Hálószobatrendek 2022: Az év legnépszerűbb dekor- és színtrendjei

Építőanyag.hu

hálószobatrendek 2022 színek és dekorációk

A 2022-es hálószoba design trendek között a legfontosabb az ötletes és rejtett tárolás, a friss, tavaszt idéző stílus, a természethez való kapcsolódás szó szerint és átvitt értelemben is.

A hálószoba az otthonod egyik legfontosabb tere. Helyet biztosít a elvonuláshoz, a kikapcsolódáshoz, és ami a legfontosabb, a pihenéshez.

A 2022-es év legfontosabb belsőépítészeti trendjei nem csak abban segítenek, hogy a lakásod szebb legyen, hanem abban is, hogy jól érezd magad otthon. Idén nagyobb hangsúlyt kap a természetközeliség a szobanövények, a természet és a virágoskert színeinek, a nyugodtabb árnyalatok, valamint a növényeket idéző díszítés segítségével - csakúgy, mint az általános lakberendezési trendeknél.

Szakítás a minimalizmussal a hálószobában - a részletgazdag díszítés megjelenése

Az utóbbi éveket jellemző minimalizmushoz képest előtérbe kerülnek a változatosabb felületeket, markánsabb motívumokat és virágmintákat felvonultató trendek. Fontosabbá vált az uniformizált, teljesen letisztult, már-már puritán megjelenésnél az egyediség és az élénkebb árnyalatok használata. Egyre elterjedtebb a természetközeliség, és ezt egyébként sokan nagyszerűen ötvözik a minimalizmussal.

A változások azon is mérhetők többek közt, hogy egyre többen keresnek az ágyhoz merész, hangsúlyos, egyedi fejtámlákat.

hálószoba trendek 2022 újra divat a magas ágytámla

 

Ismét hódítanak a mintás függönyök, szőnyegek, divatba jöttek a lambériák és a dekoratív, változatos textúrájú, színű és anyagú falburkolatok.

hálószoba trendek újra divat a falburkolat lambéria

 

Színek és minták 2022-ben

Mivel a természet iránti érdeklődés 2022-ben a belsőépítészeti trendek egyik fő iránya, az előrejelzések szerint a zöld és a zöldes tónusok lesznek népszerűek a hálószobákban is.

A zöld szakértők szerint és a színek pszichológiájában az egyensúlyt, a növekedést és a megújulást segíti, ami szinkronban van a hálószoba funkciójával is.

A másik divatszín a barna, ami a stabilitást, a kényelmet és a nyugalmat fejezi ki. A barna világosabb árnyalatai sikeresen tompítják az élénkebb színek hatását és remekül kiegészíti a világos felületeket. Nem csak a padló, hanem a fal, a mennyezet vagy a berendezés egy része is lehet például dióbarna, (#BCA07F), cappuccinobarna (#C19852) vagy mézeskalácsbarna (#AB8354).

hálószoba trendek színek barna

 

Visszatért a kék is; gondoljunk csak az év színére (Dulux „Bright Skies” 14BB 55/113 és Pantone „Very Peri” 17-3938), illetve az újra felbukkanó türkizkékre.

A negyedik divatszín 2022-ben a lila, mivel sokoldalúan használható, és meglepően sok más színhez illik.

A minták közül a csíkozás és a virágmotívum tér vissza, megszelídített formában. Újra népszerűek a finoman csíkozott tapéták, ágytakarók, függönyök, díszpárna huzatok.

Hódítanak a virágminták, elsősorban a rózsa, a levendula és a ázsiai boglárkafélék ábrázolása, illetve az ezeket a virágokat jelképező motívumok.

