Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Milyen téglát válasszak?

Falazás

Amikor elhatározzuk, hogy építkezni fogunk, számtalan kérdésben kell döntenünk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy miből épüljön fel a házunk. A falazóelemek később nem cserélhetőek, így gyakorlatilag egy életre hozunk döntést.

A tégla típusának megválasztásakor kulcskérdés, hogy főfalat, válaszfalat vagy csak egy térelválasztó kis falat akarunk építeni, illetve hogy milyen hangszigetelő-, hőszigetelőhatást szeretnénk vele elérni. Ma már számos modern termék közül választhatunk, amelyek paraméterei segítik a döntést.

A méret és anyag mellett teherbírás szempontjából számít a nyomószilárdság, továbbá fontos szempont az úgynevezett hőtároló tömeg, a hő- és hangszigetelési képesség, illetve a nedvességtartalom.

Általában minél nehezebb egy falazóanyag, vagyis minél nagyobb a hőtároló tömege, annál jobb a hangszigetelő képessége is. Ennek a hőtároló tömegnek a hőmérsékletingadozások csillapításában is nagy szerepe van.

 

Téglafajták

Korábban jóval kevesebb választási lehetőségünk volt. A házak szinte kizárólag vályogból, hagyományos kis téglákból, esetleg salakblokkokból épültek. Mindenesetre a régebbi megoldásokat sem árt ismerni, hiszen előfordulhat, hogy egy korosabb épületet kell felújítanunk.

 

Tömör vályogtégla

Bár vitathatatlanul természetes és nagy hagyományokkal rendelkező falazóelem, és egy vályogháznak megvannak a maga előnyei, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy a rosszul bírja nedvességet. Könnyen megszívja magát, és elveszíti a statikai szilárdságát.

 

Kisméretű tömör tégla

A magyar családi házak jelentős része ebből épült, ugyanakkor a ma érvényes hőszigetelési szabványoknak már nem felel meg. Bár a falvastagság jól variálható vele, a kis méret egyúttal nagyobb munkaigényt jelent, ami megnöveli a költségeket.

 

B30 és gázbeton

A 80-as években nagy slágernek számító építőanyagok. A lyukacsos B30 már jobb hőszigetelő, mint a hagyományos kisméretű tömör tégla. A gázbetonnal ma már csak felújításkor találkozhatunk, utólag hajlamos megduzzadni és elrepedni.

Téglák

Kerámia tégla

Ezek a modern és széles körben használt falazó elemek jellemzően lyukacsos szerkezetűek és nagy hőtárolási képességgel rendelkeznek. Megfelelő beépítés esetén kiválóak tartószerkezetként és térelválasztóként is. Mivel természetes alapanyagokból készülnek, a páraáteresztő képességük is kifejezetten jó, és a tűzvédelmi szempontoknak is megfelelnek.

A lyukacsos szerkezet előnye azonban egyben hátrány. Ha egy régi téglának le is tört például a sarka, maximum a szépségéből veszített, addig a modern légkamrás megoldásoknak sérülés esetén már csökken a hőszigetelőhatásuk. Sérülékenyek, így az építkezés során meglehetősen sok hulladék keletkezik. Továbbá a későbbi hőszigetelés miatt a páraáteresztő képességüket is elveszíthetik.

A porotherm téglából kapható Klíma elnevezésű változat, amely a megszokotthoz képest akár kétszer annyi üregsort tartalmaz, amitől jelentősen megnő a hőszigetelő képessége. Ezt is tovább tudja fokozni a Thermo névre keresztelt porotherm tégla, melynek ürgeibe kőzetgyapotot töltöttek. Éppen ezért különösen erős, masszív falat lehet belőle építeni, akár 100 éves élettartammal. Ráadásul a teljes munkafolyamat lerövidül, mert egyes szigetelési fázisokat megspórolhatunk vele.

 

Ytong

Az Ytong tégla sem mai darab, Svédországban már közel 100 éves múltra tekint vissza, és hazánkban is mintegy 25 éve kapható, mégis kevésbé ismert, mint a kerámiából készült társa. Nagyon könnyű, súlya ellenére kimagasló teherbírása van. Rendkívül egyszerűen, veszteségek nélkül formázható és vágható, ebből adódóan kevesebb hulladék is keletkezik a vele való munkálatok során. Felülete abban is segít, hogy habarcsból, és vakolatból is kevesebbre lesz szükségünk. De talán az egyik legfontosabb előnye, hogy nem igényel további hőszigetelést. Így bár az Ytong sokkal drágább a kerámiatéglánál, ha levonjuk belőle a hőszigetelés árát, máris kiegyenlítődik a két típus közötti különbség.

Természetesen ennek az építőelemnek is vannak hátrányai is. A hagyományos téglánál jóval rosszabb a hőtárolóképessége és a hangszigetelése is. Továbbá a gyengébb szerkezetből adódóan igencsak megnehezíti a dolgunk a beltéri munkálatok során, amikor polcokat, szekrényeket szeretnénk majd felszerelni.

Kapcsolódó cikkek
Házépítés lépésről lépésre – anyagok falazáshoz
Minden, amit a vakolóanyagról tudni érdemes
Mit tehetünk a penészedő fal ellen?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Kiegészítő falszerkezetek építésére
  Vakolva időjárásálló
  Kerámia tömör tégla
  102 db/m2
  400 db/raklap

  Rendelésre
  190 Ft / db
  Megnézem

  Teherhordó falak építésére
  30 cm vastag
  Pórusbeton falazóelem
  8,23 db/m2
  40 db/raklap

  Raktáron, több mint 5000 db
  2 250 Ft / db
  Megnézem

  Belső teherhordó falak építésére
  25 cm vastag
  Kerámia falazóelem
  10,7 db/m2
  60 db/raklap

  Raktáron, több mint 10000 db
  1 160 Ft / db
  Megnézem