10 érv a műanyag nyílászárók mellett

Építőanyag.hu

Szakember épít be új műanyag nyílászárót egy lakásban. Tíz érvünk is van, ami miatt te is műanyag nyílászárót akarsz vásárolni

Nyílászárócsere előtt állok, milyen anyagból válasszak? Gyakran kérdezik ezt a vásárlóink. Az új ablak, ajtó már önmagában minőségi változást hoz otthonodban, vásárlás előtt azonban több szempontot is figyelembe kell venned. Érdemes részleteiben is megismerni az egyes típusokat.

Ma a PVC-ből, vagyis a műanyagból készült nyílászáró a legkeresettebb típus. Az előző évtizedekben ugyanis már bebizonyították, hogy akár építkezéskor, akár lakásfelújításnál remek választás - korszerű és energiatakarékosságot segítő kialakításuk miatt.

Összegyűjtöttük legfontosabb érveinket, amelyek a műanyag nyílászárók mellett szólnak, és tanácsot adunk a vásárláshoz is.

Esztétikus megjelenés

Az ablakok ajtók formája, színe, anyaga meghatározza a ház jellegét, ezért nem mindegy, milyen típusút választunk.

Legnépszerűbbek a fehér műanyag nyílászárók: nem véletlenül, hiszen a fehér szín időtálló, elegáns, új hatást kelt.

Ha az épület jellegéhez inkább fa nyílászáró illene, de a műanyag ablak-ajtó előnyös tulajdonságairól és kedvező áráról nem akarunk lemondani, fóliázott, famintázatú termékekkel műanyag nyílászáróval is megoldható a dilemma. Többféle árnyalatban készülnek a famintázatú darabok a diótól a mahagóniig.

Különleges termék az alumíniummal borított műanyag nyílászáró, ami ötvözi a két anyag jó tulajdonságait és időtállóságát. Hátránya, hogy jóval költségesebb, mint a többi nyílászárótípus.

Kiváló hőszigetelő képességgel bírnak a műanyag nyílászárók

Ma a nyílászáró kiválasztásának legfontosabb szempontja a hőszigetelő képesség, vagyis hogy mennyire tudja a kinti hideget vagy forróságot kizárni.

Ha csak ezt az egy szempontot nézzük a számos előnyös tulajdonság között, már ebben is jók a műanyag nyílászárók.

Légkamrák

Akár ablakokról, akár teraszajtóról vagy bejárati ajtókról van szó, a homlokzati nyílászárók remek hőszigetelő képességüket a keretben kialakított légkamrának is köszönhetik. Ilyen légkamrákat csak a műanyag nyílászárókban lehet kialakítani, és ha abból indulunk ki, hogy a keretbe zárt levegő mennyire jól szigetel, könnyű belátni, hogy minél több légkamrával rendelkezik például egy ablak, annál jobb a hőszigetelő képesége.

Több rétegű üvegezés

A légkamrák mellett az üvegezésnek is nagy jelentősége van. Az alaptípus két réteggel rendelkezik, de aki jobb hatásfokú nyílászárót akar választani, az háromrétegűt vásárol.

Érdemes megemlíteni, hogy minél több rétegű az üvegezés, annál nehezebb a nyílászáró, ezt érdemes bekalkulálni a méretezésbe, vagyis hatalmas ablakszárnyak helyett inkább 2 vagy három kisebbet beépíteni. Szellőztetés szempontjából is az utóbbi megoldás a praktikusabb.

Argon gáz a rétegek között

Az üvegrétegek nem egyszerűen a közöttük lévő levegő segítségével szigetelnek, hanem azok a gázok is fokozzák a hatékonyságot, amivel a rétegek közti űrt megtöltik. Ez a gáz leggyakrabban argon.

Bevonat az üvegen

Itt még nem ért véget az üvegrétegek hatékonyságának javítása. Egy úgynevezett Low-E bevonattal is elláthatják a további javítás érdekében.

Az új nyílászárók a külső zajok nagy részét kiszűrik

A felsorolt tulajdonságok nem csak a hőszigetelő képességet növelik, hanem jelentősen javítják a külső zajok kizárását is.

Aki egy amúgy is csendes utcában lakik, talán nem is szembesül úgy ennek jelentőségével, mint az akinél az utcai zaj akár olyan fokú lehet, hogy nem csak a pihenést, de a mindennapi tevékenységet is zavarja. Gondoljunk csak a gyerekek délutáni alvására, az iskolások tanulására, vagy a home office-ban dolgozók munkakörülményeire.

