Kerítés készítése gondozásmentes elemekből: nézzük a lépéseket!

Építőanyag.hu

előre gyártott elemekből összeállítható a gondozásmentes kerítés - az anyagokat az építőanyag webshopban vásárolhatod meg

Számos előnnyel jár a gondozásmentes kerítés, mivel tartós és nem igényel rendszeres karbantartást.

Gyakran nem magát a házat, hanem a kerítést nézzük meg először, ha egy ingatlan mellett elmegyünk. Elválaszthatatlan az épület látványától, ronthat vagy emelhet az összhatáson.

Hogy milyen a kerítés formája, színe, anyaga, az ízlés kérdése, de ha elhanyagolt, sem a funkcióját nem tudja betölteni, sem esztétikailag nem megfelelő.

Az alábbiakban végigmegyünk a gondozásmentes új kerítés elkészítésének lépésein.

A kerítés többféle szerepet is betölt

Ennek megfelelően a kerítéstípus kiválasztása attól is függ, hogy mi a legfőbb célod.

A kerítés elsősorban kijelöli egy ingatlan határait, és a telken belül is elválaszthat különböző funkciójú területeket (például veteményes, pihenőkert, udvar stb.)

Biztonságot és védelmet nyújt, akár a kinti zajtól vagy az időjárási körülményektől (például erős széltől). Ha kellően magasra építjük a kerítést a megfelelő anyagokból – betonból, téglából, vagy előre gyártott elemekből – óvhat a betolakodók és kóbor állatok ellen.

Lehetőséget ad a magánélet megőrzésére. Ha magasabb és zártabb a kerítés, takarja a házat vagy a kertet a kíváncsiskodók tekintetétől. Természetesen a kerítés megépítése előtt mindenképpen figyelembe kell venni a helyi rendeletet, hogy mit ír elő a kerítésről.

Dekorációs és esztétikai szerepet is betölt. Különböző anyagokból és stílusokból választhatunk, hogy a kerítés illeszkedjen a környezethez.

Ezért érdemes új kerítést építened

Azon kívül, hogy a felsorolt feladatokat ellátja, értéknövelő vagy csökkentő hatással is bír, attól függően, hogy milyen állapotú a kerítés.

Az, hogy ne düledezzen, ne legyen rozsdás, korhadt, nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, hogy ne váljon balesetveszélyessé. És arra is gondolni kell, hogy például az esztétikus kerítéskővel épített, új, stabil határoló akár milliókkal növelheti a ház vételárát.

Saját megelégedésünkre is érdemes új kerítésre áldozni, egy kert szépségét és a ház megjelenését emeli.

Hagyományos dizájn új anyagokkal, kevesebb karbantartással

Ha nem szeretnél később a karbantartással foglalkozni, de tetszenek a hagyományos, faanyagból készült kerítések, arra is van megoldás.

A kő lábazat fölé és kő oszlopok közé szerelt fa elemek nem mennek ki a divatból. Az ilyen kerítés elkészítése azonban idő- és munkaigényes. A fa elemeket, még, ha készen is meg tudjuk vásárolni, csiszolni, pácolni kell, a későbbiekben pedig rendszeresen karban kell tartani. Ez a felújítás költséges, és nem maradhat el, különben nagyon hamar bekövetkezik az állagromlás.

Ma már erre is van megoldás, mégpedig a fára a megszólalásig hasonlító, de a továbbiakban gondozást nem igénylő anyag, a WPC vagy acél. Az acél gondozásmentes kerítés olyan környezetbarát alternatíva, amely nem igényel gyakori festést vagy karbantartást, a hagyományos fa kerítéslécekkel ellentétben.

Gondozásmentes kerítés

Anyaguk alumínium, acél vagy WPC (Wood-Plastic Composite) egy fa-műanyag kompozit anyag. A gondozásmentes elemek számos előnnyel járnak, amelyeket érdemes figyelembe venni.

