Az ereszcsatorna karbantartása az őszi hónapokban

Építőanyag.hu

Ereszcsatorna karbantartása és tisztítása

Ahhoz, hogy az ereszcsatornánk hosszú ideig jó szolgálatot tegyen, érdemes rendszeresen ellenőrizni és tisztítani.

Az épületek, családi házak ereszcsatornái azért töltenek be lényeges szerepet, mert azzal, hogy elvezetik a csapadékot, megakadályozzák, hogy az épület ázzon, rongálódjon. Az ereszcsatorna-rendszer karbantartása éppen ezért egész évben fontos, ám ősszel különösen az.

Miért fontos az őszi karbantartás?

A falevelek, a szél vagy vihar miatt letört ágak, a tetőről származó szennyeződés, esetleg moha egy része az ereszcsatornába kerül. Ha felgyűlik benne, és elzárják a víz útját, nagyobb esőzés után nem folyik tovább a csapadék, hanem kicsordul, eláztatja a falat, ami komoly károsodást okoz. Ha pedig víz marad az ereszcsatornában, egy nagyobb fagy jegesedést okoz, a jégdarabok a tetőről lefolyó hólé útjában állnak.

Karbantartás idején nem csak a vízszintes elemeket kell az ereszcsatorna rendszer teljes hosszában ellenőrizni és tisztítani, hanem a függőleges lefolyókat és a kifolyókat is.

Hogyan takarítsuk ki az ereszcsatornát?

Az első és megkerülhetetlen lépés a felgyűlt zöldhulladék eltávolítása. Ezt a műveletet általában létráról vagy teleszkópos csatornatisztítóval végezhetjük.

A létrás megoldás előnye, hogy látjuk, mi van a csatornában, viszont nagyobb óvatosságra van szükségünk. Csak olyan létrát használjunk, amelyik kellően magas, amelyiknek minden foka ép, és amit stabilan tudunk felállítani és megtámasztani. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a létra alatt vízszintes legyen a talaj. Családi házaknál magunk is elvégezhetjük ezt a munkát. A létrán kívül hasznát vesszük egy vödörnek – amiben összegyűjtjük a leveleket –, egy kefének, amivel tisztítjuk a csatornát, és persze egy pár védőkesztyűnek.

Ha speciális, teleszkópos csatornatisztítót használunk, akkor stabilan, a földön állva dolgozhatunk. Ilyenkor ugyan nem látunk bele az ereszcsatornába, ám ha professzionális csatornatisztító eszközt vásárolunk, nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen törmelék a rendszerben marad.

Többszintes házak és társasházak esetén jobb, ha az ereszcsatorna-rendszer takarítást olyan szakemberekre bízzuk, akiknek megfelelő gyakorlatuk és szerszámkészletük – teleszkópos, monitoros tisztító eszköz, magasnyomású levegő befúvására alkalmas berendezés, eresztisztító robot, vákuumos tisztítógép – van ehhez a munkához.

Magas házaknál a kézi tisztítás emelődarus kocsival oldható meg biztonságosan, ahol az emelőkosárban felvihetők az eszközök, és biztonságos a munkavégzés.

Sok esetben a háztulajdonosok még egy mosást is elvégeznek. Ennek az előnye, hogy a függőleges elemekből kimoshatjuk az ott ragadt leveleket, zöld szemetet.

Egyszintes házaknál, ha gyakorlottak vagyunk magasban végzett munkában, akár mi magunk is elvégezhetjük a tisztítást.

lombfogó kosár az ereszcsatornához

Előzzük meg az ereszcsatorna eltömődését!

Sokat tehetünk azért, hogy a csatornánk tiszta és biztonságos legyen. Különösen akkor van erre nagy szükség, amikor lombos fákkal körülvett házunk van.

Felhelyezhetünk rácsot vagy lombfogó hálót a vízszintes elemekre, és a függőleges csatornacső nyíláshoz lombfogó kosarat is tehetünk.

Külön figyelmet érdemel az esővíz szűrése ott, ahol föld alatti esővíz elvezető található. Többféle megoldás is rendelkezésre áll, hogy itt se tömődjön el falevéltől vagy bármi mástól a csapadékelvezető rendszer. A csapadékszűrő megszűri az esőt vagy hólevet a nagyobb méretű szennyeződésektől, megakadályozva az elvezető cső dugulását. Tisztításához, karbantartásához tisztító nyílással rendelkezik

Hasonló a szerepe az ereszcsatorna ülepítőnek is, amely összekötő elem az ereszcsatorna és a föld alatti esővíz elvezető cső között. Lombkosárral és tisztító nyílással rendelkezik.

Az ereszcsatornáknál a speciális flexiblis cső (ülepítő telepítéséhez) összekötő elem az ereszcsatorna és a föld alatti esővíz elvezető cső között. Lombkosárral és tisztító nyílással rendelkezik.

A hibákat is javítsuk ki!

Az őszi munkákból nem maradhat ki az esetleges hibák javítása. Ha csak esztétikai javítanivaló van, azt mi is el tudjuk végezni javítófestékkel.

Az épület állagának megóvása érdekében azonban érdemes megtenni egy alapos vizsgálatot, mielőtt beköszönt a csapadékos ősz és tél. Az eresz sehol sem lehet lyukas, hiszen a lefolyó esővíz tönkreteszi az épületet. Fém ereszcsatorna esetében a kisebb hibákat forrasztással is lehet korrigálni, nagyobb hibánál érdemes az érintett elemet kicserélni.

A komoly javításokat mindig bízzuk bádogos szakemberre!

Az ereszcsatornát és tetőt együtt nézzük!

Az őszi kültéri, megelőző munkák lényeges része az ereszcsatorna ellenőrzése. A ház védelme szempontjából, ha nem új építésű a ház, a tetőcserepeket is érdemes ellenőrizni, megigazítani, kicserélni, ha szükséges.

Fordítsunk külön figyelmet a lapos tetejű melléképületre, garázsra, mivel ezek tetőrendszeréről is el kell távolítani a lehullott lombot, majd a hozzá tartozó ereszcsatornát ugyanúgy karban tartani, mint a főépületét.

Ha mindent ellenőriztünk, ha a hibákat kijavítottuk, nem érhet bennünket meglepetés a téli hónapokban.

Az ereszcsatorna néhány kattintással megrendelhető az Építőanyag webáruházban!

Kapcsolódó cikkek:

Amit az ereszcsatorna vásárlásról tudnod kell

Milyen felújítási és építési munkák végezhetők a téli hónapokban?

Ezért érdemes Tondach ereszcsatorna-rendszert felszereltetni

Kapcsolódó termékek