Kisokos ereszcsatorna vásárláshoz

Építőanyag.hu

Férfia ereszcsatornát rak össze egy házon. Az ereszcsatorna-rendszerek anyaga, típusa és telepítése.

Az ereszcsatorna a házak nélkülözhetetlen eleme, ez biztosítja az épület védelmét a csapadéktól. Ezért fontos minél többet tudni az ereszcsatorna-rendszerek anyagáról, típusairól és telepítéséről.

Szinte bármekkora mennyiségű lehet a lezúduló eső, a jó állapotban lévő ereszcsatorna-rendszer levezeti a vizet, megóvja a falat az átázástól, a lakóteret a beázástól.

Ha új házat építünk, a teljes rendszert meg kell terveznünk, ha régi a házunk, akkor pedig évente érdemes felülvizsgálni az ereszcsatorna állapotát.

Ha már régi, rozsdás, itt-ott lyukas, nem tölti be a feladatát, érdemes az egész ereszcsatorna-rendszert lecserélni. Nem csak védelmet nyújtunk így az épületnek, de esztétikai értéket is adunk hozzá.

A csatornacserénél vagy új ház építésénél a kiválasztás fontos mozzanat. Ehhez adunk most segítséget. Ismerjük meg, milyen anyagból készülnek az ereszcsatornák, milyen formákkal és színekkel találkozunk, milyen elemek szükségesek általában, mikor végezhetjük el ezt a munkát.

Mikor lehet ereszcsatornát telepíteni?

Az ereszcsatorna cseréjét vagy egy új telepítését minden évszakban el lehet végezni, azonban fontos szempont, hogy a hőmérséklet ne menjen fagypont alá, ne hulljon csapadék (sem eső, sem hó). Érdemes az időjárásjelentést több napra előre ellenőrizni, bár ez a munka általában 1-3 napba belefér.

Acél ereszcsatorna

Az acélból készített rendszerek horganyzott csatorna néven élnek a köztudatban. Alapanyaguk az acél, ami kezelés nélkül rozsdásodna, ezért felületkezelést igényel. A korrózió megakadályozására cinkkel vonják be, ezt az eljárást nevezik horganyzásnak.

Az acél ereszcsatorna hosszú élettartamú, általában 10 év garanciát vállal rá a gyártó, de ha rendszeresen karban tartjuk, több ideig is megfelelő marad.

Érdemes jó minőségűt választani, még akkor is, ha az drágább, mert éveket nyerhetünk vele.

A horganyzott csatornákkal könnyű dolgozni, mégis érdemes bádogossal készíttetni, mert az anyagok rögzítéséhez szaktudás kell.

Alumínium csatorna

Garantáltan rozsdamenetes, könnyen kezelhető és hosszú élettartamú csatornafajta. A korróziótól nem kell tartani, ezért védőrétegre sincs szüksége. Az anyag kis súlyú, ez megkönnyíti a felszerelési munkákat.

Az utóbbi években népszerűek lettek a színes ereszcsatornák. Az alumínium ereszcsatornák készülnek színes változatban is, amihez többrétegű festékkel látják el, így a tetőhöz megfelelő színt tudunk választani.  A színes alumínium csatornák belső felülete festetlen marad, mert így hosszú távon nem kell tartani a festékdarabok leválásától és a rendszer eltömítésétől.

PVC-csatorna

A műanyag csatornák esetében nem kell rozsdásodástól tartanunk. Minőségben utolérték a fémből készülteket. Tartósak, mechanikai tulajdonságuk kiváló.

Súlyuk könnyű, ami megkönnyíti a telepítést. Ellenállnak az esővízben található anyagoknak.

Ha a PVC ereszcsatorna hagyományos formájú, könnyű az összeszerelése, mert az elemeket csak össze kell csúsztatni az összekötő idom használatával, ezután tömítő ragasztóval ki kell kenni. Más a helyzet a szögletes formánál, azt inkább ragasztással érdemes rögzíteni.

Jellemzően színesek, de a belső felület általában világos színű, hogy ne melegedjen fel könnyen.

Különböző színű ereszcsatornák

Különlegesebb csatornatípusok

A titáncink és vörösréz csatornák különlegesnek számítanak, és az áruk is jóval magasabb, mint az eddig felsoroltaknak. Felületvédelemre egyiknél sincs szükség, mert idővel védőréteg alakul ki rajtuk.

Ezekre is szükség van a piacon, mert például régi műemlék jellegű házak stílusa sok esetben a rézből készültet kívánja meg.

A titáncink átlagon felüli tartósságot biztosít, ott van különösen jelentősége, ahol a tetőfedés vagy a homlokzat díszítőelemekkel való burkolása ezzel az anyaggal történik. A titáncink könnyen alakítható, újrahasznosítható, és lényegesen olcsóbb, mint a réz.

Az összeépítés módja

Az összeillesztés módja befolyásolhatja a választásunkat.

Az elemeket rendszerint összecsúsztatjuk, de emellett a vízzárásról is gondoskodni kell, ami lehet gumicsík, ragasztás vagy forrasztás. Léteznek már karmantyúval és kapocs-záras összekötő elemmel építhető rendszerek is.

Legegyszerűbb dolgunk a műanyag csatornákkal van, ezeket az elemek összecsúsztatása után gumitömítéssel látjuk el. Ezzel az anyaggal és módszerrel mi is megoldhatjuk a cserét.

A fémből készült darabok összeépítése, különösen a horganyzott acélból készültek, már bádogos mester tudását igényli, mert a jó és szép forrasztáshoz gyakorlat kell.

Színek és formák

A stílus házakhoz a csatornarendszerek választéka is illeszkedik. A PVC-csatornák eleve színesben készülnek, de az acél és alumínium rendszerek is készülnek színes bevonattal.

Ugyanúgy a hagyományos formák mellett szögletes kivitel is kapható. Így színben és formában igazodni tudunk a ház stílusához, jellegéhez.


Csatornarendszerek

Egy épület ereszcsatorna rendszere több elemből áll, ami a csatornaelemekből és a rögzítést szolgáló alkatrészekből áll. Célszerű egy gyártótól, sőt egy kereskedőtől megvásárolni. Nem csak az egységes kép miatt, de lehet, hogy előnyösebb áron jutunk így hozzá.

Érdemes tisztában lenni azzal, milyen elemekből épül fel az ereszcsatorna rendszere.

Az esővizet maga az ereszcsatorna gyűjti össze a tetőhéjról. Általában 1-2-4-6 méteres hosszban gyártják.

A csatornatartók segítségével rögzítjük az elemeket a szarufához vagy homlokdeszkához. Mivel egymástól kb. 60 cm távolságra érdemes tenni, meg kell számolni, hány darabra lesz szükségünk.

A végzárók biztosítják a szakszerű lezárást.

Az épület sarkainál külső vagy belső szegletre lesz szükségünk. A szegletet általában kontytetőknél, kerti pavilonoknál, terasz vagy erkély kiugrásoknál használjuk.

A lefolyócső fontos elem, ezeket hosszabb épületeknél célszerű tíz méterenként elhelyezni. A lefolyócsőhöz az alábbiak szükségesek: az esőcsatornából a lefolyócsőbe a betorkolócsonk, vagy más néven vízgyűjtő üst továbbítja a vizet, innen csőív, csőkönyök vagy hattyúnyak segíti az illesztést a homlokzathoz, a rögzítéshez csőbilincs szükséges. Bizonyos gyártóknál a toldás karmantyúval megoldható.

Gondoskodjunk a csapadékvíz hasznosításáról is

A csatornacserével még nem ért véget a munka, a függőleges lefolyócsőből lezúduló víz elvezetéséről, és lehetőleg hasznosításáról is gondoskodni kell. Egyrészt a víz nem áztathatja a ház tövét, másrészt az esővíz igazi kincs, aminek elvezetéséről, tárolásáról és hasznosításáról jó, ha gondoskodunk.

A legegyszerűbb a lefolyócső végére, alulra illesztett kiköpő, ami azt biztosítja, hogy a víz az épülettől távolabb folyjon el.

Az elvezető cső a lefolyócső folytatása, ami a víztároló rendszerünkbe juttatja el a csapadékot. A kettő közé érdemes ülepítőt beépíteni.

Vásárlás és választás előtt nézd meg webáruházunkban az ereszcsatorna kínálatot, hasonlítsd össze a különböző rendszereket, és válaszd ki a számodra megfelelőt!

Kapcsolódó cikkek:

Az ereszcsatorna karbantartása az őszi hónapokban

Ezért érdemes Tondach ereszcsatorna-rendszert felszereltetni

Milyen felújítási és építési munkák végezhetők a téli hónapokban?

Kapcsolódó termékek