Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

A faanyagok jellegzetessége és legfontosabb tulajdonságai

faanyagok jellegzetessége és tulajdonságai

Építkezéseknél még mindig sok helyen alkalmaznak fát, akár rejtett, akár látható helyeken. Sőt: számos építményt teljes egészében fából húznak fel. Azonban mielőtt bármilyen kivitelezésre megrendelést adunk otthonfelújításkor vagy építkezéskor, érdemes tájékozódni a hivatalosan fűrészárunak hívott fa építészeti alapanyagok fajtáiról, tulajdonságairól és kezeléséről.

A fa az egyik legősibb építőanyag, népszerűsége töretlen napjainkban is. Annak ellenére, hogy a piaci innováció elérhetővé tett egy sor más építőanyagot, amelyet a felmerülő igényeknek megfelelően fejlesztettek ki, a fa messze felülmúlja ezeket nagyszerű tulajdonságával és kellemes, természetes hangulatával.

Az építészeti alapanyagként használt fák fajtáról, a faanyag előnyeiről A fa, mint építőanyag című blogbejegyzésünkben írtunk, most az alaptulajdonságokat és a nedvességtartalommal kapcsolatos legfontosabb információkat tekintjük át.

 

A faanyagok tulajdonságai

A fa, mint építkezési alapanyag, viszonylag könnyű, ugyanakkor masszív, nagy teherbírással rendelkező, mégis jól megmunkálható anyag. A különféle fafajtákra jellemző tulajdonságok nagyban eltérhetnek egymástól, ezért a konkrét feladatra mindenképpen ezek ismeretében érdemes a megfelelő fűrészárut kiválasztani.

Fűrészárunak nevezzük azokat a különféle méretű és alakú gerendákat, deszkákat, léceket, amelyeket egész fatörzsek vagy rönkök hosszirányú eldarabolásával méretre való keresztvágásával, szükség esetén forgácsolással, csiszolással készítenek. A kereskedelemben szabványméretre vágott fűrészáruk alkotják az ún. választékokat, de természetesen teljesen egyedi tervezésű bútorokhoz, építményekhez igény szerinti paraméterekkel rendelkező fűrészárut is beszerezhetünk.

A leggyakrabban használt fa alapanyagok egyike a fenyő. Annak köszönheti a népszerűségét, hogy nagy mennyiségben áll rendelkezésre, időtálló és rugalmas, nem túl súlyos és olcsó. A – például lambériaként használt – fenyő felülete könnyen megmunkálható, festhető, lakkozható; a fenyő természetes valójában is mutatós, ráadásul „szépen öregszik”.

A faanyagok egyik legfontosabb tulajdonsága a nedvességtartalom. Mivel ez okozza a legtöbb problémát a felhasználása és a hasznos élettartama során, érdemes róla egy kicsit több szót ejteni.

 

A fa és a nedvességtartalom

A fa élőlény (amíg a kifejlődése helyén áll). A törzsét alkotó hosszanti rostokban és a kéregben szállítja a nedvességet és a tápanyagokat a gyökérzet és a levélzet között. Ennek megfelelően a frissen kivágott fa nedvességtartalma meglehetősen magas, feldolgozásra, felhasználásra még nem kész. A nedvességtartalom kétféle formában van jelen: a sejtek között, illetve belsejében az úgynevezett szabad víz található, ami viszonylag könnyen eltávolítható (szárítással, préseléssel). A felhasználás során mutatkozó problémákat a sejtfalban elzárt, úgynevezett kötött víz okozza. Ez a cellulózmolekulák közötti, illetve a cellulózkötegek felületén elhelyezkedő mikroszkopikus üregekben, a sejtfalban található, és jóval nehezebben távozik, mint a szabad víz.