Természetközeliség sok szobanövénnyel, növényekről készült képekkel - a visszafogott alapszíneket remekül egészíti ki a zöld és a narancs pasztell árnyalata.

hálószoba trendek zöld növények természet közeliség

 

Merész és látványos a sötétzöld fal

hálószoba trendek merész zöld fal

 

Barna fal élénk színekkel kiegészítve

 

hálószoba trendek barna fal élénk színekkel

A fehér alapszínt nagyszerűen egészíti ki a spenótzöld (#64763C), mohazöld (#75925C) vagy méregzöld (#55684B) lakástextília

hálószoba színek fehér zöld narancs

 

Falburkolatok, lambériák a hálószobában is

A lambéria idén a hálószobák felkapott eleme lesz, mivel mélységet és textúrát kölcsönöz a térnek. Ugyanez a helyzet a falburkolatokkal. Ha jól választjuk meg a színt, vonzza a szemet, és a szoba központi elemévé válik. Tradicionális, otthonos hangulatot teremt, karaktert és egyéniséget kölcsönöz a térnek.

látványos falburkolat a hálószobában

 

Cluttercore, a minimalizmus ellentéte

Kreatív káosz, tetszetős “rendetlenség”, mint dekorációs elem. Úgy tűnhet, hogy a cluttercore pont az ellenkezője annak, amit a hálószobádban szeretnél látni, de ez tévedés.

Elég egy falat vagy falrészletet annak szentelni, hogy teleaggasd a kedvenc képeiddel, családi fotóiddal, kedvenc posztereiddel, és virágtartót, polcot biggyessz közéjük. Ide kerülhetnek különféle bizsuk is, esetleg táskák, kis tükrök - bármi, ami neked így, egy kupacban tetszik. Így teheted személyessé a hálószobádat.

cluttercore a kreatív káosz

 

A cluttercore, vagyis az eklektikus kreatív káosz titka az, hogy látszólag össze nem illő színeket, formákat, mintákat párosítunk össze, kontrasztot teremtünk, vidámságot, játékot viszünk a lakás egy helyiségébe.

Minél több növény

A természettel való újrakapcsolódás eszköze nem csak a földes és zöld árnyalatok, vagy a virágminták használata, hanem a szobanövények dekorációs elemként való használata is. Idén a meglévő virágok mellé szerezz be minél több zöld levelű növényt, például filodendron fajtákat, anyósnyelvet, gyompálmát, majomkenyér-féléket, pozsgásokat.

Multifunkcionális bútorok

Többféle feladatra használhatók, emiatt praktikus darabok, egyben dizájnelemek a hálószobában a multifunkciós bútorok. Ilyenek például az ülőkeként és tárolódobozként is használható ládák és kosarak, a lehajtható, polcokká és asztallá alakítható szekrények, az ággyá alakítható kanapék, a többféleképpen összerakható fotelágyak, az szétnyitható és szükség esetén újra összecsukható íróasztalok, vagy épp az íróasztalként is használható fésülködőasztalok.

Ötletes tárolás a hálószobában

Bár a minimalizmus visszaszorul, továbbra is fontos a rend, a rendezettség, a tisztaság és harmónia érzete a hálószobában. Emiatt is ilyen hangsúlyosak a különféle rejtett tárolási módok.

Éppen ezért nem árt például ágyneműtartós ágyban gondolkodni. A panellakásokban érdemes meghagyni a beépített szekrényeket, és az ajtókat kicserélni, a tokot, borítást megújítani, hogy szinte belesimuljon a falba. A beépített bútorok egyébként is egyre népszerűbbek a hálószoba rendezettebb kialakítása érdekében.

 

ágynemű tartó

ötletes tárolás a hálószobában

 

 

rejtett tárolás a hálószobában

 

A gipszkarton tárolók, polcrendszerek, térelválasztók is rendezettebbé teszik a szobát.

 

Kapcsolódó cikkek:

2022-es trendek a lakberendezésben

A hajópadló előnyei és hátrányai

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

 

Fotók: Devon Janse van Rensburg, Julia Evans, Prydumano Design, Spacejoy, Nathan Van Egmond, Sidekicks Media, Manja Vitolic / Unsplash, IStock

Kapcsolódó termékek