5 szerszám, és 5 kisgép, ami nem hiányozhat a barkácsműhelyből

Építőanyag.hu

5 szerszám, és 5 kisgép, ami nem hiányozhat a barkácsműhelyből

Egyre népszerűbbek az otthoni barkácsműhelyek, ahol a kisebb javításokat, bútorfelújításokat, szerelési munkákat mindenki maga végezheti el, szakember nélkül.

A szakipari munka egyre drágább, az anyagválaszték bőséges, a megfelelő ismeretek pedig oktatóvideók vagy szöveges útmutatás alapján is elsajátíthatók. Emellett aki szeret barkácsolni, annak nem csak hasznos, de kellemes, aktív, alkotó időtöltés is.

Akár az otthonát kívánja valaki karbantartani, akár egy hobbijának hódol, például szeret fával vagy fémmel dolgozni, érdekli a belsőépítészet, annak szüksége van egy jól felszerelt műhelyre.

Ha már kialakítottad a barkácsműhelyedet, nézz körül az Építőanyag webáruház barkács termékei között, és kezdd el a nélkülözhetetlen kézi és elektromos szerszámok beszerzését!

Kéziszerszámok a barkácsműhelybe

Mérőeszközök

Nincs olyan feladat, amihez ne kellene mérőeszköz. Pontos mérések nélkül ne várjuk, hogy jól sikerüljön a munkánk. Erre soha ne sajnáljuk sem az időt, sem a fáradságot.

A kéziszerszámok beszerzését ezekkel érdemes kezdeni, illetve átnézni, hogy a felsoroltak közül mivel nem rendelkezünk.

A vonalzó értékét ne becsüljük le. A mérésen kívül vágás előtti rajzoláshoz is használhatjuk. Szerezzünk be egyenes vonalzót többféle hosszúsággal, és íves vonalzót az alakzatok kivágásának előrajzolásához. Ha asztalosmunkát végzünk, vagy gipszkartonnal dolgozunk, hasznos lesz.

A rugós mérőszalag a méretek pontos meghatározásához kell, praktikus, kis helyen elférő eszköz. Különböző méretben legyen a műhelyünkben, akár 3, 5, 10, 25 méteres is lehet. Érdemes többet és többfélét beszerezni belőle, hogy soha ne kellejen keresni és mindig a megfelelőt tudjuk használni.

A tolómérő is fontos kéziszerszám, külső és belső méretet, mélységet tudunk a segítségével mérni ott, ahol a pontosság és megbízhatóság fontos. Megmérhetjük vele az alkatrészek hosszát és szélességét, csavarok, csövek átmérőjét. Kezdetnek elég egy analóg változatot beszerezni, árban olcsóbb, de akinek fontos a jó leolvashatóság is, annak érdemes digitális tolómérőt vásárolni.

A vízmértéket a vízszintes és függőleges felület beállításához használjuk. Kőműves-és asztalosmunkánál feltétlenül szükséges, de akár vízvezeték szerelésnél is szükség lehet rá. Ezt használhatjuk ácsmunkához, burkoláshoz, fémmunkához.

Csavarhúzók

Soha nem tudhatjuk, mikor milyen méretű és típusú kézi csavarhúzóra van szükségünk, ezért többféle méretet és típust vásároljunk. Kezdetben vegyünk készleteket, amiket majd kiegészíthetünk.

Attól függően, hogy mi a hobbink, speciális csavarhúzókra is szükség lehet, például számítógépekhez, elektronikai gépekhez. Az alapfelszerelésbe csillagcsavarhúzó is legyen, mégpedig több méretben. Lapra szerelt bútorok összeállításánál nem nélkülözhetjük.

Fogók

A fogók szögek kihúzására, vágásra, a drótok lecsípésére, csavarok biztonságos megfogására egyaránt használhatók, ezek is fontosak a műhelyben.

A harapófogó csípésre, vágásra szolgál, a legközismertebb fogó, minden háztartásban előfordul.

A csípőfogó a huzalok, kábelek vágására szolgál.

A kombináltfogót drótok hajlítására, vágására használhatók, kombinálják a laposfogó és az oldalcsípőfogó funkcióit.

Az oldalcsípőfogóval a szegecseket, csavarokat tudunk megfogni.

A laposfogó hosszú feje és belső sima felülete alkalmassá teszik kisebb alkatrészek biztonságos megfogására és szorítására, anélkül, hogy kárt tennének benne.

Kulcskészlet

Az úgynevezett kulcsokat csavarok meghúzására használjuk. Érdemes készletet vásárolni belőle, hogy mindig kéznél legyen a megfelelő.

A felhasználásnak megfelelően más és más kulcsokat használunk. Például a villáskulcsokat olyan helyeken használjuk, ahol akadálymentesen lehet elfordítani. A csillagkulcsokat speciális helyzetben lévő csavarok meghúzására használjuk, ez ugyanis kis hozzáférési hely esetén is hatásosan működik.

Kalapács

Ebből az alapvető szerszámból, a kalapácsból is érdemes több méretet megvásárolni. Emellett egy gumikalapács is jól jön az olyan tárgyaknál, amit nem szabad megsérteni. Jellemzően ilyen munka a parkettázás, a laminált padló lerakása vagy a burkolás.

Kisgépek, elektromos kéziszerszámok a barkácsműhelybe

Csavarbehajtó

A szerszámok közül csavarozók, behajtók, pontosabban a háztartási használatra tervezett, kisebb teljesítményű csavarbehajtók megkönnyítik a csavarok behelyezését és kivételét. Mielőtt választunk, két dolgot kell eldöntenünk: mire fogjuk használni, és hogy az akkumulátoros vagy a vezetékes változatot részesítjük-e előnyben.

A választás egy barkácsműhely esetében általában a kettős funkciójú csavarbehajtó fúróra esik, mert ezekkel egy fej cseréjével mindkét feladat elvégezhető.

Az akkumulátoros típus előnye, hogy a munka nincs áramforráshoz kötve, itt nézzük meg, milyen az akkumulátor feszültsége és fajtája, ez utóbbinál a Li-Ion akkut részesítsük előnyben. Fontos még a súly és a nyomaték, ami általában összefügg a gép kapacitásával.

Háztartási célra, barkácsműhelybe, lakásfelújításhoz nélkülözhetetlen munkaeszköz. Ha csak időnként használjuk, elég egyet vásárolni belőle, de ha napi szinten dolgozunk vele, a biztonság kedvéért jó, ha kettő akkumlátorunk van hozzá.

Fúrógép és ütvefúró

Az elektromos fúrógépek piacán hatalmas a választék. Aszerint válasszunk, hogy mire szeretnénk használni. Otthoni, kisebb munkákhoz nem kell nagy teljesítményű gépet vennünk, de a minőségre mindig figyeljünk.

Egyes típusokhoz csiszolókorongot is csatlakoztathatunk, ami nagyon hasznos akár a műhelyben végzett munkához, akár lakásfelújításhoz.

Kemény felületek fúrásához az ütvefúró alkalmas. A barkácsműhelybe csak akkor érdemes beszerezni, ha rendszeresen használjuk.

Körfűrész

Ha egyenes vonalú pontos vágást akarunk, használjunk körfűrészt. Vékonyabb és vastagabb anyagoknál egyaránt alkalmas, még hosszabb vágásokra is. A vágás mélységét is szabályozhatjuk, ha nem akarjuk teljesen elvágni az anyagot. A gérvágó nem csak egyenes vágásokra alkalmas, hanem szög, vagyis ferde vágásra, -merülővágásra, amikor nem az anyag szélétől indulunk.

Érdemes beruházni egy körfűrészre, mert az asztalosmunka jellegű feladatokra kiváló, legyen az fa, OSB lap, furnér, MDF lap, de megfelelő lappal műanyagot vagy alumíniumot is vághatunk vele.

Sarokcsiszoló

A sarokcsiszoló, vagy közismert nevén flex megkerülhetetlen eszköz. Egyaránt alkalmas fémek vágásra, csiszolásra, polírozására, de csempét, betont, követ is vághatunk vele. A különböző korongok közül az anyagnak megfelelően választhatunk. Otthoni felhasználásra elég egy nem túl nagy teljesítményű eszköz is.

Két érdekességet is érdemes megemlíteni az elnevezésével kapcsolatban.

Az egyik, hogy ez a gépi szerszám a sarokcsiszoló nevet a benne lévő sarokmeghajtóról kapta. A másik, hogy az első ilyen elektromos kéziszerszám FLEX márkanéven került bemutatásra, ami egy idő után a közbeszédben a sarokcsiszolót jelentette.

Csiszológép

A csiszológép faanyagok, fémek, műanyagok vagy akár fal csiszolására alkalmas. Megkönnyíti a munkát a motor által hajtott csiszolófej.

Működésüket tekintve a kézi csiszolók lap vagy szalagcsiszolók lehetnek. Érdemes megemlíteni, hogy faipari munkáknál rezgő és excenter csiszolókkal is találkozhatunk, melyek egyenletes, sima, barázdamentes felület kialakításában verhetetlenek, akár íves részeken is kiválóan alkalmazhatók.

Ha most rendezed be a barkácsműhelyedet vagy lecserélnéd a régi eszközöket, nézz körül az Építőanyag webáruház barkács termékei között!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Tárolók, rendszerezők, dobozok a barkácsműhelyben

Milyen a jól használható barkácsműhely?

Mire jók az egyes munkavédelmi kesztyűk?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel