A hidegburkolatok kiválasztásának szempontjai a lakásban

Építőanyag.hu

hidegburkolatok kiválasztásának szempontjai a lakásban

Számítanak az egyes helyiségek funkciói és az esztétikai igények is a hidegburkolatok megvásárlásakor.

A lakásban lefektetett hidegburkolatok egyrészt tartós megoldások, másrészt kifejezetten mutatósak, ha az otthonunknak megfelelő stílusú darabokat rakjuk le.

Több tényezőt is figyelembe veszünk, amikor hidegburkolatot választunk. Elsőként jó, ha tisztában vagyunk a típusaival, a felület tulajdonságaival, a színek és mintázatok szerepével. A stílus és a minőség meghatározásában a járólapok fontosak, ezekhez választjuk a falburkolókat, éppen ezért a továbbiakban a padlólapokat nézzük meg közelebbről.

 

Gres, kerámia, terrazzo

A mázatlan vagy mázas gres, vagy kőporcelán az egyik legnépszerűbb építőanyag. Alapanyaga agyag, földpát, epoxigyanta és kőszemcsék.

A gres anyagában színezett, homogén, eredetileg mázatlan, a kőlapokra hasonlító kerámia termék. Mázatlan formában felülete igen érdes, ettől ugyan nehezebb tisztítani, de biztonságosabb és megjelenése rusztikus. A máz nélküli gres műszaki tulajdonságai nagyon jók, sok esetben meghaladják a természetes kövekét.

A mázas gres kopásállósága a máz összetételétől függ, érdemes figyelembe venni a jelölést és a helyiség igénybevételétől függően választani.

Érdemes megjegyezni, hogy a kopásállóság nem azonos a karcállósággal. Például a mázas fényes greslapok lehetnek nagy kopásállóságúak, ugyanakkor könnyen karcolódhatnak.

Rendkívül nagy választékban kaphatók szín, minőség, méret vonatkozásban.

Vásárlásnál mindig számoljunk legalább 10 százalékkal többet, mert ha pótlásra kerül a sor, nem biztos, hogy a greslapból legközelebb ugyanolyat kapunk, ugyanis gyártási alapanyagból adódó tónus eltérések lehetnek a szériák között.

Népszerűségben vetekszik a greslapokkal a kerámia, ami fehér vagy vörös agyagból készül. A máz alapja kaolin, üveg és homok, ehhez különböző színező- és adalékanyagok kerülnek. Ez a magas hőmérsékleten előállított kemény anyag remek padlóburkoló.

Érdemes egy másik jelöléssel megismerkednünk, ami segít a választásban.

A kerámia lapok gyártása közel 1800 fokon történik, égetés során válnak kész termékké – ezt egy nemzetközi szabvány, az N14411 szabályozza. Ha hibátlan áru kerül le a gyártósorról, akkor ennek a szabványnak megfelel. Ha mégis valamilyen hiba előfordul, ami a minőséget nem rontja, de az esztétikai megjelenést igen, akkor az MS jelzést kapja. Ilyen hiba lehet felületi (mázhiány, tűszúrásos felület, színeltérés, karcosság), vagy méretbeli (milliméteres méreteltérés, némi görbeség). Fontos megjegyezni, hogy ezek a termékek is megfelelnek szabványnak, tehát műszaki tulajdonságai, mint például a kopásállóság vagy a hajlítószilárdság nem sérülnek.

Olyan helyekre, ahol nem probléma egy kis esztétikai eltérés – például kamrákban, tárolóhelyiségekben – az MS jelzéssel ellátott kedvezőbb árú padlólap is megfelelő lehet.

A terrazzo egy öntött, csiszolt műkő, amely egyre népszerűbb. Anyaga beton vagy műgyanta, amelybe márvány vagy gránit szemcséket ágyaznak be. A kész termék a csiszolásnak köszönhetően enyhén csillogó, esztétikai értéke magas.

Mind a termék ára, mind lerakása magasabb költségekkel jár, mint az eddig említett hidegburkolóké, de cserében különleges minőséghez juthatunk. Lerakását nem javasoljuk házilag kivitelezni, ehhez jól képzett szakember kell.

