Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Az ereszcsatorna karbantartása az őszi hónapokban

Ereszcsatorna karbantartása és tisztítása

Ahhoz, hogy az ereszcsatornánk hosszú ideig jó szolgálatot tegyen, érdemes rendszeresen ellenőrizni és tisztítani.

Az épületek, családi házak ereszcsatornái azért töltenek be lényeges szerepet, mert azzal, hogy elvezetik a csapadékot, megakadályozzák, hogy az épület ázzon, rongálódjon. Az ereszcsatorna-rendszer karbantartása éppen ezért egész évben fontos, ám ősszel különösen az.

 

Miért fontos az őszi karbantartás?

A falevelek, a szél vagy vihar miatt letört ágak, a tetőről származó szennyeződés, esetleg moha egy része az ereszcsatornába kerül. Ha felgyűlik benne, és elzárják a víz útját, nagyobb esőzés után nem folyik tovább a csapadék, hanem kicsordul, eláztatja a falat, ami komoly károsodást okoz. Ha pedig víz marad az ereszcsatornában, egy nagyobb fagy jegesedést okoz, a jégdarabok a tetőről lefolyó hólé útjában állnak.

Karbantartás idején nem csak a vízszintes elemeket kell a csatornarendszer teljes hosszában ellenőrizni és tisztítani, hanem a függőleges lefolyókat és a kifolyókat is.

 

Hogyan takarítsuk ki az ereszcsatornát?

Az első és megkerülhetetlen lépés a felgyűlt zöldhulladék eltávolítása. Ezt a műveletet általában létráról vagy teleszkópos csatornatisztítóval végezhetjük.

A létrás megoldás előnye, hogy látjuk, mi van a csatornában, viszont nagyobb óvatosságra van szükségünk. Csak olyan létrát használjunk, amelyik kellően magas, amelyiknek minden foka ép, és amit stabilan tudunk felállítani és megtámasztani. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a létra alatt vízszintes legyen a talaj. Családi házaknál magunk is elvégezhetjük ezt a munkát. A létrán kívül hasznát vesszük egy vödörnek – amiben összegyűjtjük a leveleket –, egy kefének, amivel tisztítjuk a csatornát, és persze egy pár védőkesztyűnek.

Ha speciális, teleszkópos csatornatisztítót használunk, akkor stabilan, a földön állva dolgozhatunk. Ilyenkor ugyan nem látunk bele az ereszcsatornába, ám ha professzionális csatornatisztító eszközt vásárolunk, nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen törmelék a rendszerben marad.

Többszintes házak és társasházak esetén jobb, ha az ereszcsatorna-rendszer takarítást olyan szakemberekre bízzuk, akiknek megfelelő gyakorlatuk és szerszámkészletük – teleszkópos, monitoros tisztító eszköz, magasnyomású levegő befúvására alkalmas berendezés, eresztisztító robot, vákuumos tisztítógép – van ehhez a munkához.

Magas házaknál a kézi tisztítás emelődarus kocsival oldható meg biztonságosan, ahol az emelőkosárban felvihetők az eszközök, és biztonságos a munkavégzés.

Sok esetben a háztulajdonosok még egy mosást is elvégeznek. Ennek az előnye, hogy a függőleges elemekből kimoshatjuk az ott ragadt leveleket, zöld szemetet.

Egyszintes házaknál, ha gyakorlottak vagyunk magasban végzett munkában, akár mi magunk is elvégezhetjük a tisztítást.

lombfogó kosár az ereszcsatornához

 

Előzzük meg az ereszcsatorna eltömődését!

Sokat tehetünk azért, hogy a csatornánk tiszta és biztonságos legyen. Különösen akkor van erre nagy szükség, amikor lombos fákkal körülvett házunk van.

Felhelyezhetünk rácsot vagy lombfogó hálót a vízszintes elemekre, és a függőleges csatornacső nyíláshoz lombfogó kosarat is tehetünk.

Külön figyelmet érdemel az esővíz szűrése ott, ahol föld alatti esővíz elvezető található. Többféle megoldás is rendelkezésre áll, hogy itt se tömődjön el falevéltől vagy bármi mástól a csapadékelvezető rendszer. A csapadékszűrő megszűri az esőt vagy hólevet a nagyobb méretű szennyeződésektől, megakadályozva az elvezető cső dugulását. Tisztításához, karbantartásához tisztító nyílással rendelkezik

Hasonló a szerepe az ereszcsatorna ülepítőnek is, amely összekötő elem az ereszcsatorna és a föld alatti esővíz elvezető cső között. Lombkosárral és tisztító nyílással rendelkezik.

Az ereszcsatornáknál a speciális flexiblis cső (ülepítő telepítéséhez) összekötő elem az ereszcsatorna és a föld alatti esővíz elvezető cső között. Lombkosárral és tisztító nyílással rendelkezik.

 

A hibákat is javítsuk ki!

Az őszi munkákból nem maradhat ki az esetleges hibák javítása. Ha csak esztétikai javítanivaló van, azt mi is el tudjuk végezni javítófestékkel.

Az épület állagának megóvása érdekében azonban érdemes megtenni egy alapos vizsgálatot, mielőtt beköszönt a csapadékos ősz és tél. Az eresz sehol sem lehet lyukas, hiszen a lefolyó esővíz tönkreteszi az épületet. Fém ereszcsatorna esetében a kisebb hibákat forrasztással is lehet korrigálni, nagyobb hibánál érdemes az érintett elemet kicserélni.

A komoly javításokat mindig bízzuk bádogos szakemberre!

 

Az ereszcsatornát és tetőt együtt nézzük!

Az őszi kültéri, megelőző munkák lényeges része az ereszcsatorna ellenőrzése. A ház védelme szempontjából, ha nem új építésű a ház, a tetőcserepeket is érdemes ellenőrizni, megigazítani, kicserélni, ha szükséges.

Fordítsunk külön figyelmet a lapos tetejű melléképületre, garázsra, mivel ezek tetőrendszeréről is el kell távolítani a lehullott lombot, majd a hozzá tartozó ereszcsatornát ugyanúgy karban tartani, mint a főépületét.

Ha mindent ellenőriztünk, ha a hibákat kijavítottuk, nem érhet bennünket meglepetés a téli hónapokban.

Kapcsolódó cikkek:

Amit az ereszcsatorna vásárlásról tudnod kell

Milyen felújítási és építési munkák végezhetők a téli hónapokban?

Ezért érdemes Tondach ereszcsatorna-rendszert felszereltetni

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Az ereszcsatorna jobb oldali végzárója
  Színazonos
  Időjárásálló

  Rendelésre
  1 315 Ft / db
  Megnézem

  135 fokos belső szeglet
  Méretpontos
  Színazonos
  Gumitömítéses

  Rendelésre
  11 085 Ft / db
  Megnézem

  Innovatív ereszprofil
  Nagy mechanikai tartósság
  Kiváló minőségű PVC alapanyag
  15 év garancia

  Rendelésre
  8 180 Ft / db
  Megnézem