25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
kedvező árak
kedvező árak
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Kerámia vagy betoncserép? Segítünk választani!

Tetőcserép

Ha a házépítés során eljutunk a tetőfedésig, az egyik leggyakoribb kérdés, hogy betoncserepet vagy kerámiacserepet válasszunk? Sok szempont alapján dönthetünk, ezeket vesszük végig cikkünkben, összehasonlítva a kétféle tetőcserepet.

Építkezésnél rendszerint felmerül, hogy betoncserép vagy kerámiacserép legyen-e a tetőn. Mindkét típusú tetőcserép ugyanolyan jó, bár akadnak köztük különbségek.

 

Melyik jobb? A kerámia vagy a beton?

 

A betoncserép és a kerámiacserép anyaga, előállítása

Alapvetően mindkét fajta cserép természetesnek mondható – ami az előállításához szükséges anyagokat illeti. A cserepek bevonatához használnak festékeket és egyéb anyagokat.

A kerámiacserép nagyon jól és pontosan formázható, környezetbarát, jól lélegző anyag. Színezése engóbozással történik. A technológia lényege, hogy égetés előtt a cserepet bevonják agyagüledékkel, és kemencében több mint 1000 fokon összeégetik. Ebből is adódik a kerámia igen magas hőtűrő képessége.

A betoncserép előállítási költsége alacsonyabb. Anyagában színezett, nem felületkezeléssel kapja a színét. Emiatt azonban, ha vágni kell a betoncserepet, árnyalatában eltérhet a vágott felület színe a cserép a külső színétől (bár nem lesz számottevő a különbség). A beton egyik remek tulajdonságáról azonban kevesen tudnak: miután megköt, nem marad ugyanolyan, hanem az idő múlásával, folyamatosan szilárdul és keményedik.

 

A kétféle tetőcserép súlya

Még mindig szilárdan tartja magát az a tévhit, hogy a kerámiacserép jóval könnyebb, mint a betoncserép, valamint az is, hogy a betoncserép ellenállóbb a viharral szemben. Sőt: sokan gondolják azt is, hogy az egyik jobban bírja a savat, lúgot, mint a másik.

Ma már a súlyban nincsen jelentős eltérés a kettő között, gyártanak ugyanis kifejezetten könnyű betoncserepeket, és vannak nehezebb kerámiacserép típusok is. Ha tehát a kivitelező azt mondja, könnyű cserepet válasszunk, akkor nyugodtan vehetünk betont is.

A környezeti savakkal szemben is ugyanolyan ellenálló a betoncserép és a kerámiacserép. A gyártók az elmúlt években, évtizedekben folyamatosan fejlesztették a termékeiket, például a bevonatokkal plusz védelmet alkalmaznak a tetőcserepeken, ezzel növelve a tartósságot vagy a színtartósságot.

 

Méretpontosság

Ennél a pontnál a betoncserép jobban szerepel, mivel a kerámia égetése során olyan zsugorodás megy végbe, ami nehezen kontrollálható.

 

Esztétikai szempontok és választék

Napjainkban a fejlett technológiáknak köszönhetően a betoncserép és a kerámiacserép esetében olyan széles lett a formai és színbeli választék, hogy az alapanyag nem határozza meg azt, hogy találunk-e a házunk jellegéhez, stílusához illeszkedő terméket. A beton alapanyagú tetőcserepek között is fellelhetők natúr, terrakotta vagy éppen rusztikus vonalakkal és színekkel rendelkező modellek, ahogy a kerámia tetőcserepek között is találhatunk egészen letisztult vonalvezetésű és a jelenlegi trendeknek megfelelő színárnyalatú (antracit vagy ébenfekete) típusokat.

Attól függően, milyen stílusú, hangulatú a befedendő épület, választhatunk hozzá sík vagy hullámos tetőképet adó, ívelt és különféle egyedi formai kialakítású cserepeket. Dönthetünk matt, selyemfényű, extra fényes, strukturált vagy teljesen sima felületű típusok mellett, sokféle színben.

 

Ellenállóság

A kerámiának jó a páraáteresztő képessége, ami egy nehezebben szellőztethető tető esetén fontos érv. A betoncserép viszont tömörségéből adódóan kevésbé szívja magába a nedvességet, fagyálló hatása nagyobb.

 

többgenerációs otthonteremtés tetőtér beépítés

 

A tetőcserép kiválasztása és a szükséges mennyiség meghatározása

 

Alapvető tényező az építkezők, otthonfelújítást végzők számára, hogy először a konkrét cseréptípusokat válasszák-e ki, vagy elsőként inkább mérjék fel, hogy körülbelül mennyi cserép kell a tetőre.

A tetőcserép mennyiségének felmérésekor tudni kell, hogy hány négyzetméter a felület, mekkora a tető dőlésszöge, milyen a lécezése stb. Attól is függ, hogy új tető készül, vagy a régi tetőt újítják fel. Ha már adott a lécezés, a léctávolság, akkor a cserép kiválasztásnál figyelembe kell venni a léctávolságot is.

