a panorámáról már nem is beszélve. A sok előny azonban hátrányokkal is együtt jár. Például azzal, hogy nyáron sokkal könnyebben felmelegszik, mint a ház többi része, a meleg akár elviselhetetlen is lehet. Cikkünkben megnézzük, milyen lehetőségeink vannak ilyenkor.

Hazánkban rohamosan nő az energiaigény: az előrejelzések alapján 2030-ra meg fogja haladni azt a szintet, amit az erőműveink jelenlegi kapacitásukkal ki tudnak szolgálni. Ennek egyik oka, hogy a nyári kánikulában felmelegedő helyiségeket egyre többen légkondicionálók segítségével próbálják enyhíteni. Ráadásul az otthonunk hőmérsékletének egy fokkal való csökkentése háromszor annyi energiába kerül, mint ugyanez felfelé, vagyis egy fokkal való felfűtése. Többek között ezért is érdemes alternatív megoldásokat keresni.

Hőszigetelés

A kinti 40 fokos meleget akár meg is haladhatja a benti hőmérséklet a tetőtérben, ha az nincs szigetelve. Megfelelő szigeteléssel azonban ez a szám azonban akár 5-7 fokkal is csökkenthető. Hőtükrös fóliával pedig akár további 3 fokot is nyerhetünk.

A hűtési és fűtési költségek ezáltal jelentősen csökkenthetők, a szigetelésbe fektetett összeg 2-4 év alatt megtérül, ezt követően pedig hasznot hoz a kisebb végösszegű energiaszámlák képében. Röviden a legjobb megoldás, ha már építkezéskor – vagy ha akkor erre nem volt lehetőségünk, utólag – gondosan leszigeteljük a tetőt.

Tető szigetelés

Cserép

A szigetelésen túl a tetőcserép minősége sem elhanyagolható. Ma már kaphatók a piacon olyan cserepek is, amelyeket kifejezetten úgy terveztek, hogy visszaverjék a Napból érkező infravörös sugarakat. Míg a hagyományos cserepek egy melegebb nyári napon akár 80 fokra is felmelegedhetnek, a modernebbek 60 foknál nem melegednek tovább, így az alattuk lévő rétegek is 20 fokkal hűvösebbek lehetnek.

Tetőcserép

Árnyékolók

Persze számos olyan élethelyzet előfordulhat, amikor nincs lehetőség a tető szigetelésére vagy a cserepek cseréjére. Bár kevésbé hatékonyak, de azért még így is marad pár eszköz a kezünkben: például az árnyékoló, hővédő rolók is.

Ezek közül is a leghatékonyabbak a külső rolók, mert ezek még az előtt megállítják a napsugarakat, hogy azok elérnék a tetőablakok üvegfelületét. A sötét színű háló ráfekszik az ablaküveg külső felületére, elnyeli a hőt, így az ablaküveg szinte alig melegszik fel, a szoba pedig hűvösebb marad. Használatával akár 5-6 fokkal is csökkenthető a benti hőmérséklet. De hasonló hatást érhetünk el a redőnnyel is. Ráadásképp ez a megoldás nem csak nyáron lehet a segítségünkre: télen is bent tartja az energiát, illetve megvédi otthonunkat a szélsőségesebb időjárástól, illetéktelen behatolóktól is.

A korszerűsítéshez webáruházunkban néhány kattintással megrendelhetők az építőanyagok, a nyílászárók és a szigetelés.

Kapcsolódó cikkek
Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?
Miért jók a grafitos hőszigetelő rendszerek?
5 érv a zsindely mellett

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel