Mit kell tudni a hungarocell szigetelésről?

Építőanyag.hu

hungarocell szigetelés xps eps

Sokoldalú szigetelőanyag a hungarocell néven ismert polisztirol. Ezt részben jól használható alapanyagának, részben pedig a széles termékválasztéknak köszönheti.

Az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag az EPS/XPS lap, vagyis polisztirol, közismertebb nevén hungarocell. Olcsó, könnyen kezelhető, és a felhelyezéséhez szükséges kivitelezési munkálatok is viszonylag egyszerűek. Blogunkban már többször esett szó erről a sokoldalú szigetelőanyagról: egyik cikkünkben azt részleteztük, hogy milyen célra milyen EPS-lap felhasználása ideális, átfogóan ejtettünk szót a hőszigeteléssel kapcsolatos tudnivalókról, az utólagos hőszigetelés során a helyhiányból adódó problémákról és a belső hőszigetelés lépéseiről.

Most az EPS vagy XPS szigeteléssel részletesebben foglalkozunk.

Alap tudnivalók a polisztirol szigetelésről

A polisztirol habosított műanyag, expandált és extrudált változatban gyártják. Az előbbi apró golyócskákból áll, amelyeket vagy így, granulátum formájában használnak fel, vagy táblává préselve. Az expandált polisztirol vagy EPS egy innovatívabb változata a grafit tartalmú szigetelőanyag, ami akár 30%-kal hatékonyabb, mint a sima fehér lapok. A grafit tartalmú EPS táblák esetében a fokozottabb hatékonyság miatt a keskenyebb típusok is megfelelőek lehetnek adott felületekre, ezért ezek kifejezetten alkalmasak homlokzati szigetelési feladatokra.

Az XPS vagyis az extrudált polisztirol sűrűbb és masszívabb anyag, mint az EPS, jobban ellenáll a nedvességnek is. E jellemzői miatt lábazatok és padlók szigetelésére szokták javasolni.

Az XPS lapok nyomásálló tulajdonságai nagyon jók, ezért akár lépésálló vagy még nagyobb teherbírást igénylő felület is szigetelhető velük (pl. garázspadló). Ugyanezért alkalmas az XPS a lábazatok szigetelésére is, nem kell attól tartani, hogy a kintről érkező fizikai behatások megbontják a fal egységét.

A polisztirol, mivel műanyag, kevés nedvességet vesz fel. A változatok közül az XPS kifejezetten nedves helyeken is használható, olyannyira, hogy az ehhez megfelelő típusait fordított rétegrendű tetők, lapostetők és zöldtetők szigetelésére is ajánlják a lábazatok és földfelszín alatti falak szigetelése mellett.

A polisztirol és a vele kapcsolatos tévhitek

A polisztirol szigetelésnél érdemes gondot fordítani arra, hogy a páraáteresztő képessége alacsony, így a vele szigetelt ingatlanban penészesedés indulhat el, ha nem figyelünk a szellőztetésre. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a penészedés olyan helyeken tud kialakulni, ahol páralecsapódás történik, pára pedig ott válik ki a levegőből, ahol az hideg felülettel érintkezik. Ha a szigetelés profi minőségben készül el, és nem alakulnak ki hőhidak, akkor nem lesznek hideg falak sem, ahol kiválhat a nedvesség a levegőből. A házat pedig szellőztetni kell (akár kifejezetten erre a célra kialakított szellőztetőrendszer segítségével), illetve a páratartalom optimális szinten tartására - különösen télen - amúgy is érdemes odafigyelni.

Napjainkban népszerű a természetes anyagok felhasználása az építkezések és ingatlan karbantartások során. A természetes anyagok hívei előszeretettel ragasztják azt a megbélyegző címkét a polisztirol szigetelésre, hogy alapanyagával, illetve azzal, hogy az esetleges égése során káros anyagok kerülnek a levegőbe, terheli a környezetet. Ez több ok miatt sem állja meg a helyét.

Egyrészt, mivel a polisztirol sem a környezetben található természetes anyagokkal, sem az építkezés során felhasznált anyagokkal (habarcs, mész, gipsz, cement stb.) nem lép reakcióba, az élettartama során tulajdonképpen indifferens a környezetével. Élettartama hosszú, öregedési folyamata igen lassú. A közvetlen napsugárzás elöregíti és porózussá változtatja, de ha megfelelő vakolás mellett a megfelelő helyen alkalmazzuk, erre kevés az esély. Kiváló hőszigetelési tulajdonságai révén pedig lehetővé teszi, hogy télen a fűtéssel, nyáron pedig a légkondicionálással a korábbiakban szokásos energiafogyasztás közel felével ugyanazokat az eredményeket érjük el. Ezzel áttételesen is hozzájárul ahhoz, hogy kíméljük a környezetünket.

A modern polisztirol termékek gyártása során olyan adalékanyagokat adnak hozzá, és olyan külső bevonatokkal látják el, amelyek bizonyos szintig megakadályozzák a gyulladást, lassítják az égést, ilyen módon akadályozva meg, hogy káros égéstermékek kerülhessenek belőle a levegőbe.

Amit még fontos tudni a polisztirol termékekről

A polisztirol szigetelőanyagok termékkínálata évről-évre nő. Ennek nem csak az az oka, hogy folyamatosan fejlesztik a szigetelési munkák folyamán felmerülő problémákra választ adó új termékeket. Minden gyártó igyekszik olyan komplett rendszereket alkotni, amelyek a legjellemzőbb paraméterekkel rendelkező ingatlanokhoz kínálnak kész megoldásokat. Ezekben a rendszerekben javaslatokat találunk a tetőtől a födémen át a homlokzatig, a lábazattól a pincén át a vizes helyiségekig arra, hogy milyen jellemzőkkel bíró, milyen vastagságú, milyen nyomószilárdságú és milyen különleges anyagokkal kezelt polisztirol termékekkel érdemes a szigetelést elvégezni.

A termékek és a rendszerek kiválasztása azonban szakember feladata, hiszen ő tudja, hogyan lehet hőhíd és nedvesedés-mentes, valóban hatékony, ugyanakkor ár-érték arányban optimális szigetelést kialakítani. Azért is érdemes szakértőt bevonni a szigetelés folyamatába, mert polisztirol termékek akár különleges feladatok megoldására is alkalmasak lehetnek, olyan esetekben is, amikor más szigetelőanyag nem alkalmazható.

Hőszigetelő anyagokat vásárolnál? Webáruházunkban a Szigetelés menüpont alatt találod.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen EPS lapot válasszunk?

Szigetelési kisokos

Hőszigetelés helyhiány esetén

Belső falak hőszigetelése

Kapcsolódó termékek