Kerámia falazótégla, válaszfal tégla - mit kell tudni a tégla típusokról a jó választáshoz?

Építőanyag.hu

A kerámiatégla közismert, nagy hagyományokkal rendelkező építőanyag, kedvelt falaóanyag, falazatok gyakran készülnek téglából, mert a téglaház ma is közkedvelt

Mi a különbség a válaszfaltégla és a falazó tégla között? Melyik kerámiatéglának és tégla típusnak mi a szerepe? Melyiket milyen téglafalazat készítéséhez használjuk? Ezt kell tudni tégla vásárlás előtt.

A kerámiatégla közismert, nagy hagyományokkal rendelkező építőanyag, évszázadok óta használják. Előnyös tulajdonságai miatt hazánkban a családi házak többsége téglából épül. Érdemes többet is tudni a tégláról, mint a legtermészetesebb építőanyagról, és különbséget tenni a falazó, illetve válaszfal téglák között.

A tégla előnyös tulajdonságai

A kerámiatégla alkotóelemei az agyag, a kvarchomok és a mész, amelyek a természetben megtalálható anyagok. Bár előállítása a kiégetés miatt energiaigényes, hosszú élettartama, környezetbarát tulajdonságai ellensúlyozzák ezt.

Bontás után sem számít veszélyes hulladéknak, újra beépíthető. Általában könnyen vágható, formázható, kevés hulladékot hagyva maga után. A kisméretű tégla kezelése könnyű, az üreges szerkezetű érzékenyebb a törésre vágásra, mert törés után veszíthet pozitív tulajdonságaiból.

Nagyon jó hőszigetelő és hőtartó képességgel rendelkezik, ezt a tulajdonságát használták ki a későbbiekben kifejlesztett kerámiatégla típusok gyártásánál.

A téglagyártás az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött. Míg ötven évvel ezelőtt csak a kismérető tömör téglákat használták, addig ma már az üreges szerkezű kerámiatéglák a népszerűek. Az új technológiával készült kerámiatéglák lyukacsos szerkezettel, különböző méretben, más-más nyomószilárdsággal és szigetelőképeséggel készülnek a faltípusnak megfelelően.

A hagyományos téglaház ma is népszerű, a  kerámiatégla nem ment ki a divatból, építkezéskor ezért vásárolnak sokan falazáshoz kerámia téglát az építőanyag webáruházból

A téglaház előnyei

Bár a téglaházak építése több időt igényel, megéri a fáradságot, mert cserében remek tulajdonságokkal rendelkező falazatot lehet építeni.

A hosszabb építési időnek az az oka, hogy a téglafalat csak tökéletesen száraz betonalapra lehet fektetni, ami hosszú heteket is igénybe vehet. A száradás az építés során is fontos, a téglákat összekötő habarcsnak is teljesen ki kell száradni a vízzáró vakolat felhordása előtt, ez ugyanis meggátolja a száradást, ami a fal penészedéséhez vezethet. A belső festéssel, tapétázással szintén várni kell a teljes száradásig. Mindez időigényes folyamat.

Mi az, amit cserébe kapunk?

A kerámiatéglából épült házak érték és időtállók, hiszen élettartamuk akár 100 év is lehet. Ismerünk olyan, a 20. század fordulóján épült téglaépületeket, amelyek ezt az időt jóval túl fogják haladni.

A téglafal masszív és nagy teherbírású, alkalmas több szintes házak építésre.

Biztonságos, mert jól ellenáll az időjárás okozta megpróbáltatásoknak.

Hagyományos kisméretű tömör tégla

A kerámiatéglák hagyományos méretét és formáját követik a kisméretű tömör téglák. Nagy szilárdságú, vakolva időjárásálló, nem éghető, tűzbiztos építőanyagok.

Bár a hagyományos falazási technológiát is lehetővé teszik, mégis inkább olyan kiegészítő szerkezetek építésére használják, mint amilyenek a pillérek.

A tömör téglák tömegük révén nagy hőtartó képességgel bírnak.

Üregszerkezetes kerámia téglák

Új generációját jelentik a falazó elemeknek a légkamrákkal kialakított kerámiatéglák. Ezek révén télen a lehűlés, nyáron a felmelegedés lelassul: jobban megtartja a hőt télen, nyáron pedig fordított a helyzet, lassabban forrósodnak fel a falak. Ez pedig az alacsonyabb rezsiköltségek elérésében segíti a ház tulajdonosát.

Az üregszerkezetes téglákkal masszív, erős falakat lehet építeni. Különösen érvényesül a fenntarthatóság, ha a homlokzatot hőszigetelő rendszerrel is ellátjuk, ami például egy kőzetgyapot szigetelést vagy hőszigetelő vakolatot jelent.

De nem minden falazótéglához szükséges külön szigetelés.

Falazótéglák

A teherhordó téglák kiválasztásánál két alapvető szempontot vegyünk figyelembe.

Az egyik szempont a tégla teherbíró képessége, vagyis a nyomószilárdsága, a másik hőátbocsátási képesség. Ez utóbbit az úgynevezett U értékkel jelölik. Minél kisebb az U-szám, annál jobb a hőszigetelő képesség.

Ha falazó téglát választunk, támpontot adhat, hogy egy 38 cm vastagságú már megfelelőnek mondható. Ezekkel már a szigorú energetikai szabályoknak is meg tud felelni az épület.

Nem minden esetben szükséges külső, kiegészítő hőszigetelés. Van olyan falazóelem, ami egyesíti a tégla jó tulajdonságait a hőszigetelő anyagok hatásával. Ebben az esetben a tégla üregeit ásványgyapot hőszigetelő anyaggal töltik ki. Ilyenek az 50 cm vastagságú Porotherm 50 Thermo Rapid Dryfix téglák.

Válaszfaltégla

Térelválasztó falak készítéséhez válaszfaltéglát használunk. Válaszfalakhoz könnyebb súlyú, de terhelhető (nem teherhordó), jól vakolható és szerelvényezhető elemeket fejlesztettek ki. Ezek a téglák keskenyebbek, de megfelelő nyomószilárdságúak.

Nem csak a tömör kerámiatégla népszerű, hanem az üreges kerámia tégla is a falazáshoz.

Szempontok a tégla típus kiválasztásnál és tégla vásárlása előtt 

Falazótégláknál tudni kell, egyszintes, vagy többszintes lesz-e az épület, és ennek függvényében kell kiválasztani a falazótéglát terhelhetőség szerint. Ezért a már korábban említett nyomószilárdság a választásnál elsődleges szempont, akár válaszfaltéglát, akár falazótéglát választunk.

A hőszigetelő tulajdonság a falazótégláknál, míg a hangszigetelő tulajdonság a válaszfal tégláknál jelent fontos szempontot.

Mérlegelendő, hogy árban melyik a legmegfelelőbb. Ehhez meg kell ismerni a különböző típusokat, a gyártók kínálatát az Építőanyag webshopban a tégla kategória alatt, és az azonos tulajdonságokkal rendelkező termékek árait érdemes összehasonlítani.

Kapcsolódó cikkek tégla témában

Falazat-típusok és falazóanyagok

Kerámia vagy pórusbeton téglát vásárolj a falazáshoz?

Átépítés, utólagos falmozgatás, válaszfalak építése

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 330 Ft / db
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 220 Ft / db
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel