Mire figyeljünk régi lakás vásárlásánál?

Építőanyag.hu

Régi lakás vásárlása

Meglepő, de előfordul, hogy az emberek többet gondolkoznak azon, hová és mikor menjenek nyaralni, mint hogy egy adott lakás megvásárlása biztosan jó döntés-e. Pedig amíg előbbi százezres, utóbbi már több milliós tétel, és a döntés akár évtizedekre is szólhat, így a kockázat is jóval nagyobb. Összeszedtük, mire érdemes figyelni használt lakás vásárlásánál.

Az egyik legjellemzőbb hiba, hogy belefárad az ember a lakások nézegetésébe. Úgymond telítődik, és ezt a pontot viszonylag hamar, akár 7-8 lakás megtekintése után is el lehet érni. Ilyenkor hajlamos a soron következő ingatlanról már annak megnézése előtt dönteni, a vételt előre eltökélni.

 

Megfontoltan döntsünk

Lehetőség szerint kerüljük az impulzív vásárlásokat. Ne engedjünk egy-egy csábító tulajdonságnak, indokolatlanul alacsony árnak, ha egyébként más szempontok hosszú távon nem fognak megfelelni nekünk. Egy hangulatos borospince vagy masszásfalas zuhanykabin nem fog vigasztalni minket, ha kiderül, hogy a lakás összes többi eleme cserére szorul, és a vételár kétszeresét kell még ráköltenünk, mire a vágyott állapotba kerül.

 

Szerezzük be a legfontosabb adatokat a lakásról

Ha megtaláltuk a számunkra tényleg megfelelő ingatlant, még a döntés előtt szerezzünk be pár alapvető, fontos információt. Ilyen például az, hogy mikor és milyen anyagokból épült, illetve, ha esett már át felújításon, akkor az mikor volt és pontosan miket újítottak fel. Nézzünk utána, milyen költségei vannak a havi fenntartásnak. Ne vegyük evidensnek az átlagos közösköltséget sem.

Érdeklődjünk a szomszédok felől is: mégiscsak egymás mellett fogunk élni akár évtizedeken keresztül is. Akár becsöngetni, megismerkedni is érdemes velük, így személyes tapasztalatokat is gyűjthetünk róluk.

 

Szakember is ellenőrizze

Ha komolyak a szándékaink, szakemberekkel is érdemes megnézetni az ingatlant. Hívjunk el magunkkal egy statikust vagy építészmérnököt, aki szakértői szemmel is véleményezheti a nyílászárók, a fűtésrendszer, a burkolatok, a vizes helyiségek állapotát.

Ajánlatot csak akkor tegyünk az ingatlanra, ha tényleg, valóban meg akarjuk azt venni, ugyanis ilyenkor foglalót szoktak kérni. Ez az összeg pár százezer forinttól akár a milliós értékig is terjedhet. Ha az eladó elutasítja az ajánlatunk, a pénzt visszakapjuk, viszont ha mi magunk lépünk vissza, akkor ennek a pénznek is búcsút inthetünk.

 

Ügyeljünk a valós tulajdoni viszonyokra

Sajnos elég nagy az olyan esetek száma, amikor a tulajdonosok elfelejtenek megemlíteni egy számunkra lényeges tényt, például egy haszonélvezettel bíró nagymamát. Ezért fontos, hogy még az ajánlattétel előtt kérjük le az ingatlan tulajdonlapját, és győződjünk meg arról, hogy a lakás rendezett tulajdonviszonyokkal rendelkezik és tehermentes. A tulajdoni lap másolatát a Földhivatalból vagy a Takarnetről egy a lehetséges kárunk töredékét jelentő összegért könnyedén megszerezhetjük.

 

Pontosítsunk az ajánlattételnél

Az ajánlattételben előre tisztázzuk, pontosan mire is vonatkozik az ajánlat. Érdemes már itt rögzíteni, hogy mi az, ami marad a lakásban. Itt elsősorban a különböző bútorokra, eszközökre érdemes gondolni. A konyhabútort például nem igazán szokták magukkal vinni a kiköltözők, de a tűzhely, mosogatógép, hűtő kérdése már nem ennyire evidens. Ha nem akarunk csalódást, az ilyenekre is térjünk ki a tárgyalás alatt.

Kapcsolódó cikkeink:

Régi ház felújítása vagy új építése?

10+1 alkalmazás a telefonodra lakásfelújításhoz

A falak hangszigetelése

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel