Tetőablak – Méretválasztás

Építőanyag.hu

Tetőablak

Akár építkezünk és lakható tetőteret szeretnénk, akár felújításba vagy átalakításba fogunk, a tetőablak kulcsfontosságú elem. A tetőtéri ablak méretének kiválasztása előtt több szempontot is érdemes figyelembe venni - ezeket gyűjtöttük össze.

Mi mindennel számoljunk a tetőablak megvásárlása előtt? Milyen tényezőkre ügyeljünk a méretválasztás előtt? Mitől függ, hogy mekkora tetőtéri ablakra lesz szükségünk? Számít-e az energiahatékonyság? Ezekre a kérdésekre az alábbiakban válaszolunk.

 

Érdemes-e energiatakarékosabb tetőablakot vennünk?

Amennyiben új, korszerű tetőtéri ablakokat építettünk be, a téli hónapokban akár 30-50%-kal is csökkenthetik a hőveszteséget, ez pedig a fűtési költséget akár 8-10%-kal is mérsékelheti. Egy jó hőszigetelést nyújtó ablak és megfelelő árnyékoló alkalmazásával nyáron akár 5-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet érhető el. Éppen ezért érdemes tisztában lenni vele, az egyes ablaktípusok mennyire és hogyan támogatják a lakás energiahatékonyságát.

Ha energiatakarékossági szempontok alapján választjuk ki a tetőablakot, a következő paraméterekre figyeljünk: mérőszámok (UW, UG, UF), üvegezés és kifejezetten az UW érték. Erről „Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?” című blogbejegyzésünkben részletesebben írtunk.

 

Mikor kell tetőablakot cserélnünk?

Lakásunk vagy házunk felújításakor jó, ha felmérjük, ki kell-e cserélnünk a nyílászárókat is. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tetőablaknál télen húz be a hideg, nyáron átforrósodik az üveg, az ablak nehezen nyitható vagy zárható, esetleg rendszeresen párásodik és penészesedik, akkor biztosan megérett a cserére.

Ha beázik a tetőtér és az ablak is megsérül, akkor is szükség van új ablakra. Ilyenkor arra ügyeljünk, hogy először a tetőablak cseréje legyen az első lépés, a falfestés, tapétázás csak ezután következzen.

Az új ablakok beszerelése tehát nem csupán az esztétikai, hanem más kritériumok miatt is fontos.

 

Bevilágítás

Amennyiben a tetőtérben lakóhelyiségeket alakítunk ki, jó, ha tudjuk: törvény írja elő, hogy a huzamosabb tartózkodásra szolgáló helyiségekben mekkora legyen a minimális bevilágító felületek nagysága. Az elvárt méret felülről történő megvilágítás esetén legalább a helyiség hasznos alapterületének 10 százaléka.

 

Dőlésszög

Alapvető szempont a tető dőlésszöge: minél kisebb szögről van szó, annál hosszabb tetőablak ajánlott a legjobb kilátás érdekében. Míg kb. 52 és 90 fok között elég lehet egy 98 cm körüli hosszúságú tetőablak, 44 fok alatt már a 160 cm-es ablakot tanácsos beszereltetni.

 

Bevilágító felület

Ha nagyobb felületre van szükség, a megfelelő tetőtéri ablakokból akár többet is el lehet helyezni egymás mellett, illetve alatt.

Míg a már említett faktorok a minimális méretet határozzák meg, addig a maximumot a tető kialakítása szabhatja meg, hiszen az ablak jellemzően szarufák közé kerül. A szarufa és az ablak tokja között mindkét oldalon minimum 3-4 centiméter távolságra van szükség az ablak körüli hőszigeteléshez.

Elvileg nincs akadálya a szarufatávolságnál szélesebb ablakok beépítésének, de ez költséges megoldás, mert a tetőszerkezet megváltoztatásával jár. Ilyen esetben mindenképpen szakember bevonását javasoljuk. Kisebb persze lehet az ablak szélessége, mint a szarufák közötti távolság: a különbség rátétpalló vagy gerendaelemek használatával áthidalható.

 

Pontosan hol/hogyan kell lemérni a tetőablakot?

Cserére készülve nem érdemes mindjárt méréssel kezdeni, mivel a legtöbb gyártó adattáblát helyez el az ablakon, ami tartalmazza az ablak pontos méretét, típusát és gyártási idejét. A tábla márkánként eltérő helyen lehet, de leginkább érdemes a kinyitott ablakszárny felső élén vagy a szárnyborító lemez alatt keresni.

Ha nincs adattábla, vagy nem sikerül megtalálni, akkor egyszerűen kinyitott ablaknál a tok belméretét kell lemérni (szélesség és magasság), és mindkét számhoz 8-8 centimétert kell hozzáadni. Vásárláskor az így kapott mérethez legközelebb álló új ablakot érdemes választani.

 

Árnyékolás

Melegebb hónapokban nem árt, ha külső árnyékolóval látjuk el tetőtéri ablakainkat, legyen az külső hővédő roló vagy redőny. Ilyenkor az egyik legjellemzőbb kérdés, hogy vajon melyik méret lesz a megfelelő számunkra. Ennek kiderítéséhez első lépésként ki kell nyitnunk a tetőtéri ablakot és a szárny élének jobb vagy bal oldalán vagy a szárnyborító lemezen meg kell néznünk az ott szereplő kódot. A kód értelmezése gyártónként eltérő lehet. Az árnyékoló kiválasztását egy korábbi blogbejegyzésünkben részleteztük.

Végül egy fontos tanács: ablakcsere esetén minden esetben érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy elkerüljük az esetleges tévedéseket, későbbi kellemetlenségeket.

Tetőablak konfigurátorunk segít a választásban - próbáld ki most!

További hasznos információk a tetőablakokról
Mikor érdemes cserélni?
Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?
Nyitási mód
Anyag és szín

Kapcsolódó termékek