Jó választás a kőzetgyapot homlokzati szigetelésre!

Építőanyag.hu

Jó választás a kőzetgyapot homlokzati szigetelésre!

Egyre többen ismerik fel a homlokzati szigetelés és jól megválasztott szigetelőanyagok jelentőségét.

Érezhető mértékben csökken a ház rezsiköltsége, kellemesebb belső hőmérsékletet teremthetünk meg, és akár a ház külső megjelenésén is javíthatunk a megfelelő hőszigeteléssel.

A homlokzati szigetelés egyik remek alternatívája a kőzetgyapot szigetelőlapok felhasználása.

Ismerjük meg a kőzetgyapot kiváló tulajdonságait!

Manapság próbáljuk mindenben a természetes eredetű alapanyagot keresni, így van ez a szigetelőknél is. Jó hír, hogy a kőzetgyapot vagy ásványi gyapot teljes egészében természetes eredetű.

Alapja egy vulkanikus kőzet, a bazaltkő, amiből hevítéssel szálakat húznak, majd ezeket táblákba tömörítik. A szálak közé reked levegő kiváló hőszigetelő.

A kőzetgyapot nem zsugorodó, tartós anyag, amely kiváló hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonsága mellett jó páraáteresztő, ami fontos tulajdonság a szigetelőanyagok körében.

A kőzetgyapot nem ég el, nem terjeszti a tüzet, és hő hatására nem bocsát ki káros anyagokat.

Rugalmas és könnyű, ezért nem fog tömörödni vagy összeesni, még magas hőmérséklet-ingadozások esetén sem.

A kőzetgyapot remek páraáteresztő képességgel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy hagyja, hogy a fölösleges nedvesség kipárologjon a falakon. Így megelőzhetjük penészesedést és vizesedést.

A választásnál ezeket a legfontosabb szempontokat vedd figyelemebe: hőszigetelés, hangszigetelés, páraáteresztés, tűzállóság!

Milyen típusú szigeteléshez használhatjuk a kőzetgyapotot?

Homlokzati szigetelés ma már teljesen elterjedt kőzetgyapot szigeteléssel is. Nem csak kiváló tulajdonságai szólnak mellette, hanem az is, hogy a beépítés technológiája mára már kiforrott, kedvező szigetelő hatása bebizonyosodott.

Elsősorban homlokzati szigetelőanyagként ismerjük, de a ház szigetelésének egyéb területein is remekül használható.

Tetőszigetelés

A hatékony és tartós tetőszigetelés növeli az ingatlanok energiahatékonyságát, akár családi házak tetőtereiről, akár közintézmények, akár ipari csarnokok lapostetőiről van szó.

Padlószigetelés

A kőzetgyapot zajcsökkentő hatása jelentős, ezért szívesen használják padlószigetelésnél elsősorban a lépészaj csökkentésére.

Mennyezeti szigetelés

Jellemzően fűtetlen terek fölötti szigetelésre használják, mint amilyen például a mélygarázsok, pincék mennyezete, de lakóépületben is jelentősen csökkenthetjük a padlástér felé távozó hő mennyiségét a segítségével.

Válaszfalak szigetelése

Válaszfalak esetében elsősorban a zajcsökkentésre használjuk, külső határolófalak belső oldali szigetelésénél mindkét szerepét betöltheti: hő és hangszigetelő egyben.

Gépészeti és tűzvédelmi szigetelések

A kőzetgyapot kiválóan alkalmasak szellőző- és légkondicionáló rendszerek, légcsatornák és fűtővezetékek (HVAC) szigetelésére.

Emellett tűzvédelmi rendszereket is kialakíthatnak belőle beton és acél szerkezeti elemekhez.

Falazat és kőzetgyapot

Ha a homlokzat szigeteléséhez keresünk ideális szigetelőanyagot, akkor a vakolható kőzetgyapot az. Páraáteresztő képessége megelőzi a túlzott párásodást és a fal belső oldalán ennek lecsapódását és az ebből adódó problémákat.

Választhatjuk kerámiatégla, kisméretű tégla, mészhomoktégla, pórusbeton, vályog épületekhez, de kiválóan alkalmas könnyű falszerkezeteknél, faforgácsból és gipszből szerelt falakhoz is.

A vályog épületek homlokzati vagy belső szigetelése nagyobb körültekintést kíván

A vályog egy természetes építőanyag, amely agyagból, szemcsés és rostos adalékból (pl. szalmatörek) készül víz hozzákeverésével. A szakszerűen megépített és megfelelően szigetelt vályogházak falai jó hőtartó képességgel rendelkeznek, így nyáron kellemesen hűvösek, télen pedig megtartják a hőt.

Azonban a vályogtéglából épült falaknak nagyobb a nedvességtartalma és páraáteresztése, mint az égetett kerámia téglából vagy betonból készült falaknak. Ha rossz páraáteresztő képességgel rendelkező szigetelőanyagot választunk, a fal nedvesedik, repedések keletkeznek, akár meg is rogyhat a falazat.

A kőzetgyapottal el lehet kerülni ezeket a problémákat, mert kiemelkedően jó páraáteresztési képességgel rendelkezik, emellett gátolja a tűz terjedését és kiváló hangszigetelő is.

