Ezért érdemes Tondach ereszcsatorna-rendszert felszereltetni

Építőanyag.hu

tondach ereszcsatorna rendszer

A tetőszerkezet az elemeivel együtt a ház időjárásnak talán leginkább kitett része. A tűző nap fénye és melege, a hó súlya, a csapadék mennyisége, a nedvesség, a ráhulló sár, por és egyéb szennyeződés, a ráhajló ágak mind-mind károsíthatják a tető részegységeit.

Az ereszcsatorna rendkívül egyszerű szerkezetnek tűnik, és csak kevesen gondolnak arra, hogy milyen sok helyzetre kell felkészíteni, hogy tartósan ellássa feladatát és megőrizze esztétikus megjelenését. Korábbi cikkünkben írtunk már a műanyag ereszcsatorna előnyeiről, most körbejárjuk a kiemelten tartós, esztétikus, több színben kapható, acélból készült Tondach rendszer előnyeit.

Milyen kihívásoknak kell megfelelnie egy ereszcsatorna-rendszernek?

Az ereszcsatorna feladata a tető felületére hulló és ott összegyűlő csapadék elvezetése, hogy ne károsíthassa a homlokzati falakat és alapot. Akár új építésű házról, akár az otthonfelújítási támogatás keretében végzett tetőfelújításról van szó, joggal várjuk el, hogy a frissen elkészült vagy újonnan cserélt ereszcsatorna-rendszer évekig, évtizedekig, nagyobb javítási munkák nélkül is ellássa a feladatát.

A cseppmentesen működő ereszcsatorna darabjainak tökéletesen kell illeszkednie, és meg kell tartania a formáját hosszú távon. Az elakadások elkerülése és a megfelelő hatékonyság miatt a vízszintesen elhelyezett elemeknek megfelelő lejtést, és az elemek között egyenes futást kell biztosítani. A beállításokat ideális esetben akár évtizedekig tartaniuk kell ezeknek az elemeknek.

Az ereszcsatorna-rendszeren átfutó vízmennyiség óhatatlanul korrodálja és koptatja az elemeket, a vízzel érkező vagy bepottyanó szilárd tárgyak felsérthetik a felületét, torzíthatják a formáját, elmozdíthatják az eredetileg rögzített helyzetéből.

A tetőn körbefutó csőrendszer természetesen ki van téve az időjárás és a természeti jelenségek hatásainak: nyáron a melegben kitágul, télen összehúzódik, a belsejében esetlegesen fennmaradt víz megfagyhat, és ennek során a kitáguló térfogatú víz feszítheti a csatorna belsejét.

Hogyan néz szembe ezekkel a kihívásokkal a Tondach ereszcsatorna-rendszer?

A Tondach ereszcsatorna-rendszer minden darabja acélból készült, amelyek a korrózió elkerülésére öngyógyuló horganyréteget kaptak. A súrlódásból származó kopási sérülések elkerülésére és a vízlefolyás hatékonyságának növelése céljából megnövelt vastagságú HDP bevonatot kapott. Ez a bevonat a színezés fölé került, így nem csak a korrózió potenciális forrásául szolgáló sérülések ellen véd, de a színtartósságot is jelentősen megnöveli.

Az acéllemezből hajlított csatornaelemek kiemelten alakmegőrzők, ezt szolgálja a külső peremek félköríves kialakítása is, amely extra merevítést ad számukra. A perem geometriája biztosítja azt is, hogy a csapadék – még ha extrém mennyiségű is – a megfelelő úton folyjon le és megelőzi a jég szétfeszítő hatását, valamint a külső behatás okozta horpadást is. Ilyen alaktartó elemekből készült csatornarendszer esetén a pontos illeszkedések megtartása vagy a lejtésszög beállítása sem szenvedhet kárt. A rendszer elemei többféleképpen illeszthetőek egymáshoz, így gumis gyorsbilinccsel, toldással és szegecseléssel, dilatációs betét szett használatával is megoldható a rögzítés.

A rendszer kiegészítő elemei – mint például mélypont jelölésekkel ellátott tartóvasak – lehetővé teszik a hatékony, esztétikus, praktikus rendszerkialakítást és egyszerűvé teszik az összeszerelést is.

Ha ereszcsatornát keres, nézzen körül az Építőanyag webáruházban.

Kapcsolódó cikkek:

Mire figyeljünk, ha ereszcsatornát cserélünk?

Milyen a jól megépített tető?

A műanyag ereszcsatorna előnyei

Kapcsolódó termékek