Szárazbetonnal egyszerűbb és gyorsabb a munka

Építőanyag.hu

szárazbetonnal gyorsabb és hatékonyabb a betonozás

Az építkezéseknél számos területen kiválthatjuk a hagyományos betont egy korszerűbb alapanyaggal, a szárazbetonnal.

A betonozásnak egykor csak egy bevált módja volt: a keveréket helyben állították elő, keverték ki, vigyázni kellett a megfelelő arányokra. Ezután kiöntötték, bedolgozták, tömörítették stb. Nehézkes volt az építőanyagok szállítása, elhelyezése, gépek kölcsönzése, és amikor már készen volt a betonozás, még egy hónapot kellett várni, hogy használható legyen.

Ma, amikor minél gyorsabban, minél hatékonyabb munkával minél jobb minőségű eredményt szeretnénk látni, már más módszerekkel is dolgozhatunk. Ám ahhoz, hogy megértsük, értékeljük a korszerű technológiát, ismernünk kell a hagyományos eljárás alapjait.

Hagyományos betonozás, ami 100 évet is kibír

Első hallásra egyszerűnek tűnik a klasszikus, házilag kivitelezett betonozás, hiszen csak 3 komponens szükséges hozzá: sóder, cement és víz, majd ezek megfelelő arányú keverékét használjuk. A technikának nagyobb a hely-és eszközigénye, hiszen betonkeverőre is szükség van, a sódernek pedig elég nagy helyet kell biztosítani.

A betonkeverés azonban nem ennyire egyszerű, megvannak a buktatói. Biztosan mindenki látott már porladó, vagy a jellemzően kerti járdáknál előforduló törött betont. Ezek a problémák az egyszerűnek tűnő keverék összeállításának, kiöntésének, valamint az utómunkálatoknak a hibáiból adódnak.

Alapszabályként mondhatjuk, hogy a keveréknek 3 rész sóderből és egy rész cementből kell állnia, amit egyneművé összekeverünk. Ha erősebb betont készítünk, akkor ennél kicsit több cement szükséges.

Az sem mindegy, mennyi vizet adunk hozzá, jól simíthatónak, eldolgozhatónak kell lennie, úgy, hogy az elkészült massza ne folyjon szét. A kész munka pedig csak körülbelül egy hónap múlva terhelhető.

Ahhoz, hogy a beton tökéletes legyen, nagy gyakorlat, tapasztalat, szakértelem szükséges, mert nincs bosszantóbb, mint egy elrontott kocsibeálló vagy aljzatbeton.

És akkor még arról nem is szóltunk, hogy ez a keverék egy hónapig köt, közben locsolni kell.

Az építkezéseknél számos területen kiválthatjuk a hagyományos betont egy korszerűbb alapanyaggal, a szárazbetonnal.

Mit értünk szárazbeton alatt?

Rendszerint zsákos kiszerelésű, száraz készbeton, amit köznapi elnevezéssel készbetonnak vagy hobbibetonnak is hívnak. A használathoz már csak vizet kell adni a termékhez, mivel a komponenseket a gyártás során előre összeállították.

A szárazbeton tárolására ugyanaz vonatkozik, mint a cementre: száraz helyen kell tartani, lehetőleg raklapon, hogy ne legyen lehetősége nedvességet felvenni.

Bár könnyű az összeállítása, figyelni kell pár dologra, hogy ne kövessünk el hibát, és az eredmény tökéletes legyen.

Ezekre a dolgokra figyeljünk a szárazbeton használatakor!

Válasszuk ki jól a készbeton típusát, ami a mi munkánkhoz a legmegfelelőbb. Ehhez segítséget kaphatunk az Építőanyag ügyfélszolgálatán, de a termék csomagolásán is pontos leírást találunk.

A bekeverést célszerű a helyszínen végezni, és az anyagot azonnal felhasználni. Nem kell hozzá feltétlenül betonkeverő, mivel általában kisebb adagokról van szó, amit elektromos keverővel rövid időn belül homogén masszává tudunk alakítani.

Érdemes pontosan követni a zsákon lévő utasítás a víz mennyiségére és a keverés sorrendjére vonatkozóan. Általában 2.8-4 liter vizet adunk 25 kg-hoz, de ez típusonként és gyártónként eltérhet. Ha kevesebb vizet adagolunk hozzá, nem tudjuk szépen szétteríteni, ha sokat, nem szárad meg az előírt időn belül. Ezen kívül a nem megfelelő vízmennyiség hozzáadása a szilárdságot és a minőséget is rontja. Minden esetben tiszta vezetékes vizet használjunk!

Mivel a kiöntés és az utókezelés nem tér el a hagyományos betonozástól, itt is lényeges a tömörítés és a simítás.

A megfelelő hőmérsékletre a folyamat során végig ügyelni kell. Ez azt jelent, hogy ne essen a hőmérséklet 5 C° alá, sem a tároláskor, sem a száradáskor, de burkolandó felület se legyen ennél jobban áthűlve. Éppen ezért a szárazbetonnal való munkára az első tavaszi fagymentes napoktól kora őszig kerülhet sor.

Nem érdemes trükközni fagyásgátlóval sem, mert a garantált minőséget csak akkor kapjuk meg, ha az előírt vízmennyiségen kívül mást nem adunk hozzá.

