Házépítés lépésről lépésre – Hőszigetelés

Építőanyag.hu

Hőszigetelés

A szigetelés kérdése mind új ház építésekor, mind már meglévő otthonunk korszerűsítésekor felmerülő, markáns kérdés. Mivel mind a bekerülési költsége, mind pedig az az összeg, amit egy jó hőszigeteléssel az évek alatt megspórolhatunk, jelentős, így jobb, ha nem vesszük félvállról a témát.

Felmérés és tervezés

Az első és legfontosabb lépés a családi ház szakszerű felmérése. Minden ház más, egyedi mérlegeléssel állapítható meg, nekünk mely lépésekre és milyen sorrendben van szükségünk a szigeteléshez.

Hőszigetelés kapcsán persze az a legjobb, ha a komplett házat egyszerre, annak minden elemével együtt tudjuk megcsinálni. Ez azonban több millió forintra rúgó költséget jelent, így az esetek többségében lépésekre kell bontani.

sziegetelés

A nyílászárók ellenőrzése

Először nézzük át a nyílászárókat. Ha azok cseréje szükséges, akkor két út áll előttünk. Ha tokkal együtt szeretnénk leváltani új nyílászárókra, akkor erre még mindenképp a homlokzat szigetelése előtt kell sort keríteni, hisz ez a falak megbontásával is együtt jár. Ha viszont a tok a falban marad, akkor a szigetelés maradhat a külső falak utánra is.

A hőveszteség további forrásai

Ezt követően érdemes megkeresni a legnagyobb hőveszteséget okozó területet, és azzal folytatni a munkálatokat. Ehhez ma már modern hőkamerákat használnak a szakemberek, így könnyedén megállapítható, hol szökik el a legnagyobb arányban a meleg.

Az esetek többségében ez vagy a lábazat, a homlokzat vagy a tetőtér lesz. Előbbi kettőt egyben érdemes szigetelni, utóbbi lehet külön lépés is. Hogy a kettő közül melyikkel kezdjünk, azt pedig a hőveszteség aránya fogja megmutatni. Az eddigi tapasztalatok alapján ennek a háromnak a kipipálásával akár 50%-os megtakarítást is elérhetünk a fűtési költségekben.

Megtérülő befektetés

Ha már költségek: sokan azért hagyják ki a szigetelést az építkezés vagy a felújítás során, mert túl drágának tartják. Azonban a fenti mutatóból is jól látszik, hogy az erre szánt pénz 3-4 év alatt meg is térülhet. Csak a homlokzat leszigetelése önmagában 33%-os spórolást jelenthet, amit más házrészek bevonásával tovább tudunk javítani.

Fontos, hogy a szigetelés nem csak a téli hónapokban csökkenti a kiadásainkat. Nyáron, a nagy melegben megvéd a hőségtől is, vagyis kevesebb klímát kell használnunk, ami által ismét kisebb összeg fog a számláinkon szerepelni.

Az engedélyeztetés is többeket elriaszt. Pedig nincs szükség külön utánajárására, engedélyekre a házunk utólagos szigeteléséhez. Ez alól csak a műemlékek képeznek kivételt, illetve ha ezek a munkálatok teljes homlokzatváltást is jelentenek egyben.

Anyaghasználat

Persze, az sem mindegy, milyen anyagokkal dolgozunk. Téves elgondolás, hogy a vastagság dönti el, melyik a jobb minőségű szigetelőanyag. Érdemesebb inkább a hővezetési ellenállást (R-érték, négyzetméter x  Kelvin / Watt) nézni. Minél nagyobb az R-érték, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége.

A legtöbb gyártó ma már komplett rendszereket kínál, amelyek együtt érik el az optimális eredményt. Épp ezért nem érdemes különböző gyártók különböző anyagait költséghatékonyságból variálni, mert később megfizethetjük ennek az árát. Sőt, az ilyen hőszigetelő rendszerekre már igen jelentős, 10, de akár 25 év garanciát is adnak.

homlokzati szigetelés

Összességében elmondhatjuk, hogy a szigetelésen nem érdemes spórolni. Egyrészt az évek alatt úgyis visszajön az ára, másrészt pedig hosszú távon a jelen pillanatban megúszott kiadás sokszorosát dobjuk majd ki az ablakon. Ha nem tudjuk egyszerre megoldani a teljes szigetelést, érdemes lépésekre bontani a folyamatot, de minden lépésnél minőségi, egy rendszerbe tartozó anyagokat, hozzáértő szakemberek segítségével építsünk be az otthonunkba.

Webáruházunkban a Szigetelés menüpont alatt választható ki és rendelhető meg a megfelelő szigetelés.

Kapcsolódó cikkek:
Miért jók a grafitos hőszigetelő rendszerek?
Tetőablak – Mikor érdemes cserélni?

Hová milyen típusú hőszigetelés az ideális? Segítünk a döntésben!

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel