Miért kell az üvegszövet háló a homlokzati szigeteléshez?

Építőanyag.hu

Az üvegszövet háló felhelyezése kihagyhatatlan lépés szigeteléskor. A képen a külső szigetelés rétegei láthatók.

Az üvegszövet háló felhelyezése kihagyhatatlan lépés. Elmagyarázzuk, miért!

A homlokzati szigetelés a figyelem középpontjába került. A mai igények és energiaárak mellett a korábban épült, átlagos életkorukat tekintve 50 éves házak hőtechnikai szempontból korszerűtlenek.

Az eredmény akkor a legszembetűnőbb, ha az épületet minden olyan helyen szigeteljük, ahol kiszökik a meleg: a homlokzaton, az aljzaton, a födémen, tetőn, plusz a nyílászárókra is gondolunk.

Fontos a homlokzat szigetelése

Ha nem tudjuk egyszerre minden területen elvégezni a korszerűsítést, akkor rangsorolni kell. A homlokzati szigetelés kiemelt helyen van a hőszigetelési munkák között. A falakon át a hő mintegy 35%-a szökik ki, ezt az értéket csökkenthetjük le a szigeteléssel, továbbá megszabadulunk a hideg fal érzetétől is, biztosítani tudjuk az egyenletes hőmérsékletet az épületben.

A homlokzati hőszigetelésnek csak akkor van értelme, ha szakszerűen végezzük, a megfelelő szigetelőanyaggal. Nem érdemes sem a hőszigetelő anyag, sem a kiegészítő anyagok mennyiségével és minőségével spórolni.

Ugyanígy az egyes szükséges munkafázisok közül sem szabad semmit kihagyni vagy időben eltolni, mert a minőség rovására megy. Ez különösen igaz az üvegháló felhelyezésére, ami fontos lépés a hőszigetelő rendszer kialakításában.

Ha ez elmarad, a szigetelés stabilitását rontja, a vakolat és a festék megrepedhet. Ha nem időben végezzük el, az időjárás okozta károk visszafordíthatatlanok. A fagy, a pára a szilárdságot rontja, a csapadék és a napfény az anyag tulajdonságait változtatja meg.

Az üvegszövet háló felhelyezése fontos lépés

Ha polisztirollal vagy kőzetgyapottal végezzük a homlokzati szigetelést, a falfelület egyenetlenségeinek, hibáink kijavítása és portalanítása után ragasztóhabarccsal kerülnek fel a lapok, majd dübel segítségével rögzítjük.

Ez a felület a vakolás és festés előtt még utómunkálatokra szorul, mint például a lapok összecsiszolása, hogy a felület egyenletes legyen. Ezután lényeges lépés következik, az üvegszövet háló ragasztóhabarcsba való felhelyezése.

Ez a hő- és hangszigetelő anyag kiegészítő fontos szerepet tölt be. A felület az üvegszövet hálóval lesz időjárásátló és stabil. Ha például ősszel szigetelünk, ezután már várhatunk tavaszig a befejezéssel, nem fog károsodni a szigetelőanyag.

Az üvegszövet hálóról ezt kell tudni

Az üvegszövet háló valóban üvegszálból készül. Technológiája nagyvonalakban a kvarchomok magas hőmérsékleten való megolvasztásával kezdődik, amiből aztán szálat húznak. Ezekből a szálakból készül a háló, amit különböző felületerősítő anyaggal vonnak be.

A háló vékony, hajlékony, rugalmas, de nem nyúlik, stabil, strapabíró. A kész terméket tekercsben árulják. Az ezzel megerősített falak, illetve szigetelőréteg a kisebb ütéseknek ellenáll. A hálóval megerősített ragasztóréteg véd a fagytól és a párától. Nem helyettesíti a későbbi vakolást, de megnyugtató biztonságot nyújt, ha nem tudjuk azonnal befejezni a munkát.

Elterjedt a dryvit háló elnevezés is az üvegszövet hálóra, ez egy polisztirol hőszigetelő anyag korábbi nevéből származik. A dryvitozás eredetileg egy hungarocell hőszigetelő rendszer beépítését jelenti.

Válasszuk a megfelelőt!

Nem mindegy, milyen üvegszövet hálót vásárolunk a homlokzati szigeteléshez. Tegyünk különbséget beltérre vagy kültérre alkalmazható termék között. A homlokzati szigeteléshez az utóbbi alkalmas.

Segítségünkre van az európai műszaki engedélyezés jelzése is, az úgynevezett ETAG 004 szabvány. Ha rendelkezik ezzel, megfelelő a termék, mert csak ezek használhatók homlokzati szigeteléshez, ez a garancia a jó minőségre. Nem érdemes ismeretlen gyártó olcsó termékét megvenni, mert a szigetelés látja kárát.

