A legfontosabb információk az otthonteremtési programról

Építőanyag.hu

otthonteremtési program információk

Magyarország legnagyobb otthonteremtési programját hirdette meg a kormány 2021-re. A különféle támogatási típusból álló új programban január elsejétől olyan újdonságok szerepelnek, mint az otthonfelújítási támogatás, vagy az illetékmentes lakásvásárlás. Cikkünkben összefoglaltuk, mit jelent az új otthonteremtési program.

Az otthonteremtési program néhány évvel ezelőtt a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel, vagyis a CSOK-kal indult. Ez egy lakásra, házra költhető, a már megszületett és a tervezett gyerekek után kérhető támogatás, amit nem kell visszafizetni. A másik legfontosabb támogatás a Babaváró hitel volt, ami egy házaspárok által igényelhető, legfeljebb 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, szabadon használható (bármire költhető) kölcsön.

A kormány most új támogatási programokat is indított. Ezek a következők:

- 5%-os áfa új lakásokra és 0%-os áfa CSOK-kal

- illetékmentesség CSOK-kal

- otthonfelújítási támogatás

- felújítási kölcsön - azoknak, akik szeretnék felújítani az otthonukat, majd utána otthonfelújítási támogatást kérnének, de a felújítás megkezdéséhez nincsen elég megtakarított pénzük

- többgenerációs otthonteremtés támogatása - ezzel a következő blogbejegyzésben foglalkozunk.

 

5 százalékos áfa az új lakásokra és 0 százalékos áfa CSOK-kal

 

Az új építésű lakások értékesítésének áfáját január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökkentik. Akik a CSOK-ot kérik, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új lakásuk vagy házuk vásárlásakor.

Amennyiben egy család a 30 millió forint plusz áfa összegért meghirdetett lakást az 5%-os áfával vásárolja meg a beruházótól, 6,5 millió forintot takaríthat meg, ezen kívül további másfél millió forintot igényelhet vissza.

Fontos, hogy azokra, akik saját maguk építik fel a házukat, az 5%-os áfa csak akkor vonatkozik, ha azon települések egyikén élnek, ahol a falusi CSOK igénybe vehető. (2500 ilyen települést jelöltek meg, ahol az ott lakó családok falusi CSOK-ot kérhetnek.) Más esetben csak akkor lesz 5%-os az áfa, ha a család generálkivitelezővel építteti a házat, majd megvásárolja tőle. (A generálkivitelező az az építési vállalkozó, aki a tervezéstől a teljes megvalósításig felépíti a házat és kulcsra készen átadja a megrendelőnek. A generálkivitelező munkásai csinálnak mindent az építkezésen: az alapozást, a szigetelést, a villanyszerelési munkákat, a tetőt, a nyílászárók beépítését stb.)

Az 5 százalékos áfa akkor érvényes, ha 2021. január 1-je után vásárolt új építésű házról vagy lakásról van szó. Egy másik feltétel, hogy ez az új építésű lakás legfeljebb 150 négyzetméteres, az új építésű ház pedig legfeljebb 300 négyzetméteres lehet.

otthonteremtési program építőanyag

 

Illetékmentesség CSOK-kal

 

2021. január elsejétől, akik CSOK-kal vesznek új vagy használt ingatlant, azoknak az egyébként kötelező illetéket egyáltalán nem kell egyáltalán befizetniük. Ha például 50 millió forintba kerül a ház vagy lakás, a család 2 millió forintot spórolhat meg. (Az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt pedig összesen 15,5 millió forintot takaríthatnak meg.)

Az illetékmentesség nem csak a házasságban, párkapcsolatban élő szülőknek jár, hanem egyedülálló szülőknek is (hiszen a CSOK-ra ők is jelentkezhetnek).

 

Otthonfelújítási támogatás

 

A legalább egy gyermeket nevelő szülők számára meghirdetett lakásfelújítási támogatás is az új otthonteremtési program része. Ez a 2022. december 31-ig igényelhető támogatás lakóházra vagy lakásra szól, teljes vagy részleges felújításhoz. Például tetőfelújításra, utólagos hőszigetelésre, a fürdőszoba felújítására, térkövezésre stb.

A támogatás maximális összege a felújítási költségek fele (50 százaléka), de legfeljebb 3 millió forint lehet. „Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell” című cikkünkben részletesebben bemutatjuk kik, hogyan és milyen munkákra vehetik igénybe.

 

A felújítási kölcsön

 

Ha valaki szeretné felújítani a lakását, majd azután kérni szeretné az otthonfelújítási támogatást, de nincsen annyi pénze, hogy elkezdje a felújítást, az február elsejétől banki kölcsönt kérhet rá.

Az otthonfelújítási kölcsön összege legfeljebb 6 millió forint lehet, legfeljebb 10 évre adhatják, a kamat pedig nem lehet több, mint 3 százalék. A kölcsönt a hazai bankfiókokban lehet igényelni, feltétele, hogy a legalább egy gyermeket nevelő igénylő olyan munkaviszonnyal rendelkezzen, amivel hitelt kérhet. Ehhez a kölcsönhöz ingatlanfedezet szükséges, a bank jelzálogjogot jegyez be az ingatlanra.

A kölcsön felvétele után egy év van arra, hogy a felújítási munkákról összegyűjtött számlák alapján a Magyar Államkincstárhoz benyújtsák a támogatási igényt.

Kapcsolódó cikkek:

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

Lakásfelújítási támogatás - kérdések és válaszok

Régi ház felújítása vagy új ház építése?

Kapcsolódó termékek