Már egy kétrétegű üvegezés is jelentős zajszűrő funkcióval rendelkezik, de vásárlóink tapasztalata alapján a háromrétegű üvegezés esetén még feltűnőbb a különbség. Minél több rétegű az ablaküveg, annál csendesebb lesz a lakás!

Hogy egy nyílászáró milyen hang-és hőszigetelési értékekkel rendelkezik, azt a vásárlásnál megtudhatjuk, ha a csomagoláson az Uw értéket keressük. Ablakok esetében ennél többet is elárul az Ug az üvegezésre, és az Uf a keretre vonatkozó érték. A kisebb szám minden esetben jobb szigetelő képességet jelent.

Védelem a külső por ellen is

Jelentősen csökken a lakásba jutó por is a műanyag nyílászáróknak köszönhetően. Egyrészt az ablak és ajtókeretek melletti réseket szigetelőanyaggal töltik ki, másrészt az ablaktáblák, ajtószárnyak szorosan, majdnem légmentesen záródnak.

A műanyag nyílászárókat pontos tervezéssel és kivitelezéssel készítik, az erős vasalat tartja a helyén, nincs elmozdulás.

A műanyag nyílászárók alapanyaga a PVC vagyis polivinil-klorid. A hőmérséklet változására minimális tágulásra vagy zsugorodásra lehet számítani, ami gyakorlatilag állandó méretet jelent, nem alakulnak ki rejtett rések, ahol a por bejutna a lakásba.

A műanyag is különböző minőségű lehet, ami befolyásolja a méretváltozást. Ezért fontos, hogy olyan gyártótól vásároljunk, amelyik jó minőségű alapanyaggal dolgozik, mert csak akkor érvényes az ablakainkra, ajtóinkra a fent említett csaknem állandó méret.

A modern ablakok üvegezése nagyban eltér a hagyományostól. Résmentes és légmentes az üvegtáblák behelyezése, a szigetelést szilikon biztosítja.

Hosszú élettartam

Aki új műanyag nyílászárót építtet be, annak néhány évtizedig nem lesz gondja velük. A gyártók bizonyos számú évre vállalnak garanciát a gyártmányukért, de a mindennapi élet gyakorlata azt mutatja, hogy ennél sokkal többet, akár évtizedekkel többet is kibírnak úgy, hogy funkciójukat tökéletesen betöltik. Ez az időszak 30, 40 vagy akár 50 év is lehet.

Mi az oka, és mitől függ a hosszú élettartam?

Első helyen az időjárással, környezeti hatásokkal szembeni ellenállást szokták említeni. A fagy, a tűző nap, a csapadék, a közlekedés okozta légszennyeződés sokkal kevésbé árt a műanyag nyílászáróknak.

A hosszú élettartam a vasalat minőségétől is függ. Ez biztosítja, hogy az ablak évtizedekig hibátlanul működjön. Egyrészt jól záródjon, másrészt azt is kibírja, hogy akár a nyitó, akár a bukó funkciót naponta többször is használjuk. A bukó funkciónál különösen fontos a stabilitás, mivel az egész ablak súlya a vasalatra nehezedik. Régebbi ablakoknál könnyen kifordult az ablaktábla, ma ezt már egy külön biztonsági funkcióval védik ki.

A műanyag nyílászárók beépítése és használata gazdaságos

Ha néhány napos munkával szeretnénk kellemes lakókörnyezetet kialakítani, akkor a műanyag nyílászáró tökéletes. Kiszállítás után a kész nyílászárót a gyakorlott szakemberek rövid idő alatt beépítik. Átlagos méretű lakás esetében akár két nap alatt is megtörténhet, úgy, hogy a szigetelőhab megkötésre is időt hagynak a takarólécek felhelyezéséig.

Beépítésük rövid és hosszú távon gazdaságos. A kedvező ár mellett hosszú élettartamra, sokkal ritkább ablakcserére kell számítanunk.

A háztartási kiadások összköltsége jelentősen csökken, nem csak időszakosan, hanem több évtizedet át, mert ha nyílászárók jól szigetelnek, kevesebbet kell fűtésre és hűtésre költeni.

Minimális karbantartás

Karbantartása gyors, egyszerű és olcsó. Ez egyrészt a szennyeződések eltávolítást, másrészt a vasalat és tömítés rendszeres ellenőrzését jelenti.