A szárazbeton vagy készbeton fajtái

Ezek típusai már a felhasználási területről is árulkodnak.

Általánosan használt készbeton: a legtöbb ház körüli, nem túl nagy felület betonozására alkalmas.

Esztrichbeton: már találkoztunk vele aljzatok készítésénél, az úgynevezett úsztatott felületet ezzel készítik.

Perlitbeton: padlásterek szigeteléséhez használható, ahol nem kell túl nagy terhelésre számítani.

A szárazbetonokhoz soroljuk azokat a cement és adalékanyag keverékeket is, amelyek célzottan javításra vagy rögzítésre használunk.

Sokoldalú felhasználhatóság jellemzi

A szárazbeton kedvelt felhasználási területe a padlólapok, burkolólapok aljzatának elkészítése. Beltéri munkáknál különösen előnyös, hogy gyorsan lehet vele dolgozni.

A ház körül szinte bármilyen betonozási munkához alkalmazható, akár nagyobb munkákra is, mint amilyen a lépcsők, kerti járdák, kocsibeállók, kerti medencék, kerítések lábazatának kialakítása. Kiváló kerítésoszlopok, kerti építmények oszlopainak rögzítéséhez, pincék, garázsok, műhelyek alapjának elkésztéséhez.

Milyen esetben célszerű szárazbetont használni?

Otthoni felhasználásra akkor célszerű használni, ha nem túl nagy felületről van szó, és fontos a gyors kötés és gyors száradás, de a felület nem kap nagy terhelést.

Akkor is jó választás, ha olyan építési területről van szó, ahol nem lenne megoldott az építőanyag tárolása, nehézkes a betonkeverő odaszállítása.

A szárazbeton önmagában drágább, mint a hagyományos betonozás alapanyagai, de kis felületnél mégis gazdaságosabb. Olcsóbb a fuvar, kisebb gond a tárolás, jobban ki lehet számolni a szükséges mennyiséget, nincsen fölösleges maradék.

Megkönnyíti az optimális mennyiség kiszámolását, ha tudjuk, hogy egy 25 kg-os zsák nagyjából 1 négyzetméter 1-1.5 cm vastag betonozásához elég.

Hogyan dolgozzunk a szárazbetonnal?

Lássunk két példát arra, hogyan könnyíti meg a munkánkat egy előre kevert szákos beton.

Oszlop rögzítésének menete

A szárazbetonok között igen népszerű típus a fixbeton, amit akár bekeverés nélkül vagy előzetes bekeveréssel is használhatunk.

A kerítés vagy más tartóoszlopok negyedét a földbe kell süllyeszteni, csak akkor lesz stabil és biztonságos. Ehhez ássuk vagy fúrjuk ki az oszlop helyét a megfelelő mélységben. Állítsuk bele az oszlopot, oldalról támasztékkal biztosítsuk, hogy ne mozduljon el. A betonozás zsaluzata ebben az esetben a gödör oldalai lesznek.

A szárazbetont, például a feladatra alkalmas Baumit fix betont akár előre is elkeverhetjük, de létezik erre egyszerűbb módszer is. A szárazanyagot először 10 cm rétegvastagságban a gödörbe szórjuk és  egy locsolókannával egyenletesen vízzel öntözzük meg. Ezt követően a szárazkeveréket szórjuk teljes felületre az alapba, majd a szükséges vízzel ismételten locsoljuk meg. Amint a víz a szárazanyagban felszívódott, a felületet ismételten locsoljuk be (kb. 1 perc). A nedves felületet simítóval azonnal simítsuk be. A fix betonnál nem kell hetekig várni a kötésre.

Anyaghiányos garázspadló kijavítása

Sérült garázspadlót is újjávarázsolhatunk előkevert szárazbeton segítségével, csak a megfelelő terméket kell kiválasztani. A betonjavító habarcsok is a szárazbeton kategóriájába tartoznak, víz hozzáadásával gyors kötésű, szép munkát lehet velük végezni. Ilyen termék például a Cermix CT-mix keveréke, ami a cement mellett ásványi töltőanyagot és speciális adalékokat tartalmaz. Ezt az építőipar minden területén lehet alkalmazni, mint hidak, középületek, de a ház körüli munkákra is kiváló.

A javítandó felület nagyobb egyenetlenségeit, kiálló részeit csiszoljuk le, majd a portalanítás és nedvesítés következik.

Ezután készítsünk vékony tapadóhidat Cermix Kontakt CT tapadóhíd keverékkel, de ne hagyjuk megszáradni, ugyanis következhet a betonjavító habarcs felhordása két rétegben A szokásos felületsimítás után már csak a száradásra kell várni, ami mindössze hét nap.

Gyorsuló világunkban remek építőanyag minden előre kevert cement alapú építőanyag. Minősége állandó, a mai élettempónak megfelelőn segíti a gyors, biztonságos, profi munkát.

Ne feledd: webáruházuházunkban néhány kattintással megrendelheted az esztrich, szárazbeton termékeket és a betonozás kiegészítőit, de akár még a betonkeverőt is.

Kapcsolódó cikkek:

Előre kevert építőanyagok

Tipikus hibák, amelyeket térkövezéskor követhetsz el

Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    2 235 Ft / zsák
     
    Megnézem