A kőzetgyapot segít elpárologtatni a falba kerülő nedvességet, miközben megtartja a hőt. Ha a vályogház állapota jó, akkor a külső szigetelés hosszú távon csökkentheti a rezsiköltségeket és kényelmes klímát biztosíthat a lakásban

Hogyan készítsd el a homlokzati kőzetgyapot szigetelést?

A kőzetgyapot szigetelés menete a következő lépésekből áll:

Lemezek felragasztása

Első lépésként a kőzetgyapot lemezeket felragasztják a felületre. A ragasztóhabarcsot megfelelően bedolgozzák a szálak közé.

Dübelek alkalmazása

A kőzetgyapot szigetelés rögzítéséhez fémszeges dübeleket használnak. Ez a művelet nem maradhat el 10 cm-nél vastagabb szigetelőanyag esetében, mert a dübelek tartják a táblákat.

Üvegszövet háló felhelyezése

Ezután lényeges lépés következik, az üvegszövet háló felhelyezése, ami stabillá, időjárásbiztossá teszi a szigetelést. Menete egyszerű, de a sorrend nem cserélhető fel. Vigyük fel a ragasztóanyag 60-70 %-át, ebbe simítsuk bele a hálót 10 cm-es átfedéssel, majd a maradék habarccsal simítsuk simára a felületet úgy, hogy mindenhol fedje a hálót.

Készítsd elő a falat szigetelés előtt!

Régi házak hőszigetelése előtt elő kell készíteni a falat a kőzetgyapot hőszigetelő elemek fogadására. Távolítsuk el a megrepedezett, omló vakolatot. Kopogtatással ellenőrizhetjük, hol vannak üregek a régi vakolat mögött, ezeken a helyeken el kell távolítani, majd javítsuk ki a hibákat. Szigetelés előtt meg kell várni a tökéletes száradást.

Új épületek hőszigetelése csak teljesen kiszáradt falfelületre történhet, meg kell várni a száradás alatti mozgások megszűnését.

Milyen vastag legyen a kőzetgyapot szigetelés?

Új épületeknél az épület energetikai követelményei szabják meg. Eszerint a közel nulla energiaigényű épületeknél a vastagság mellett a 25 %-os a megújuló energiaforrásokra is kell figyelni, tehát nem feltétlenül a vastagság növelésével kell az előírásoknak megfelelni.

Homlokzati szigetelésre legalább 10-15 cm-es vastagság ajánlott kőzetgyapotból, de akár 25-30 cm vastag is lehet. Konzultálj szakértővel, mielőtt a vastagságot eldöntenéd!

Ezeket a tipikus szigetelési hibákat érdemes elkerülni!

Nem megfelelő időjárási körülmények

Bár nehéz az optimális időjárási viszonyokat összeegyeztetni a kivitelező kapacitásával, mégis próbáljuk meg kikerülni azokat a hónapokat, amikor a homlokzati szigetelést nem érdemes betervezni. Ilyenek azok a téli hónapok, amikor komoly fagy várható, vagy azok a nyári hetek, amikor a legnagyobb a valószínűsége a hőségnek. A szigeteléshez használt ragasztóanyagok sem a fagyot, sem az extrém meleget nem bírják. Elsősorban a száradás üteme nem lesz megfelelő, ha túl meleg van túl gyorsan szárad, míg a hidegben egyáltalán nem.

Nem megfelelő szigetelőanyag

A választásnál számít a falazat, a hőszigetelő képesség, az egészségre gyakorolt hatás. Jó hír, hogy a kőzetgyapot minden szempontból megfelelő. Páraáteresztő képességének köszönhetően minden faltípusra használható, ha a házban légzőszervi betegségben szenvedők élnek, nincsenek kitéve penészes, dohos falak okozta irritációnak.

Ragasztási hibák

A szigetelőtáblák felragasztásának helyes módszere, hogy a táblák szélére is kerüljön ragasztóanyag, így nem tud a levegő a táblák alá jutni. Ezt nevezik perem-pont módszernek. Ha csak a lapokra teszünk gombócokat, nem lesz tökéletes a szigetelés.

Homlokzat-lábazat nyílászáró hármas egységének elmaradása

Mielőtt belevágnánk a külső szigetelésbe, érdemes nyílászárókat is kicserélni. Egyrészt a külső szigetelés önmagában nem elég, másrészt a szigetelés után elvégzett nyílászárócsere rések kialakulását, későbbi légrések, hőhidak kialakulását eredményezi. Az utólagos ablakcserénél, különösen, ha teljes régi szerkezetet el kell távolítani, a homlokzati szigetelés sérülésével is járhat.

Ha szigeteléshez keresel megoldást, nézz körül webáruházunkban a kőzetgyapot szigetelőanyagok között!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Minden, amit az új otthonfelújítási programról tudnod kell!

Mennyibe kerül a Kádár-kockák energetikai korszerűsítése?

A kőzetgyapot szigetelés környezetbarát alternatíva a fenntartható építkezésben

Kapcsolódó termékek