A PVC nyílászárót a legkönnyebb tisztítani, a szennyeződést akár nedves ruhával, vagy nedves tisztítókendővel is elvégezhetjük. Fontos az ablakfelület tisztántartása is, mert a rárakódott por gátolja a fény bejutását.

Ne használjunk a kerethez sem maró vagy durva szemcsés tisztítószert, az ablaküveg pedig még kényesebb. Csak puha tisztítókendővel és ablakmosó folyadékkal tisztítsuk.

Emellett a tömítések tisztántartása és a vasalatok olajozása is fontos, ez utóbbi legalább évente egyszer.

Nagyobb biztonság

A modern műanyag nyílászárók nagyobb biztonságot nyújtanak a betörések ellen, mint a hagyományos ablakok. Az erős ablakkeret, a többrétegű üvegezés hatékony betörésvédelmet nyújt. Emellett érdemes megemlíteni a biztonsági vasalatokat is és a kiemelésgátlót is.

A biztonságot fokozza a résszellőztető funkció is. A korábban említett nyitó és bukó állás mellett a kilincs 45 fokos elfordításával egy olyan szellőző rés keletkezik, ami kívülről nem látszik, az ablak kinyitását nem teszi lehetővé, de biztosítja a folyamatos légcserét. A résszellőztető funkció nem helyettesíti az utólagosan beépített biztonsági légbevezető szerkezeteket. Ez utóbbiak mellett a nyílászárók nem veszítenek biztonságukból, de biztosítják a gázmelegítők vagy gáztűzhelyek mellett az égéstermék távozását.

Kedvező ár-érték arány

Bár nagy a választék a nyílászárók között, érdemes összehasonlítani egy fából készült és egy PVC ablak árát azonos rétegszámú üvegezéssel. Már ebből is kiderül, hogy a PVC nyílászárók ára kedvezőbb.

A karbantartásra fordított összeg szinte minimális a fa nyílászárókkal szemben, amelyeket gyakrabban és költségesebben kell kezelni.

A beépítés költségei is előnyösebbek a fa és fém nyílászárókkal szemben. Több ajtó és ablak egyidejű cseréje esetén ez jelentős árkülönbözet is lehet.

Ennél a típusnál térül meg leghamarabb a befektetés a hosszú élettartam, a jelentős energiaköltség megtakarítás és a kedvező ár miatt.

Fenntarthatóság

A PVC nyílászárók a közvélekedéssel ellentétben kevesebbet ártanak a környezetnek, mint gondolnánk.

Gyártásukhoz kevesebb energia szükséges, mint egy ugyanolyan méretű fából készült ablakoz, ajtóhoz.

Az energiamegtakarításhoz és a káros szén-dioxid kibocsátás mértékének csökkentéséhez nagyban hozzájárulnak. A megtakarítást annak köszönhetjük, hogy légkamrás szerkezetükkel olyan szigetelést adnak, ami akár egy passzív háznak is megfelel. Ha kevesebb fosszilis fűtőanyagra van szükség, kevesebb a károsanyag-kibocsátás is.

A műanyag nyílászárók használatával kellemesebb lakóteret tudunk kialakítani, egyre függetlenebbé tudunk válni a fűtőanyagoktól, és sokkal alacsonyabb lesz a rezsiköltségünk.

Tanácsok a nyílászáró vásárláshoz

Nem véletlen, hogy napjainkban ez a nyílászáró típus a legkeresettebb és legkedveltebb. Mégsem mindegy, hogy hogyan vásárolunk és milyen terméket.

A webáruházunk nagy előnye, hogy sokkal több idő áll a rendelkezésedre a nyílászáró termékek megismerésére, összehasonlítására és kiválasztására. Ha kell, tanácsokat is kérhetsz ügyfélszolgálatunkon.

A választásnál érdemes ismert, bevált márkát keresni, és ellenőrizni, hogy a termék rendelkezik-e tanúsítvánnyal, ami a minőségbiztosítási elvárásoknak való megfelelést jelenti.

Kapcsolódó blogbejegyzések:

10 lépés az energiahatékonysághoz lakásfelújításkor

Milyen feltételekkel alakíthatsz ki új ablakot a házadon?

Mit tudnak az új 2 és 3 rétegű ablakok a régiekkel szemben?

Kapcsolódó termékek