Minden cserépnél más lehet az anyagszükséglet. Bizonyos típusokból 10 db kell négyzetméterenként, ám mondjuk egy hódfarkúból már 30-32 db kell négyzetméterenként.

Ha kivitelező végzi a munkát, akkor ad anyagkiírást a szükséges mennyiséghez. Ám ha valaki generálkivitelező nélkül építkezik, akkor is jobb, ha előzetesen felmérik a tetőt (kúphosszúság, a felület mérete négyzetméterben, dőlésszög stb.) és az adatok, illetve a tervrajz alapján térítésmentesen ki tudjuk számolni a kellő mennyiséget darabszámra.

 

Válasszunk megbízható márkát!

 

Szubjektív, hogy kinek milyen színek és formák tetszenek, ki melyik márkával szimpatizál, de a minőség legyen objektív feltétel. Az anyaghibás, gyanúsan olcsó termékeket kerüljük: például a nem megfelelően kiégetett kerámiacserépben apró mészdarabok maradhatnak, amelyek később könnyedén magukba szívhatják a nedvességet, emiatt télen a fagyok miatt tönkre mehet a tető.

Amikor tehát a választásra kerül a sor, alapvetően három fő szempontra érdemes figyelnünk: a tető egyedi adottságai, ízlésünk, és a jó minőség. Megéri valamivel többet áldozni a minőségi tetőcserépre, hogy ne kelljen később a tetőben keletkező esetleges károkat javíttatni.

Szerencsére a hazai piacon jó néhány kiváló márka megtalálható: kerámiacserepek tekintetében érdemes kiemelni a Tondach és a Creaton termékeit, a betonból készült tetőcserepek közül pedig elsősorban az Azzurro, a Bramac, a Leier és a Terrán termékeket.

A felsorolt márkák kiválóságát az is jól mutatja, hogy gyártóik kivétel nélkül több évtizedes garanciát vállalnak a termékeikre. A Tondach kerámiacserepeire 33 év a garancia időtartama, a Creaton cserepeinek esetében pedig 50 év, ráadásul ez utóbbi cég az első 5 év során a javítással járó munkadíjakat, a segédanyagok árát és a sérült cserepek eltávolításának költségeit is fedezi. A betoncserepek gyártói közül a Bramac 30 év teljes körű, valamint további 30 év fagyállósági garanciát kínál, míg a Terrán által gyártott cserepekre 50 év garancia jár. Ezek a jól ismert márkák tehát nem csak széles termékválasztékukkal, hanem a megbízhatóságukkal is kiemelkednek a mezőnyből. Bátran ajánlhatjuk őket mindenkinek, aki tetőfedésre készül.

Kapcsolódó cikkek:
Házépítés lépésről lépésre – a tető megépítése
Tetőablak – Mikor érdemes cserélni?
6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

Mit tudnak a különféle tetőcserepek?

Tetőcserép - tények és tévhitek

Cserepek a háztetőkhöz: eltérő igények, eltérő megoldások

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Beton alapcserép
  Élénk színű, selyemfényű felület
  12 fokos tetőhajlásszögtől
  Novo felület
  Antracit színű
  A terméket kötegben értékesítjük
  44 db/köteg
  10 db/m2

  Raktáron, 18110 db
  505 Ft / db
  Megnézem

  Kerámia tetőcserép
  Egyszerű és esztétikus fedés
  Eltolható fejhoronyrendszerrel
  15 fokos tetőhajlásszögtől használható
  FusionProtect
  Antracit színű
  A terméket kötegben értékesítjük
  5 db/köteg
  9,20-10,60 db/m²

  Rendelésre
  715 Ft / db
  Megnézem

  Kerámia alapcserép
  Modern letisztult forma
  Teljesen sík fedési kép
  10 fokos tetőhajlásszögtől alkalmazható
  NUANCE felület
  Palaszürke engóbozott színű
  4 db/köteg
  A termék 80 db-os egységenként rendelhető
  Minimális anyagszükséglet: 12,4 db/m2

  Rendelésre
  1 343 Ft / db
  Megnézem

  Kerámia tetőcserép
  Klasszikus forma, letisztult vonalak
  Hornyolt kivitel
  Biztos fedés
  Natur
  Téglavörös színű
  A terméket kötegben értékesítjük
  10 db/köteg
  18,70-21,80 db/m²

  Raktáron, 10442 db
  356 Ft / db
  Megnézem

  Beton tetőcserép
  Magas színvédelem
  Kiváló kopásállóság
  Selyemfényű megjelenés
  Tégla színű
  A terméket kötegben értékesítjük
  36 db/köteg
  10,75–11,90 db/tető m²

  Raktáron, 17131 db
  519 Ft / db
  Megnézem

  Beton alapcserép
  22 fokos tetőhajlásszögtől használható
  Hagyományos hullámos fedés
  Méretpontos, tökéletes illeszkedés 
  Anyagában színezett
  Vízzáró, fagyálló
  Matt téglavörös színű  
  A terméket kötegben értékesítjük
  5 db/köteg
  10 db/tető m²
  Csak a újHÁZ Centrum kínálatában

  Raktáron, 3150 db
  420 Ft / db
  Megnézem