Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Építőanyag.hu

Fal minta

Előfordul, hogy az ember egyszerre vágyik a modern környezetre és a természet közelségére is. Nem feltétlenül kell az egyikért lemondanunk a másikról. Otthonunkat berendezhetjük, díszíthetjük úgy is, hogy mindkét vágyunknak megfeleljünk. Ehhez remek eszköz a kő vagy kőhatású burkolóanyag.

 

Egyedi és otthonos

Legyen szó minimál vagy rusztikus enteriőrről, a kőburkolatokkal nem nagyon nyúlhatunk mellé. Könnyen illeszkednek más elemekhez, így mind a modern, mind pedig a hagyományos környezetbe tökéletesen beépülnek. Időtlen formavilág, ami sosem megy ki a divatból.

Azon kívül, hogy otthonos, meleg hangulatot tudnak az otthonunkba varázsolni, kifejezetten egyedi karakterrel és légkörrel ruházzák fel a házat. Alkalmazhatjuk őket a járófelületeken és a falakon is egyaránt. Számtalan verzió áll rendelkezésünkre.

 

Valódi kontra dekorburkolat

A falakra választhatunk hagyományos tégla- és kőburkolatot vagy természetes anyagból készült dekorburkolatot is. Előbbiek sokkal erőteljesebb hatással rendelkeznek, ugyanakkor a súlyuk is jóval nagyobb. Ebből adódóan, ha a valódi kövek mellett döntünk, csak kellő szakértelemmel bíró mestert bízzunk meg a feladattal. Árfekvés tekintetében is kissé jobban ki kell hozzá nyitnunk a pénztárcánkat.

 

Fal minta

 

Ezzel szemben a falburkoló lapok valamivel kevesebbe kerülnek, könnyebben kezelhetőek. Valódi társaikkal ellentétben tapintásra sem ridegek, látványra mégis teljesen valósághűek.

De a döntő szerep itt nem csak a pénztárcáé és a szemé lesz: a falak anyaga is bele fog szólni, ugyanis nem mindegy milyen felületre álmodtuk meg azt a kőburkolatot. A gipszkartonfalak sajnos nem bírják el a nehéz, valódi köveket, így ebben az esetben a hagyományos kőburkolatok eleve szóba sem jöhetnek.

 

Számtalan variáció

Maga a burkolóanyag a felületét tekintve lehet csiszolt, polírozott vagy akár antikolt is, formájában pedig tört vagy vágott is. A bőség zavarát növeli, hogy mindezek ráadásképp többféle méretben, vastagságban rendelhetőek. Hálózva, falburkoló panelként, de akár egyesével is feltehetők. Előbbi a falon szabályos mintázatot ad ki, utóbbi pedig inkább rusztikus hatást kelt, hisz eltérnek egymástól a sorok.

Mint látható, hatalmas választék és variációs lehetőség áll előttünk. Azonban egy helyiségben nem érdemes különböző köveket használni, könnyedén áteshetünk vele az ízléstelenség alig észrevehető határvonalán. Szerencsésebb a színekkel, árnyalatokkal játszani. Ötletes lehet az is, ha csak kisebb felületeken alkalmazzuk a burkolóanyagot, azt viszont következetesen, a lakás minden helyiségében megtesszük. Spotlámpákkal megvilágítva pedig kiemelhetjük a falat burkoló kövek kontúrját.

 

Kapcsolódó cikkek
Milyen téglát válasszak?
Házépítés lépésről lépésre – anyagok falazáshoz
Mire jó a gipszkarton?
 

Kapcsolódó termékek