Nagyon tartós, ellenáll a víznek, felületén nem tapadnak meg a baktériumok. Tágas terekben mutat jól, például nappaliban, vagy nagy méretű fürdőszobában.

 

Milyen legyen a hidegburkolat felülete?

A felület tulajdonságainál nem a mintázatra vagy a színre gondoltunk, hanem a kopásállóságra és a csúszásgátlásra.

Kopásállóságon azt értjük, hogy mennyi ideig tartja meg a felület minőségét a burkolat, amit a gyártók PEI (vagy P) 1-PEI 5-ig számozással jelölnek. Minél nagyobb ez a szám, annál tovább lesz szép a burkolatunk, és marad ép a felülete. Egy olyan szobában, ahol puha cipővel járunk, és nem nagy a járólapok igénybevétele, elég akár a P1-es kopásállóságú padlólap, míg egy nagy forgalmú üzletben csak a P5 a megfelelő. A konyhába legalább P3-ast válasszunk. Ennek megfelelően megállapíthatjuk, hogy a lakásunkba mi a legmegfelelőbb.

Ha azonos felületet alakítunk ki több helyiségben, akkor a legmagasabb igénybevételnek megfelelőt válasszuk.

A csúszásmentességet nem elég ránézésre megállapítani, ehhez segítséget is kapunk a gyártótól. A burkolók csomagolásán ugyanis fel van tüntetve a csúszásmentesség mértéke, R9-12 mértékben, ahol a magasabb szám a mentesség erősségét jelenti. Ha ilyen jelölést nem találunk a terméken, akkor valószínűleg elmaradt a bevizsgálás, de azért érdemes írásos dokumentációt kérni a gyártótól erre vonatkozóan. Otthoni felhasználásra, fürdőszobában, konyhában általában 10-11-es jelölésű megfelelő, ebben a kategóriában általában nem megy a csúszásgátlás a tisztíthatóság rovására.

 

így válassz hidegburkolatot a lakásba

 

Ami a választásnál még segíthet

Amikor elindulunk burkolólapokat vásárolni vagy körülnézünk a neten, hatalmas választékkal találjuk magunkat szemben. Az eddig felsoroltakon kívül azonban figyelembe kell venni lakótereink adottságait, mint a méret, a burkolandó helyiségek száma, a fényviszonyok, és nem utolsó sorban a saját ízlésünket.

Néhány gyakorlatban bevált tanáccsal segíthetünk a választásban.

-        Kis lakás méretének látványát nagyíthatjuk, ha az egymásból nyíló, nyitott terek azonos burkolatot kapnak. Például az előszoba, a konyha, a fürdőszoba és a mellékhelyiség lehet egyforma. Ebben az esetben a szükséges legnagyobb kopásállóságú és csúszásmentes terméket válasszuk, hogy a fürdőszoba és a konyha biztonságos használatának is megfeleljen.

-        A nagyobb méretű lapok a közhiedelemmel ellentétben kisebb helyiségeket is nagyítanak optikailag.

-        A világos színek a tágasság érzetét keltik, míg a sötét és túl erős színek optikailag kicsinyítik azt.

-        A visszafogott föld színek nyugtatóan hatnak, és mellettük bátrabban tudunk élni az élénk divatszínek használatával egy-egy lakberendezési tárggyal.

-        A jó színválasztás a fuga színére is vonatkozik. Például nem szerencsés fehér kőhöz fehér fugát választani, jobb, ha árnyalatnyi eltérés van köztük. Így karakteresebb lesz a járólap, a fuga pedig kevésbé látszik piszkosnak.

-        Vigyázzunk az erősen mintázott lapokkal! Ne az egész felületet borítsuk vele, csak díszítőelemként használjuk.

-        A legszebb burkolólapot is tönkre lehet tenni, ha a lerakása nem történik szakszerűen. Ez az alapfelület gondos előkészítésétől a fugázásig minden lépésre vonatkozik.

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Kisokos a burkolatokhoz: melyik helyiségbe milyen járólap vagy padló illik?

Aljzatkiegyenlítés – A padló előkészítése

Hogyan számoljuk ki a fugázóanyag mennyiségét?

Kapcsolódó termékek