A fa nedvességtartalma mindig ebből a kettőből tevődik össze. Általában, ha a teljes nedvességtartalom 30% alá csökken, már csak a kötött víz van jelen. A kötött víz aránya szorosan befolyásolja a fa műszaki tulajdonságait, így többek közt a méretét és a tartószilárdságát is. Mennyisége nagyban függ a környezeti páratartalomtól és időben azzal párhuzamosan változik, vagyis nem elég, ha megvásárláskor ideálisnak tűnik, azt is tudni kell, hogy a célhelyen milyen lesz.

A jó szakember emiatt számos adatot vet össze a fa kiválasztása, méretre vágása és megmunkálása során. Figyelembe veszi, hogy a kivágott fát milyen körülmények között milyen módszerrel dolgozták fel és tárolták, milyen körülmények várják a felhasználás köztes állomásán (pl. asztalosműhelyben) és a végső rendeltetési helyén (ahol be lesz építve, el lesz helyezve). Nagyon fontos döntés a rendeltetési hely ismeretében a kezdeti nedvességtartalom megválasztása, ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a fűrészáru hosszabb időt tölt, mindig alkalmazkodni fog a helyre jellemző páratartalomhoz. És ha ez tág értékek között mozog, változtatni fogja a méretét, alakját (megduzzad, megvetemedik stb.). A mesterségesen szárított és ebben (légszáraz állapotában) méretpontosra vágott deszkaárut nevezzük egalizáltnak.

Érdemes még négy fogalommal megismerkednünk ezen a területen. A légszáraz faanyag nedvességtartalma 12-18% között van. Ez az egyensúlyi nedvességtartalom a magyarországi normál klíma mellett, cseppfolyós vízzel nem érintkezve, kültéren vagy külső-belső tér határán elhelyezett faanyagokra jellemző. Az alsó határ a laboratóriumi légszáraz állapot, ami a hőmérsékleti középértéknek vehető 20 °C mellett, 65% légköri páratartalomnál alakul ki. A felső határ az üzemi légszáraz állapot, amely ugyanezen hőmérséklet mellett, 85%-os páratartalomnál jellemző. A szobaszáraz állapot ennél alacsonyabb, 6 és 12% közötti nedvességtartalmat jelez, 50%-os páratartalom mellett, az említett hőmérsékleti szinten. Az egyensúlyi nedvességtartalom (EMC), a fa célhelyen, hosszabb tartózkodási idő alatt beállt nedvességtartalma.

 

A fűrészáruk fajtái

A fűrészáruk méreteit, jellemzőit, megmunkáltságát és minőségi osztályozását hazánkban szabvány írja elő. A faanyagokat több szempontból is lehet csoportosítani, vannak a szélezett (oldalai és lapjai is fűrészeltek, párhuzamosak, minden szöge derékszög) és a szélezetlen (oldalai nem fűrészeltek, azaz a kéreg még a terméken található) termékek. Méret és alak szerint megkülönböztetünk vékony (40 mm-ig) és vastag fűrészárut. Vékony áru a deszka és a léc, vastag áru a palló, a zárléc és a gerenda.

Kacsolódó cikkek:

Milyen a jól megépített tető?

A fa mint építőanyag

Házépítés lépésről lépésre – a tető megépítése

Házépítés lépésről lépésre - födém készítése

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Fenyő fűrészáru
  Széleskörű felhasználás az építőiparban
  A tetőszerkezetek fontos alapanyaga
  I. osztályú
  Légszáraz (szabadban tárolt)
  Felár ellenében áztatva vagy gyalulva

  Raktáron, több mint 50 szál
  7 340 Ft / szál
  Megnézem

  3,84 m2/csomag
  9,6 cm széles (csappal együtt!)
  I. osztályú lucfenyőből
  Kezeletlen
  Egyszerűen építhető
   

  Raktáron, több mint 100 m2
  5 400 Ft / m2
  Megnézem

  4 m szálhossz
  2,8 cm vastag
  4,8 cm széles
  Szárított lucfenyő bramac léc
  Beltéri munkákhoz
  I. osztályú minőség
  Származási hely: Ausztria

  Raktáron, több mint 100 db
  1 300 Ft / db
  Megnézem