  • Tartósak, hosszú időt kibírnak, anélkül, hogy az állaguk, minőségük, megjelenésük változna.
  • Mivel nem kell festeni vagy kezelni őket, megépítésük után kevesebb vegyszerrel terhelik a környezetet.
  • Megjelenésük esztétikus, olyan stílust választhatsz, amely illik az otthonodhoz.
  • Hosszú távon alacsony karbantartási költségekkel számolhatsz, mert nem kell festeni vagy javítani őket.
  • Nem károsítja őket a víz, mert a gondozásmentes kerítések nem szívják fel a nedvességet, így nem korhadnak vagy vetemednek.
  • Nem támadják meg a kártevők, nem szuvasodnak.
  • Nem rozsdásodik sem a fém, sem a műanyag elem, így csapadékos, párás vidékeken is jól teljesítenek.

kerítés elemek az építőanyag webshopban


A gondozásmentes kerítés építésének lépései

A sorrendet mindig érdemes betartani. Mi egy zsalukövekből és gondozásmentes acél elemből készült változatot választottunk. De ne feledd, hogy minden kerítés más, és az építési folyamat részletei változhatnak a kiválasztott típustól függően. Ami azonban közös mindegyikben, az a stabil alap és a vasalattal megerősített építmény.

Választás, tervezés, engedélyeztetés

Először határozd meg, hogy milyen típusú kerítést szeretnél, és tervezz meg mindent részletesen. Ha szükséges, intézd el az engedélyeztetést a helyi hatóságoknál. Feltételezve, hogy a lábazat és az összes oszlop zsalukőből készül, határozd meg, hogy az oszlopok között a lécek függőlegesen vagy vízszintesen helyezkedjenek-e el.

Az acél elemeket nem tanácsos sarokcsiszolóval elvágni, a gyártók a méretre gyártást vagy méretre vágást is vállalják.

Ha acél kerítéselemet választottál, ezt kell tudnod róla

Súlya könnyű, de kellően erős és merev, nem vetemedik meg, nem deformálódik. Nem igényel sem festést, sem csiszolást, felszerelése könnyű.

Fontos szempont egy kerítéselemnél, hogy anyaga jól bírja az egyre erősebb napsugárzást. Jó hír, hogy az acél elemek UV védelmet ellátó bevonattal készülnek.

A másik kritikus pont a rozsdásodás. Mivel az acél elemek horganyzott anyagból készülnek, így kevésbé rozsdásodnak. Az óvatosság azonban nem árt, ne szereljük rozsdás zártszelvényhez, előbb kezeljük és fessük le azt.

Minden az alapoknál kezdődik

Bármilyen gondozásmentes kerítés mellett döntesz, jól megépített lábazat kell hozzá.

Ha évtizedekig álló építményt akarsz, akkor az alapoknál dől el minden. A szó szoros értelmében, mert a kerítésnek is alapot kell ásni, legalább 80 cm mélyen. Ebbe kerül a beton alap, amit vagy hagyományos zsaluzással, vagy utólag betonnal megtöltött zsalukövek felhasználásával készíthetsz.

Nem maradhat ki a bitumenes szigetelés sem, mert az építmény ki lesz téve esőnek, hónak, esetleg talajvíznek.

Lábazat, oszlopok, elemek

A lábazat építésének ma már bevált és kedvelt módszere a zsalukövekből való építkezés, ebből készülhetnek az oszlopok is. Itt kell megemlíteni, hogy már az alapozásnál, a lábazatnál, és az oszlopoknál is fontos, hogy vasalattal erősítsük meg.

A zsalukövek zárt kialakításúak, az elemvégek biztonsággal zárhatók a hozzájuk tartozó végzárók segítségével.

Az gondozásmentes kerítéselemek felhelyezésének lépései

Első lépés, hogy kerítéselemeket fogadó profilokat szereljünk fel. Függőleges elhelyezés esetén „L” profilokra, vízszintes elhelyezés esetén „U” profilokra lesz szükségünk. Ezeket önfúró csavarokkal 25-30 centiméterenként rögzítjük.

Illesszük és rögzítsük az első elemet a profilhoz pontos beállítással csavar segítségével.

A továbbiakban az előre elkészített kiosztási terv szerint dolgozzunk. Pontosan mérjük ki az elemtávolságokat, majd rögzítő csavarokkal stabilizáljuk.

Színazonos termékválasztás

A kerítéslécekkel egy időben, azonos színben vásároljuk meg az „U” vagy „L” profilokat, a végzáró elemeket, és az önfúró csavarokat.

Az acél gondozásmentes kerítés webáruházunkban a két legnépszerűbb árnyalatban, dió színű, famintázatú, illetve homogén matt antracit színben kapható.

A gondozásmentes kerítések praktikusak, esztétikusak és hosszú távon megtérülő befektetést jelenthetnek. Ha termékeket keresel hozzá, nézz körül webáruházunkban a Kerítés, kerítéselem, kerítésrendszer kategóriában.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan számíthatjuk ki a zsalukőhöz a beton mennyiségét?

Kerítéslábazat készítése

Milyen a jó kerítés?

Kapcsolódó termékek