A hajópadló előnyei és hátrányai

Építőanyag.hu

hajópadló előnyei és hátrányai

Hogyan kezeljük a hajópadlót? Hogyan rakjuk le? Rövid útmutatónk.

A fa rendkívül sokoldalú építési anyag, amelynek felhasználásáról többször írtunk már: nyílászárók, bútorok, belső falazati és térelválasztó elemek alapanyaga, különleges tulajdonságai révén kiváló burkolóanyag, alapvető a házépítéshez.

Fából készült burkolat egyaránt alkalmazható falakon, a födém alsó és felső részén, de kültéri teraszokon, lépcsőkön vagy medence számára ácsolt dobogókon is. A fából készített falburkolatot lambériának, a deszkapadlót pedig hajópadlónak nevezzük. Mindkettő vékonyra gyalult, a hosszanti oldaluknál szorosan, résmentesen egymás mellé illesztett fa deszkákból áll: megkülönböztetünk egymástól járható és nem járható hajópadlót.

Az otthonfelújítási támogatás keretein belül többféle céllal is vásárolhatsz hajópadlót és/vagy lambériát, legyen szó akár kül- vagy beltéri burkolat kialakításáról, akár szigetelési vagy födém/tetőfelújítási munkálatokról.

 

A hajópadló jellemzői

A hajópadló a melegburkolatok csoportjába tartozik. Ezek közös jellemzője, hogy ránézésre és érzetre is kellemesen melegek, a szigetelő hatásuk jó. Hazánkban előnyösebb ezek alkalmazása, mint az ún. hidegburkolatoké (pl. járólap, padlócsempe), hiszen a hideg teleken a födém hajlamos kihűlni, és a padlón keresztül hűteni az egész ház levegőjét. Ez abban az esetben nem érvényes, ha a hidegburkolat alá valamilyen padlófűtési/temperálási megoldást helyezünk el.

A vékonyra gyalult és élgömbölyített deszkákból készült járófelületnek két fajtája van: a járópadló, amelynek jellemzője, hogy teljesen összefüggő felületet alkot, és a fózolt vagy gömbölyített hajópadló, amelyen a hosszanti élek mentén árkok futnak, teljes hosszban. Az esztétikai eltérésen túl a fózolt padló előnye lehet, hogy az árkok révén jobban le tudja vezetni a fa száradásból adódó vetemedés következményeit (egyes járópadlóknál a födém felé eső felületébe marnak ilyen árkokat, ugyanezzel a céllal). Ugyanakkor a járópadló tisztán tartása kényelmesebb, hiszen könnyebb eltávolítani róla a port és a folyékony vagy ragadós szennyeződéseket.

A hajópadló lerakása általában nem nehéz feladat, különösen nútféderes típusok esetében. A nútféder vagy árokcsap a deszkák hosszanti élén kialakított, egymásba illeszkedő (az egyik oldalon hossztoldott, a másikon árkolt) felület, amely megkönnyíti a pontos illesztéseket.

A hajópadló felülete ‒ az alapanyagául választott fa jellemzőitől függő mértékben ‒ tartós, kopásálló. Lehet natúr felülettel hagyni, de számos kezelőanyag is rendelkezésre áll, amellyel a színe, illetve a felületi tulajdonságai változtathatók. Lakkozni is lehet, mint a fa parkettát. Közös előnyük, hogy a parketta és a hajópadló is igény esetén többször felcsiszolható, a felület minőségének javítása érdekében.

 

hajópadló lerakása

 

A hajópadló előnyei és hátrányai

A hajópadló természetes anyagú melegburkolat, amely mindenféle stílusú és hangulatú lakásba beilleszthető. Többféle faanyagból lehet választani, attól függően, hogy milyen felületi tulajdonságokra és látványra van szükségünk. A hajópadló alapvetően különféle fenyőfajtákból készül, a legpuhább felületű a luc; a borovi vagy erdei fenyő már alkalmasabb a nagyobb igénybevételű helyekre, és ár-érték arányban a legkedvezőbb, a legstrapabíróbb a vörösfenyő. A keményfából készült fapadlót svédpadlónak hívják.

A valódi fából készült padlók nagy előnye, hogy kényelmes rajtuk a járás, mert rugalmasságuk révén elnyelik az ütődéseket. A járászaj-szintjük is alacsony, de tovább csökkenthető, ha vékony hangszigetelő réteget helyezünk el alattuk a lerakás előtt. Nagy előnyük a padlószőnyeggel, szőnyegekkel szemben, hogy a felületükön nem képesek a különféle élősködők megtelepedni, így allergiára hajlamos családok otthonába is ajánlhatók.

A felületük tartós és ellenálló, sőt, idővel, ahogyan a fa öregszik, egyfajta patinás hangulatot is felvesznek, ami még tovább emeli az esztétikai értéküket. Ezzel együtt a hajópadló rendszeres karbantartást igényel, a tisztításon túl időközönként felületkezelésre van szükség.

Igény esetén, ha kopásnyomok, repedések, egyéb sérülések keletkeznek rajta, a hajópadló felülete felcsiszolható, beereszthető, lakkozható vagy festhető. A natúron hagyott, és a színtelen lakkal bevont fa deszkákon látszik a fa szerkezete, erezete, ez tovább növeli a természetes hatást. A beeresztett vagy festett fa színe eltérő lehet a természetestől, sőt, festés révén teljesen eltüntethető a fa felülete. Festéssel akár a kisebb felületi hibák is eltüntethetőek, hiszen a festék befolyik a kisebb egyenetlenségekbe (vagy akár fajavítót is használhatunk alatta), lakkozással, beeresztéssel a karcolásokat nem tudjuk eltüntetni.

Mivel a hajópadló szárított fa termék, nedvességtartalma alacsony. Ezt a szállítás, tárolás során, és a tervezett elhelyezés viszonylatában is érdemes figyelembe venni. Nem szabad hagyni, hogy a deszkák nedvességet kapjanak, egyik mozzanat során sem, illetve nem ajánlott a hajópadló elhelyezése olyan helyiségekben, ahol nedvességet kaphat, akár a levegőből, akár a födémtől. Igaz ugyan, hogy a hajópadló külső burkolásra is alkalmas, ebben az esetben azonban megfelelően impregnálni kell és ezt az eljárást a felhasznált terméken feltüntetett időközönként meg kell ismételni.

A hajópadló előnye a parkettához képest, hogy tartósabb. A hajópadlót alkotó deszkák összefüggő felülete nagyobb, mint a parkettáké, így a lerakása gyorsabb. Mivel kevesebb az illeszkedési rés a lerakott hajópadlóban, ezért kisebb az esély arra, hogy a használat és vetemedés során nagyobb rések keletkeznek, ahová a por beülhet.

A fa mint építőanyag

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    4 680 Ft / m2
     
    Megnézem