A felsoroltakon túl súlya legyen legalább 145g/m2, rendelkezzen szétcsúszásgátló bevonattal, jellemezze magas szakítószilárdság. Ez utóbbi különösen lényeges, mert a rossz minőség repedezettséget okozhat.

A homlokzati szigetelés jelentős költségekkel jár, de ne az üvegszövet hálón akarjunk spórolni Vásároljuk jó minőségő, ismert gyártótól származó terméket.

Végül egy praktikus tanács a vásárláshoz, vegyünk 10%-kal több anyagot, mint amekkora a falazott felület, ez az átfedések, átlapolások miatt is lényeges.

Így kerüljön a háló a szigetelésre!

Az üvegszövet háló felhelyezése nem bonyolult folyamat, de nem szabad a sorrendet felcserélni, és a látszólagos apróságokra is figyelni kell, csak úgy lesz tartós a végeredmény.

Ha már fel vannak erősítve a szigetelőlapok, helyezzük fel, ágyazzuk be az élvédőket a sarkokhoz és a nyílászárók környezetébe, ezzel megakadályozzuk a sarkoknál a repedések kialakulását.

Szabjuk le előre a hálót, számítva a 10 cm-es átfedéseket. Gyakran magán a hálón is találunk ilyen jelölést, ami segít az átfedések kialakításában.

Az egyik módszer szerint fogas glettvassal vigyük fel a felületre a ragasztót vagy glettanyagot, majd a megfelelő átfedéssel tegyük fel a hálót. Ezután glettvassal húzzuk át a felületet, így a ragasztó a háló külső oldalára is felkerül. Simítsuk el simítóval, vagy közismert nevén glettelő lepkével.

A másik módszer szerint először vigyük fel a ragasztóanyag 60-70 %-át, simítsuk el. Ezután helyezzük rá a hálót, majd a maradék glettanyagot is vigyük fel.

Mindkét esetben fontos, hogy a háló teljes felületét takarja el a ragasztó.

Ügyeljünk a sorrendre! Mindig a ragasztóanyag kerül fel először a szigetelőanyagra, a háló csak azután. Hibás technológia a háló közvetlen felhelyezése a szigetelőlapra, majd a ragasztó simítással való átnyomása. Így nem érintkezik mindenhol a ragasztó a felülettel, nem is lesz egyenletes, így nem is tapad megfelelően.

Az is hiba, ha elmarad a felület simítása, mivel akkor a védelem sem tökéletes, és a vakolt, festet felület sem lesz olyan profi kialakítású.

Az üvegszövet háló előnyei

A szigetelőlapokkal borított falat ellenállóbbá teszi. Előfordulhat, hogy mechanikai hatások érik: tárgyak ütődnek hozzá, kerékpárt támasztanak a falhoz, nekimennek, a háziállatok is kárt tehetnek benne. Természetesen nagyobb fizikai behatolást nem véd ki, de a kisebb sérülésektől megóvja a homlokzatot.

A környezeti hatásokkal szemben is véd. Az üvegszövet háló jól követi a ház mozgását, amelyek a hőingadozás nyomán keletkeznek, így megelőzi a vakolat repedezését is.

Esztétikai előnyökkel is jár: az üvegszövet háló segíti a ragasztóréteg tapadását a szigetelőlapokon. Ez fokozza a stabilitást és segít az egyenletes felület kialakításában.

A hálóval megerősített ragasztófelület egyenletes felületével jó alapja a vakolatnak és a festékrétegnek. A kész homlokzaton jobban látszanak a hibák, ezt megelőzhetjük a szinte tükörsima felület kialakításával. Ha repedezések alakulnak ki egy falfelületen, az esztétikai hátránnyal is jár.

A rendszer fontossága

A hőszigetelés tervezésekor érdemes rendszerben gondolkozni, csak így lesz minőségi a kivitelezés. Ez azt jelenti, hogy a hőszigetelő lapok gyártója ajánlást tesz a kompatibilis hozzávaló megválasztásához. Ezek például a ragasztó, a dübelek, a vakolatalapozó, a nemesvakolat. Ebbe a rendszerbe illeszkedik az üvegszövet háló. A véletlenszerűen megvásárolt háló kockázatot rejt magába, míg, ha a rendszer része, bízhatunk a sikeres szigetelésben.

Szigetelés tervezésekor tehát ne feledkezz meg az üvegszövet hálóról se: webáruházunkban a hő- és hangszigetelő anyag kiegészítők között találod.

Kapcsolódó cikkek:

Az őszi homlokzati szigetelés előnyei és hátrányai

Tévhitek a hőszigetelésről és az üveggyapotról

Padlásfödém szigetelése utólag

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel