Így ne szállíts építőanyagot!

Építőanyag.hu

cement nem biztonságos szállítása

Az építkezés során számtalan esetben futhatunk bele logisztikai, szállítási problémába. Vagy az építkezési terület nehezen megközelíthető nagyobb járművekkel, vagy nem rendelkezünk a szállításhoz szükséges gépparkkal.

Nézzük az építőanyag szállításának  alapfeltételeit és szempontjait!

 

Miért nem alkalmas a személyautó?

Az egyik legjellemzőbb gond az építőanyagok szállítása során, hogy nem rendelkezünk saját, megfelelő gépjárművel. A személyautók többsége igen korlátozott mennyiségig és méretig alkalmasak arra, hogy azzal juttassuk el az építőanyagot a célállomásig.

Lássuk be, a csomagtartó csak minimális mennyiségű téglát, cementes zsákot tud elnyelni, s a súlyeloszlás miatt az sem túl nyerő, ha a két hátsó kerékre áll tőle a családi kombi.

Ilyen esetekben mindenképp szállítócégre van szükségünk. Az építőanyagokat forgalmazó cégek többsége fel van készülve erre a problémára, és igyekszik is segíteni ebben ügyfeleinek. Vagy tudnak profi szakembereket ajánlani, vagy eleve rendelkeznek erre saját megoldással.

Az építőanyag.hu oldalán többféle szállítás mód közül lehet választani. Gyártói fuvar és saját flotta is a vásárlók rendelkezésére áll.

 

Milyen problémákkal találkozhatunk még?

Nem csak a súly okozhat gondot, hanem a méret, illetve azon belül a formátum is. Az sem mindegy, hogy földet, zsákos anyagot, betont, esetleg nagyobb elemeket kell szállítani. Nem mindegyik teherautó alkalmas mindennemű építőanyag fuvarozására.

Beton szállítására kifejezetten erre tervezett jármű szükséges. A járműben vagy a már készre kevert betont szállítják, szállítás közben folyamatosan forgatva, percenként 2-6 fordulattal, vagy a készre keverést a járműben végzik menet közben.

Hasonló kihívások elé állíthatnak minket az úgynevezett kész, előregyártott elemek is. Jellegükből adódóan platós kocsival, trélerrel, speciális járművel, vasúttal lehet csak megoldani a szállításukat. Hogy pontosan melyikre lesz szükségünk, függ az elem méretétől, súlyától, de még az útviszonyoktól is.

Szállítás közben az elemeket biztonságosan kell rögzíteni; a tervező által megadott pozícióban, meghatározott pontokon, esetleg teljes felületen alátámasztva kell szállítanunk. A több sorban felrakott elemek alátámasztása és a sorok száma szintén gyártói utasítás szerint történhet. Sőt, a szállítójármű egyenletes leterhelését biztosítani kell.

 

A rögzítésre is oda kell figyelni!

Az építőanyagok szállításának egyik sarkalatos eleme a szállítás előtti rögzítésük. Ha nem megfelelően tesszük, még a felhasználásuk előtt megsérülhetnek, illetve többlet, téves rendelés előtt a visszaküldésük is problémássá válhat.

A raklapos termékeknél alapvető követelmény, hogy villás targoncával emelhetőek legyenek. Fóliázással vagy pántolással rögzíteni kell a raklapokon az építőanyagot. Pántolás esetén pluszban élvédőket is használni kell szállítás előtt. Így tudjuk a lehető leginkább megvédeni az árut az esetleges sérülésektől.

Akárhogy is szállítunk építőanyagot, az alábbi példákat senkinek sem javasoljuk lemásolni.

A vasszerkezet szállítása nem egyszerű feladat, de talán nem ez a legjobb megoldás rá.

vasszerkezet nem biztonságos szállítása

 

A tetőszerkezethez és padlóhoz szükséges faanyag szállításánál figyeljünk oda a teherelosztásra a fa felkötözésekor! Ugyanez igaz a cement és más, zsákos kiszerelésű építőanyag szállítására is.

faanyag nem biztonságos szállítása

 

Vannak olyan építőanyagok is, amelyek akár személyautóval is megoldhatók. De a vásárlás előtt azért gondoljuk át, biztosan alkalmas-e erre a családi verda.

a család autója nem alkalmas szállításra

 

A ház elkészültekor természetesen a bútorokra is gondolnunk kell. A barátok biztos nagyon szívesen segítenek a behordásukban, elhelyezésükben.

így ne szállíts bútort

 

Ha pedig a végére értünk az építkezésnek, s szeretnénk házavatót tartani, ne feledkezzünk meg a lufikról sem!

lufi szállítás

 

Kapcsolódó cikkek:

Milyen EPS-lapot válasszunk?

Hogyan érdemes az építőanyagokat szállításhoz becsomagolni?

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten

Kapcsolódó termékek