Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

A hajópadló előnyei és hátrányai

hajópadló előnyei és hátrányai

Hogyan kezeljük a hajópadlót? Hogyan rakjuk le? Rövid útmutatónk.

A fa rendkívül sokoldalú építési anyag, amelynek felhasználásáról többször írtunk már: nyílászárók, bútorok, belső falazati és térelválasztó elemek alapanyaga, különleges tulajdonságai révén kiváló burkolóanyag, alapvető a házépítéshez.

Fából készült burkolat egyaránt alkalmazható falakon, a födém alsó és felső részén, de kültéri teraszokon, lépcsőkön vagy medence számára ácsolt dobogókon is. A fából készített falburkolatot lambériának, a deszkapadlót pedig hajópadlónak nevezzük. Mindkettő vékonyra gyalult, a hosszanti oldaluknál szorosan, résmentesen egymás mellé illesztett fa deszkákból áll: megkülönböztetünk egymástól járható és nem járható hajópadlót.

Az otthonfelújítási támogatás keretein belül többféle céllal is vásárolhatsz hajópadlót és/vagy lambériát, legyen szó akár kül- vagy beltéri burkolat kialakításáról, akár szigetelési vagy födém/tetőfelújítási munkálatokról.

 

A hajópadló jellemzői

A hajópadló a melegburkolatok csoportjába tartozik. Ezek közös jellemzője, hogy ránézésre és érzetre is kellemesen melegek, a szigetelő hatásuk jó. Hazánkban előnyösebb ezek alkalmazása, mint az ún. hidegburkolatoké (pl. járólap, padlócsempe), hiszen a hideg teleken a födém hajlamos kihűlni, és a padlón keresztül hűteni az egész ház levegőjét. Ez abban az esetben nem érvényes, ha a hidegburkolat alá valamilyen padlófűtési/temperálási megoldást helyezünk el.

A vékonyra gyalult és élgömbölyített deszkákból készült járófelületnek két fajtája van: a járópadló, amelynek jellemzője, hogy teljesen összefüggő felületet alkot, és a fózolt vagy gömbölyített hajópadló, amelyen a hosszanti élek mentén árkok futnak, teljes hosszban. Az esztétikai eltérésen túl a fózolt padló előnye lehet, hogy az árkok révén jobban le tudja vezetni a fa száradásból adódó vetemedés következményeit (egyes járópadlóknál a födém felé eső felületébe marnak ilyen árkokat, ugyanezzel a céllal). Ugyanakkor a járópadló tisztán tartása kényelmesebb, hiszen könnyebb eltávolítani róla a port és a folyékony vagy ragadós szennyeződéseket.

A hajópadló lerakása általában nem nehéz feladat, különösen nútféderes típusok esetében. A nútféder vagy árokcsap a deszkák hosszanti élén kialakított, egymásba illeszkedő (az egyik oldalon hossztoldott, a másikon árkolt) felület, amely megkönnyíti a pontos illesztéseket.

A hajópadló felülete ‒ az alapanyagául választott fa jellemzőitől függő mértékben ‒ tartós, kopásálló. Lehet natúr felülettel hagyni, de számos kezelőanyag is rendelkezésre áll, amellyel a színe, illetve a felületi tulajdonságai változtathatók. Lakkozni is lehet, mint a fa parkettát. Közös előnyük, hogy a parketta és a hajópadló is igény esetén többször felcsiszolható, a felület minőségének javítása érdekében.

 

hajópadló lerakása

 

A hajópadló előnyei és hátrányai

A hajópadló természetes anyagú melegburkolat, amely mindenféle stílusú és hangulatú lakásba beilleszthető. Többféle faanyagból lehet választani, attól függően, hogy milyen felületi tulajdonságokra és látványra van szükségünk. A hajópadló alapvetően különféle fenyőfajtákból készül, a legpuhább felületű a luc; a borovi vagy erdei fenyő már alkalmasabb a nagyobb igénybevételű helyekre, és ár-érték arányban a legkedvezőbb, a legstrapabíróbb a vörösfenyő. A keményfából készült fapadlót svédpadlónak hívják.

A valódi fából készült padlók nagy előnye, hogy kényelmes rajtuk a járás, mert rugalmasságuk révén elnyelik az ütődéseket. A járászaj-szintjük is alacsony, de tovább csökkenthető, ha vékony hangszigetelő réteget helyezünk el alattuk a lerakás előtt. Nagy előnyük a padlószőnyeggel, szőnyegekkel szemben, hogy a felületükön nem képesek a különféle élősködők megtelepedni, így allergiára hajlamos családok otthonába is ajánlhatók.

A felületük tartós és ellenálló, sőt, idővel, ahogyan a fa öregszik, egyfajta patinás hangulatot is felvesznek, ami még tovább emeli az esztétikai értéküket. Ezzel együtt a hajópadló rendszeres karbantartást igényel, a tisztításon túl időközönként felületkezelésre van szükség.

Igény esetén, ha kopásnyomok, repedések, egyéb sérülések keletkeznek rajta, a hajópadló felülete felcsiszolható, beereszthető, lakkozható vagy festhető. A natúron hagyott, és a színtelen lakkal bevont fa deszkákon látszik a fa szerkezete, erezete, ez tovább növeli a természetes hatást. A beeresztett vagy festett fa színe eltérő lehet a természetestől, sőt, festés révén teljesen eltüntethető a fa felülete. Festéssel akár a kisebb felületi hibák is eltüntethetőek, hiszen a festék befolyik a kisebb egyenetlenségekbe (vagy akár fajavítót is használhatunk alatta), lakkozással, beeresztéssel a karcolásokat nem tudjuk eltüntetni.

Mivel a hajópadló szárított fa termék, nedvességtartalma alacsony. Ezt a szállítás, tárolás során, és a tervezett elhelyezés viszonylatában is érdemes figyelembe venni. Nem szabad hagyni, hogy a deszkák nedvességet kapjanak, egyik mozzanat során sem, illetve nem ajánlott a hajópadló elhelyezése olyan helyiségekben, ahol nedvességet kaphat, akár a levegőből, akár a födémtől. Igaz ugyan, hogy a hajópadló külső burkolásra is alkalmas, ebben az esetben azonban megfelelően impregnálni kell és ezt az eljárást a felhasznált terméken feltüntetett időközönként meg kell ismételni.

A hajópadló előnye a parkettához képest, hogy tartósabb. A hajópadlót alkotó deszkák összefüggő felülete nagyobb, mint a parkettáké, így a lerakása gyorsabb. Mivel kevesebb az illeszkedési rés a lerakott hajópadlóban, ezért kisebb az esély arra, hogy a használat és vetemedés során nagyobb rések keletkeznek, ahová a por beülhet.

A fa mint építőanyag

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  2,904 m2/csomag
  12,1 cm széles (csappal együtt!)
  Fenyő fűrészáru
  I. osztályú minőség
  Nem járható
  Könnyen kezelhető felület
  Egyszerűen felhasználható
   

  Raktáron, több mint 100 m2
  7 620 Ft / m2
  Megnézem

  2,92 m2/csomag (5 szál) 
  14,6 cm széles (csappal együtt)
  19 mm vastag
  Lucfenyő fűrészáru
  Fózolt profil
  Csomagolt faanyag
  Származási hely: Ausztria
  I. osztályú minőség
  Nem járható
  Egyszerűen felhasználható
   

  Raktáron, több mint 10 m2
  6 850 Ft / m2
  Megnézem

  2,336 m2/csomag (4 szál) 
  14,6 cm széles (csappal együtt)
  24 mm vastag
  Lucfenyő fűrészáru
  Fózolt profil
  Csomagolt faanyag
  Származási hely: Ausztria
  I. osztályú minőség (AB)
  Nem járható
  Egyszerűen felhasználható

  Raktáron, több mint 10 m2
  8 350 Ft / m2
  Megnézem