Melyik tégla a legjobb hőszigetelő?

Építőanyag.hu

Melyik tégla a legjobb hőszigetelő?

Amikor építkezésbe fogunk az egyik kardinális kérdés, miből készüljön a ház. Vagyis mi lesz a tégla anyaga és típusa. Ez azt is meghatározza, hogy kell-e hőszigetelő rendszer az épületre.

Szűkebb értelemben a tégla az égetett kerámia, tágabb értelemben pedig azok az építőanyagok, amelyekből a ház külső vagy belső falai épülnek. A hagyományos kerámia téglákon kívül a legismertebbek a pórusbeton és a vályogtégla.

Építkezéskor és felújításkor fő szempont, hogy az épületnek minél kevesebb legyen a hővesztesége, illetve hogy mennyire tudjuk mérsékelni a fűtésköltséget, nyáron a klímaberendezés használatát.

Éppen ezért jó, ha tisztában vagyunk az egyes téglatípusok hőszigetelő képességével, és az utólagos homlokzati szigetelés lehetőségeivel.

Tömör téglák és üreges téglák

Mielőtt számba vesszük, milyen téglatípusokkal találkozhatsz, fontos tisztázni, hogy a tégla szerkezetének milyen szerepe van a hőszigetelésben.

A tömör téglák hőtároló képessége kiváló, lassan melegednek fel és lassan hűlnek le. De a hőtároló képesség eltér a hőszigetelő képességtől. Minél több az üreg, minél több a levegő a falazóelemben, annál jobb hőszigetelő.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az üreges téglákat egyáltalán nem kell kiegészítő vagy utólagos szigeteléssel ellátni, mert ez az üreges tégla pontos típusától függ.

Vályogtégla

A vályogtégla környezetbarát, természetes építőanyag, amely hagyományos és mégis korszerű gyártási folyamat eredményeként születik. A vályog kötőanyaga az agyag, adalékanyagai a homok, esetleg aprókavics vagy kőzúzalék, töltőanyagok a szalma, törek, pelyva, faforgács és fűrészpor lehetnek.A vályogtéglák alapanyaga agyag és homok keveréke. Napon szárítják, minimalizálva ezzel a környezeti terhelést.

Lakóházak építésére alkalmas, kiváló hőtároló képességgel és páraszabályozó tulajdonsággal rendelkezik, így kellemes lakásbelsőt biztosít.

A vályogtégla segíti a természetes hőszabályozást, javítva az épület energetikai teljesítményét.

Kevésbé köztudott, de jó hangszigetelő képességekkel is rendelkezik.

A mai igényeknek és hőtechnikai elvárásoknak azonban önmagában már nem felel meg, csak homlokzati szigeteléssel együtt. Erre a kőzetgyapot alkalmas, vályogfalra ne tegyünk EPS lapokat, mert a lakótérben penészedés indulhat el.

Kisméretű égetett tégla

A kerámiatégla több száz éve bizonyít, mint építőanyag. Időtálló, nagy teherbírású, az időjárásnak ellenálló falazóanyag.

A kisméretű tömör tégla, ami a hazai építkezésben a múlt században élte fénykorát, még ma is remek építőanyagnak számít. Könnyű kezelhetősége és a már bevált jó tulajdonságai alapján ma elsősorban kiegészítő építkezéshez használják, mint amilyen az utólagos válaszfal építés, az épületbővítés, a pincefalak, boltívek építésére, kémények felújítására.

A tömör tégláknak a legjobb a hőtároló képességük. Ennek praktikus haszna a nyári hőhullámok elleni védelem. A fal nehezebben melegszik fel, így akár egy-egy rövidebb hőhullám után újra le tud hűlni, és a lakás hűvös vagy elviselhető klímája megmarad.

A kisméretű tömör tégla közel sem annyira jó hőszigetelő, mint a porózus szerkezetű építőanyagok. A hőtároló képesség a hidegben a hátrányává válik, az alacsony energiafelhasználású épületek követelményeinek nem felel meg kiegészítő szigetelés nélkül.

Jó hír, hogy erre a falazóanyagra kőzetgyapotot és polisztirolt egyaránt tehetünk, ha szakszerűen készül a szigetelés, nem kell penészedéstől tartani.

A szigetelőanyagok vastagságának megítélése is változott: míg korábban a szerény 5 centiméteres vastagságot gondolták megfelelőnek, ma már akár 20-30 centiméteres szigetelőanyagot is feltehetünk.

Gázbeton tégla

Az 1980-as években népszerű építőanyagnak számított. Nagy mérete, viszonylag könnyű súlya miatt gyorsan lehetett vele építkezni. Hőszigetelő képessége is az akkori követelményeknek megfelelő volt.

A gázbeton hátránya, hogy könnyen magába szívja a nedvességet, ami a penészedés elindítója lehet.

Pórusbeton - Ytong

A pórusbeton kvarchomokból, mészből, cementből és vízből áll. Ezeknek a természetes alapanyagnak a kitermelése nem terheli a környezetet, mivel a kvarchomok a földfelszín közelében bőségesen megtalálható. A pórusbeton, márkanevén az Ytong jellegzetessége az üreges szerkezet, mert sok kisméretű, levegővel töltött cellából áll.

Remek tulajdonságai miatt szeretjük, mint amilyen a szilárdság, a jó szigetelőképesség, a méretpontosság és sima felület.

Kiváló szilárdságának köszönhetően falazásra és más szerkezeti elemek létrehozására alkalmas.

A pórusbeton jó hőszigetelő képességgel bír, hozzájárulva az épületek komfortjához. Súlya miatt kisebb teherbírású födémekhez is használható, könnyen megmunkálható, és egyenletes felületet biztosít.

Kell-e a pórusbetont szigetelni?

Ez általánosságban az épület típusától és a felhasznált pórusbeton vastagságától függ.

A pórusbeton már az üreges szerkezetű, jó hőszigetelő képességű korszerű falazóanyagok közé tartozik. A legismertebb pórusbeton, az Ytong, bizonyos fajtái akár kiegészítő szigetelés nélkül is hatékony, mert a betonba zárt légbuborékok képesek jól szigetelni, ha megfelelő vastagságú a fal. Az Ytong Classic és az Ytong Forte falazóanyagokat 375 milliméteres vastagságban még szükséges kőzetgyapottal vagy polisztirollal szigetelni.

Az Ytong Lambda már 375 milliméteres vastagságban megfelel az alacsony energiaigényű épületekhez is, kiegészítő szigetelés nélkül.

Silka mészhomok tégla

Nagy szilárdságú falazóelem, amely természetes alapanyagokból, a mész, a homok és a víz keverékéből készül.

Nagy sűrűségű anyag, ebből adódóan hőtároló és hangszigetelő képessége kiváló.

Kiemelkedő hangszigetelés jellemzi, ideális társasházak lakásokat elválasztó falazatának, vagy hanggátló rendszereknek a kiépítésére.

A Silka tégla tűzálló és ellenálló az időjárással szemben.

A Silka téglafalat is érdemes szigetelni, különösen ha az épület hőszigetelése és energiahatékonysága fontos szempont.

B30-as tégla

A B30-as falazóblokk az 1970-es, 80-as években volt a legnépszerűbb, de még ma is kedvelt falazóanyag, akár külső, akár belső falakról van szó.

A B30-as blokkok erősek, így alkalmasak teherhordó falak építésére. A 30 cm-es falvastagságuk lehetővé teszi a stabilitást és a terhelhetőséget.

Bár nem a legtökéletesebbek, egészen jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A hagyományos falazóelemekkel szemben szerkezetük üreges, és a falazóblokkok pórusai csökkentik a hővezetést.

A B30-as blokk környezetbarát megoldást jelent, mert természetes anyagokból készül, és újrahasznosítható.

Emellett a mai igényeknek és követelményeknek megfelelően kiegészítő szigeteléssel kell javítani a ház hőtechnikai tulajdonságain. A szigetelőanyag, mivel ez is kerámia tégla, kőzetgyapot vagy üveggyapot is lehet.

Okostéglák

Elérkeztünk a ma kapható legjobb tulajdonságokkal bíró téglatípushoz, amit az építőiparban már okostéglának hívnak. Az okostéglák olyan termékek, amelyek többet nyújtanak, mint a hagyományos falazóelemek, mert segítenek csökkenteni a fűtési költségeket és hozzájárulnak az energiahatékony építéshez.

Anyaguk égetett kerámia, szerkezetük lyukacsos, azzal a plusz paraméterrel, hogy vagy a légkamrák felépítése vagy eltér az eddigiektől, vagy bizonyos típusok hőszigetelő anyagot tartalmaznak.

Két fő típusuk létezik. Az X-therm tégla 38 cm-től már nem igényel utólagos hőszigetelést, mert az ebből készült fal megfelel a mai hőtechnikai követelményeknek. A Thermo tégla üregeibe pedig kőzetgyapot szigetelőanyag kerül, ezért kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Mit tud a Porotherm okostégla?

A hagyományos falazóanyagok esetében a tégla üregszerkezete a tégla oldalával párhuzamosan, illetve arra merőlegesen fut. A korszerű okostéglák üregszerkezete X formájú, mint a Porotherm X-therm esetében. Több üreget tartalmaz, és az X szerkezetnek köszönhetően a meleg vagy hideg levegőnek nagyobb utat kell megtenni, emiatt lassabban melegszik, illetve hűl le a lakás.

Porotherm Thermo Rapid tégla kiegészítő szigetelés nélkül, kiemelkedő hőtechnikai adottságokkal bír, meghaladva a mai minimum elvárásokat is. Ez a tégla belsejében található kőzetgyapot szigetelőanyagnak köszönhető. A tégla síkra csiszolt, így pontos illesztést tesz lehetővé egy vékony Rapid ragasztóréteggel.

Az okostéglák ugyan drágábbak, mint akár egy hagyományos üreges szerkezetű építőanyagok, ám nem igényelnek kiegészítő hőszigetelést, ezért nem csak annak költségét, de az azzal járó munkát is megspóroljuk. Érdemes az épület méretét figyelembe véve számításokat végezni, melyik téglatípus éri meg jobban.

Ne feledd: építkezéshez a téglát webáruházunkban is megvásárolhatod otthonról, kényelmesen, néhány kattintással.

Kapcsolódó cikkek:

Kerámia falazótégla, válaszfal tégla - mit kell tudni a tégla típusokról a jó választáshoz?

Kerámia vagy pórusbeton téglát vásárolj a falazáshoz?

Átépítés, utólagos falmozgatás, válaszfalak építése

Kapcsolódó termékek