Aljzatkiegyenlítés – A padló előkészítése

Építőanyag.hu

Aljzatkiegyenlítés

Kevés szó esik az aljzatkiegyenlítésről, pedig kihagyhatatlan lépés, és nagyban meghatározza, milyen minőségben tudunk később akár járólapot, akár parkettát, akár csak padlószőnyeget is letenni a járófelületeinkre.

Aljzatkiegyenlítés

Az egyik legnépszerűbb eszköz ehhez az úgynevezett önterülő aljzatkiegyenlítő habarcs. Nevével ellentétben nem elegendő csak vízzel elkeverni, kiönteni a padlóra, hogy az magától elterüljön. Dolgozni kell ezzel is, csak jóval könnyebb vele a munka másfajta habarcsokhoz képest.

Abban az esetben válasszuk ezt a megoldást, ha a kiegyenlítésre váró felület beltéren van, és minimum 1-3 milliméter, de maximum 2,5 centiméter az egyenetlenség az aljzatban. Különösen igaz ez járólapokkal való burkolásnál, hisz ott 1-2 millimétert még el tudunk dolgozni a ragasztóanyaggal is, de ennél nagyobb síktól való eltérésnél már mindenképp aljzatkiegyenlítésre van szükség. Ehhez az alapanyagot a Vakolat, csemperagasztó, habarcs, cement, szilikon kategóriában az Aljzatkiegyenlítő termékek között találod.

Aljzatépítés

A másik véglet, ha a fentebb említett 2,5 centiméretnél nagyobb az eltérés. Természetesen szükség esetén több rétegben is felvihetjük az anyagot, de ekkor már nem kiegyenlítésről, hanem aljzatépítésről beszélünk. Az aljzatkiegyenlítés inkább arra való, hogy előkészítsük vele a talajt a járólapoknak, egyéb burkolóanyagoknak.

A munkálatok megkezdése előtt nagyon fontos, hogy letisztítsuk a felületet, feltakarítsuk a port, a szennyeződéseket. Amennyiben töredezik a felület, akkor ezt előbb távolítsuk el.

Ha túl vagyunk az előkészítési folyamatokon, akkor jöhet az alapozás. Nem érdemes kispórolni, ugyanis a már meglévő talaj és a rákerülő aljzatkiegyenlítő nagy valószínűséggel eltérő nedvszívóképességgel bírnak, az alapozó pedig elősegíti a két réteg közti tapadást. Elegendő ecsettel vagy teddyhengerrel egy vékony rétegben felvinni a padlóra.

Ha az alapozás megszáradt, elővehetjük az aljzatkiegyenlítő habarcsot. Olvassuk el alaposan a rajta lévő utasítást, illetve kérjük vásárláskor az eladók segítségét! A megfelelő mennyiségű víz hozzáadása után lassú fordulaton keverjük csomómentesre. Érdemes egy pár percet állni hagyni, ez elősegíti a buborékmentességet. Ezt követően glettvas segítségével terítsük el az alapozni kívánt felületen. Az apró buborékokat a glettvas beszúrásával el tudjuk távolítani. De használhatunk a munkához speciális tüskés hengert is, ami eleve gondoskodik erről.

Burkolás

A felületen teljes kiszáradás után burkolható, ami 3-4 mm-es rétegvastagság esetén 24-48 óra, ennél nagyobb rétegvastagság esetén 24 óra/mm. Ha megszáradt a felület, tisztítsuk le, takarítsunk fel, és jöhet a következő látványos elem, azaz a burkolóanyagok, parketta lerakása, majd a lakás berendezése.

Ne feledd: ehhez a munkához az alapanyagot a Vakolat, csemperagasztó, habarcs, cement, szilikon kategóriában az Aljzatkiegyenlítő termékeknél találod.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan számoljuk ki a fugázóanyag mennyiségét?

Házépítés lépésről lépésre - belső munkálatok

Nagy tavaszi teraszfelújítás

Kapcsolódó termékek